Όλα τα οφέλη της άσκησης έξω στο κρύο και 3 βήματα για να ντυθούμε σωστά ώστε να μην κρυώσουμε

Τι σημαίνει το περίφημο «layering» και πώς θα το κάνουμε σωστά. Plus: Πάμφθηνα αξεσουάρ για το κρύο, που κάνουν τη μεγάλη διαφορά.
Πώς να μένουμε έξω αν υποφέρουμε από το κρύο; Είναι βασανιστικό.
Zorica Nastasic via Getty Images
Πώς να μένουμε έξω αν υποφέρουμε από το κρύο; Είναι βασανιστικό.

Πράγματι το κρύο, ορισμένες μέρες είναι τσουχτερό. Και για αυτόν τον χειμώνα, πολλοί - όπως είναι λογικό - προτιμάμε να χουχουλιάζουμε σπίτι. Όμως, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως το να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα κι όταν ο καιρός είναι ψυχρός, επιφυλάσσει πολλαπλά οφέλη. Από την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας μέχρι τη βελτίωση της σωματικής μας ευεξίας, το να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τη φύση, είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας. Ανεξάρτητα από την εποχή.

Έρευνες των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν αποδείξει ότι η φύση περιορίζει το άγχος, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει τον βαθμό συγκέντρωσής μας. Και ειδικά όταν ο καιρός είναι κρύος, ο καθαρός αέρας και τα ήσυχα τοπία μας προσφέρουν μια ακόμα πιο μοναδική αίσθηση γαλήνης και αναζωογόνησης.

Ναι αλλά πώς να μένουμε έξω αν υποφέρουμε από το κρύο; Είναι βασανιστικό.

Με μια καλή προετοιμασία, κυρίως σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ένδυσης, μπορούμε να παραμείνουμε ζεστοί και να παρατείνουμε τον χρόνο που περνάμε στην ύπαιθρο. Και έτσι θα αποκομίσουμε όλα τα οφέλη που έχει να μας προσφέρει η φύση.

«Μόνο ένας στους πέντε ενήλικες και έφηβους ασκούνται στο επίπεδο που απαιτείται όλο τον χρόνο, για να διατηρήσουν την καλή τους υγεία», τονίζει ο δρ Ρόμπερτ Γκράχαμ γιατρός και συνιδρυτής της FreshMD. «Και ίσως να ασκούμασταν περισσότερο τον χειμώνα αν γνωρίζαμε πως η άσκηση στο κρύο καίει περισσότερες θερμίδες. Γιατί; Επειδή το σώμα μας εργάζεται σκληρότερα για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του».

Πώς θα κάνουμε σωστό «layering» για να αντέχουμε ή μάλλον... να απολαμβάνουμε την άσκηση και τις βόλτες στη φύση

Προσοχή: Αν δεν ντυθούμε σωστά, η άσκηση έξω στο κρύο, όχι μόνο δεν θα μας ωφελήσει, αλλά μπορεί να μας προκαλέσει και μεγάλο κακό. Για αυτό καλύπτουμε το σώμα μας έξυπνα με πολλαπλές «στρώσεις» - το γνωστό και αγαπημένο layering. Layering σημαίνει ότι δεν πετάμε απλά τα ρούχα το ένα πάνω στο άλλο, μέχρι να μην μπορούμε να κουνήσουμε τα μέλη μας. Κάθε στρώμα εξυπηρετεί έναν σκοπό, δημιουργώντας ένα συνολικό σύστημα που παγιδεύει τη θερμότητα, απορροφά την υγρασία και μας προστατεύει από τον άνεμο και τις βροχοπτώσεις. Για να δούμε λοιπόν πώς θα το κάνουμε σωστά.

1. Ξεκινάμε με ένα βασικό στρώμα

Αυτό το στρώμα θα λειτουργήσει ως μια πρώτου βαθμού άμυνα ενάντια στην υγρασία. Ένα καλό στρώμα «βάσης» απομακρύνει τον ιδρώτα από το δέρμα μας, κρατώντας μας στεγνούς και αποτρέποντας το ενδεχόμενο να τουρτουρίσουμε από την παγωνιά. Για αυτό το επίπεδο ζεστασιάς, επιλέγουμε υφάσματα όπως το μαλλί ή συνθετικά υλικά όπως ο πολυεστέρας. Αντίθετα αποφεύγουμε το βαμβάκι, διότι αν ιδρώσουμε, το βαμβάκι θα απορροφήσει την υγρασία και θα παραμείνει υγρό.

2. Η ενδιάμεση στρώση

Αυτό το στρώμα μονώνει τον κορμό μας, παγιδεύοντας τη θερμότητα και βοηθώντας μας να μην τουρτουρίζουμε. Μια ζακέτα φλις ή συνθετική είναι ό,τι πρέπει.

3. Το εξωτερικό στρώμα

Αυτή η στρώση μας προστατεύει από τον άνεμο το χιόνι και τη βροχή. Οπότε, προτιμάμε ένα αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν, από υλικά που να μας διασφαλίζουν ότι θα παραμείνουμε στεγνοί και ζεστοί.

Αξεσουάρ που κάνουν τη διαφορά

Το να κρατάμε τα άκρα μας ζεστά συχνά παραβλέπεται. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας άνεση και προστασία από το κρύο. Για αυτό ακολουθούν συμβουλές για την επιλογή των σωστών αξεσουάρ.

1. Φοράμε σκουφί και λαιμουδιέρα

Ένα σημαντικό ποσοστό της θερμότητας του σώματός μας, διαφεύγει από το κεφάλι και το πρόσωπό μας. Όμως, ένα μάλλινο ή ένα φλις σκουφάκι διατηρεί εξαιρετικά τη θερμοκρασία του κεφαλιού μας, ενώ μια λαιμουδιέρα, ελαφριά και βολική ακόμα και για τρέξιμο, θα κρατήσει ζεστό τον λαιμό και το πρόσωπό μας.

2. Δεν ξεχνάμε τα γάντια μας

Τα δάχτυλα μας είναι πολύ ευαίσθητα απέναντι στα κρυοπαγήματα και υπό χαμηλές θερμοκρασίες χάνουν γρήγορα τη θερμότητά τους. Για αυτό και, αν αντιμετωπίζουμε χαμηλές θερμοκρασίες, πρέπει να φοράμε γάντια. Ιδανικά, επιλέγουμε ένα αδιάβροχο ζευγάρι, με μάλλινη επένδυση.

3. Οι σωστές κάλτσες και τα υποδήματα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο

Οι μάλλινες κάλτσες είναι οι καλύτερές μας φίλες τον χειμώνα. Αντίθετα, αποφεύγουμε το βαμβάκι, καθώς όπως είπαμε και πριν, συγκρατεί την υγρασία και άπαξ και ιδρώσουμε, τα πόδια μας δεν θα στεγνώσουν με τίποτα.

Αν βρέχει οι μονωμένες, αδιάβροχες μπότες θα κρατήσουν τα πόδια μας ζεστά και ασφαλή. Παρόλο που ομολογουμένως, δεν είναι ό,τι πιο βολικό για τρέξιμο.

(Με πληροφορίες από yahoo).