Μπορεί στην κυβέρνηση να ξόρκιζαν το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, όμως λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων και κυρίως του φόβου για τις αντοχές του συστήματος υγείας, κανείς δεν μπορεί πλέον να το αποκλείσει.
Αν η εφαρμογή των νέων μέτρων που ξεκίνησε σήμερα με αυστηρούς περιορισμούς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και «μίνι» lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες δεν φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, δηλαδή τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού και τη μείωση των κρουσμάτων, τότε δεν αποκλείεται να επαναληφθούν εικόνες σαν αυτές της άνοιξης, με τον κόσμο στα σπίτια, κυκλοφορία μόνο με sms και κλειστό το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.
Το ενδεχόμενο αυτό δεν το απέκλεισαν ούτε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Στέλιος Πέτσας που μίλησε (ΣΚΑΪ) για τα νέα έκτακτα μέτρα αλλά και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (ΑΝΤ1).
«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», είπε-μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας, ενώ ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να μείνουμε στο αισιόδοξο σενάριο ότι θα αποδώσουν τα μέτρα και θα φτάσουμε στο εμβόλιο προς το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας όμως πως «αν η κατάσταση “ξεφύγει”, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown».
Αυτό που τονίζουν από την κυβέρνηση, είναι η ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν άλλα πιο σκληρά. Την ίδια ώρα πάντως οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.
Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ), εκτίμησε ότι ιδιαίτερα η Αττική είναι κοντά στο να γίνει «Θεσσαλονίκη».
«Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική» είπε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας και ανάγκη και για άλλες ΜΕΘ, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να απαιτηθούν μέτρα έως και τον Μάρτιο.