Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα με την αποστασιοποίηση και απομόνωση μας στο σπίτι, αλλά και για τη πιθανότητα να είμαστε φορείς του κορονοϊού που έχει αλλάξει δραματικά τη ζωή - τόσο τη δική μας όσο και του υπόλοιπου κόσμου.
Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι οι περισσότεροι που έχουν προσβληθεί από τον ιό παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα που προσομοιάζουν τα συμπτώματα της γρίπης ή του κρυολογήματος - πυρετός, κόπωση, ξηρός βήχας, πόνος, κρυάδες, πονόλαιμος, καταρροή, συνάχι και διάρροια. Πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος και πνευμονία.
Αν παρουσιάζετε σοβαρά προβλήματα υγείας και συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ΕΟΔΥ. Σε περίπτωση που εμφανίζετε ήπια συμπτώματα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας μέσω τηλεφώνου για περαιτέρω οδηγίες αντιμετώπισης.
Εξαιτίας, λοιπόν, της μεγάλης ζήτησης ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να μην προσφεύγουμε απερίσκεπτα να κάνουμε το τεστ. Στην Αμερική ήδη υπάρχει έλλειψη σε τεστ κιτ. Το γεγονός αυτό αποτρέπει όσους παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα να κάνουν το τεστ εκτός αν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ασθενή κορονοϊού ή έχουν επισκεφτεί περιοχές υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στο σπίτι.
Η HuffPost US συμβουλεύτηκε γιατρούς για τους τρόπους αντιμετώπισης των ήπιων συμπτωμάτων και τι προμήθειες χρειάζεται να έχουμε για να αναρρώσουμε στο σπίτι (και μαντέψτε δεν εννοούμε το χαρτί υγείας).
Μείνετε σπίτι
«Αρχικά αν παρουσιάζετε ήπια συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, πονόλαιμο, πόνο, διάρροια ή/και καταρροή, θα πρέπει να αυτο-απομονωθείτε - εννοώντας να μείνετε στο σπίτι μακριά από άλλους ανθρώπους», τονίζει ο Ντάνιελ Μπέρλινερ, γιατρός στην εικονική πλατφόρμα για την υγεία PlushCare.
Γενικότερα, το να αποφεύγετε άλλους ανθρώπους όταν έχετε κάποια ίωση είναι η καλύτερη πρακτική αλλά και καλή ευκαιρία να ξεκουραστείτε.
Αν συγκατοικείτε με την οικογένεια σας ή με φίλους, διατηρείστε μια απόσταση μεταξύ σας τουλάχιστον έξι μέτρων για 14 μέρες. Περιοριστείτε σε ένα δωμάτιο και αν είναι δυνατό χρησιμοποιείστε διαφορετικό μπάνιο από τους υπόλοιπους.
Ο Τόνι Ουάν, γιατρός και διευθυντής στο Doctor On Demand, συμβουλεύει να αποφύγετε να μοιράζεστε αντικείμενα με άλλους μέσα στο σπίτι. Να διαχωρίσετε πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες και σεντόνια αποκλειστικά για δική σας χρήση.
Μείνετε ενυδατωμένοι
Είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά όταν είστε άρρωστοι.
«Με τον πυρετό πρέπει να αποφύγετε την αφυδάτωση», λέει ο Τζέικ Ντόιτς, γιατρός και ιδρυτής του Cure Urgent Care.
Το νερό είναι προφανώς η καλύτερη λύση. Αλλά σύμφωνα και με τον Ουάν βοηθούν και τα ισοτονικά ποτά όπως Powerade και Gatorade που περιέχουν ηλεκτρολύτες.
Ο Μπέρλινερ υποστηρίζει ότι χυμοί και άλλα ποτά γεμάτα με θρεπτικές ουσίες βοηθούν εξίσου. Ο στόχος είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι για την καλή λειτουργία του σώματος σας και για να αποφύγετε την πιθανή νοσηλεία.
Να τρέφεστε σωστά
Σε συνέχεια των πολλών υγρών θα πρέπει να έχετε και μια ισορροπημένη διατροφή. Όλοι οι ειδικοί προτείνουν να εφοδιαστείτε προμήθειες για δύο εβδομάδες, κυρίως φαγητών μακράς διάρκειας όπως μακαρόνια, ρύζι και φαγητά σε κονσέρβες.
Ο Ντόιτς προτείνει φρούτα και λαχανικά, φαγητά με υψηλά επίπεδα βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, και μερικούς υδατάνθρακες. Ο Ουάν σημειώνει ότι ο ζωμός, η κοτόσουπα, το σκόρδο, το γιαούρτι, τα χορταρικά και φρούτα με βιταμίνη C κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Προμηθευτείτε φάρμακα
Είναι αναγκαίο να προμηθευτείτε με φάρμακα αν πιστεύετε ότι έχετε προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Ο Ντόιτς και ο Ουάν συμβουλεύουν να προμηθευτείτε φάρμακα που αντιμετωπίζουν άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων των αποσυμφορητικών με φαινυλεφρίνη ή ψευδοεφεδρίνη, κατασταλτικών του βήχα με δεξτρομεθορφάνη και αποχρεμπτικών με γουαϊφενεσίνη. Σημαντικό είναι να έχετε και παρακεταμόλη για την αναλγητική και αντιπυρετική της δράση καθώς και συμπληρώματα βιταμίνης C και ψευδάργυρου για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Όσοι έχετε άλλα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι διαθέτετε στο σπίτι προμήθειες για την αντιμετώπιση τους όπως όσοι είστε ασθματικοί να έχετε φάρμακα για το άσθμα σας», λέει ο Ντόιτς. «Όσοι είναι επιρρεπείς σε ιώσεις ή βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση όπως να έχουν βρογχίτιδα ή εμφύσημα, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τα αντιβιοτικά που θα πρέπει να έχουν».
Θα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε ένα θερμόμετρο για να μετράτε τον πυρετό σας.
Να ακολουθείτε πρακτικές καλής υγιεινής
Καθώς αναρρώνετε στο σπίτι από ήπια συμπτώματα του κορονοϊού ή άλλης γρίπης, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις πρακτικές καλής υγιεινής.
«Αυτό περιλαμβάνει να καλύπτετε το στόμα σας με τον αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, να καθαρίζετε τις επιφάνειες που αγγίζετε με απολυμαντικό, να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 λεπτά όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο και μετά από κάθε επαφή με πιθανόν μολυσμένες επιφάνειες, και γενικότερα να είστε καθαροί κάνοντας μπάνιο και φορώντας καθαρά ρούχα στο σπίτι», εξηγεί ο Μπέρλινερ.
Να παρακολουθείτε τα συμπτώματα σας
Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης σας στο σπίτι, δώστε σημασία στα συμπτώματα σας και προσέχετε μην εμφανιστούν πιο σοβαρά όπως υψηλός πυρετός και δύσπνοια. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση αν δεν καλυτερέψει η υγεία σας.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ήπια συμπτώματα θα παραμείνουν ήπια και, ανεξάρτητα από τον κορονοϊό, το κρυολόγημα ή κάποια άλλη γρίπη, τα συμπτώματα θα μειωθούν μέσα σε αυτές τις 14 μέρες απομόνωσης», αναφέρει ο Μπέρλινερ.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.
ΠΗΓΗ: HuffPost US