Ολα για την κακοσμία του στόματος

Και πώς θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
.
Tharakorn via Getty Images
.

Η κακοσμία του στόματος -που επιστημονικά ονομάζεται χαλίτωση- είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση καθώς κάποιες φορές δεν αναγνωρίζεται ως πρόβλημα από το άτομο που πάσχει εξαιτίας του φαινομένου της προσαρμογής. Η κακή στοματική υγιεινή θεωρείται η βασική αιτία της δυσοσμίας. Όταν τα δόντια και η γλώσσα δεν καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα σχολαστικά, με σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, τα υπολείμματα τροφών αυξάνουν τα βακτήρια του στόματος και δημιουργούνται δύσοσμα θειικά αέρια.

Σύμφωνα με τα όσα λέει στην HuffPost GR o α χειρούργος - οδοντίατρος, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι το 85% των προβλημάτων κακοσμίας του στόματος προέρχονται από το πίσω μέρος του στόματος. Κάτω από την επιφάνεια της γλώσσας βρίσκουν καταφύγιο βακτήρια που παράγουν θείο. Γι′ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίζουμε και τη γλώσσα μας κάθε φορά που πλένουμε τα δόντια μας.

Η πιο γνωστή οδοντιατρική αιτία όμως είναι τα χαλασμένα δόντια. Οι μικροοργανισμοί μέσα στο στόμα καθώς τρέφονται από ένα παραμελημένο δόντι, δημιουργούν μια άσχημη μυρωδιά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στην στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στην γλώσσα. Καθώς τα δόντια εξασθενούν και καταστρέφονται, το στόμα μυρίζει. Εάν δεν αναζητήσουμε άμεσα θεραπεία, το δόντι τελικά θα χαθεί.

Ας δούμε όμως μία - μία τις αιτίες που ευθύνονται για τη δυσάρεστη αναπνοή:

Τερηδόνα

Όπως ήδη σημειώσαμε, τα χαλασμένα δόντια είναι από τις βασικές αιτίες που προκαλούν κακοσμία του στόματος.

Παθήσεις των ούλων

Τόσο η ουλίτιδα όσο και η περιοδοντίτιδα προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή εξαιτίας των υπολειμμάτων τροφών αλλά και των νεκρωμένων επιθηλιακών κυττάρων, που οδηγούν στην υπερανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων.

Ξηροστομία

Το σάλιο καθαρίζει τη στοματική κοιλότητα και διατηρεί το περιβάλλον καθαρό. Όταν πάσχουμε από ξηροστομία, διευκολύνεται η αύξηση των βακτηρίων που οδηγεί σε δυσοσμία.

Έγκλειστο δόντι

Οι έγκλειστοι φρονιμίτες προκαλούν κάποιες φορές μία φλεγμονή γνωστή ως περιστεφανίτιδα. Τα υπολείμματα των τροφών που συσσωρεύονται στο σημείο γίνονται εστίες μικροβίων που προκαλούν φλεγμονή και φυσικά οίδημα και κακοσμία.

Χρόνιες ασθένειες

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση, νεφρική ανεπάρκεια, εντερική απόφραξη και καρκίνο του στομάχου ή του οισοφάγου πολλές φορές έχουν εξαιτίας τους, δυσάρεστη αναπνοή.

Κακές συνήθειες

Δεν είναι σπάνιο, η δύσοσμη αναπνοή να οφείλεται σε κάποιες... κακές συνήθειες.

  • Αν στη διατροφή μας επιλέγουμε έντονα μπαχαρικά, καρυκεύματα, κρεμμύδι και σκόρδο το στόμα μας θα μυρίζει άσχημα.
  • Αν είμαστε καπνιστές, έχουμε δυσάρεστη αναπνοή όχι μόνο εξαιτίας της μυρωδιάς του καπνού αλλά και επειδή συχνά οι καπνιστές εμφανίζουν περιοδοντική νόσο.
  • Αν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, η στοματική μας κοιλότητα πάσχει από ξηρότητα που επιτρέπει την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων, που προκαλούν δυσοσμία.
  • Αν κάνουμε χημική ή δίαιτα express. Τόσο οι γρήγορες δίαιτες με τη χαμηλή θερμιδική πρόσληψη αλλά και οι χημικές δίαιτές προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της κακοσμίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί ένας βαθύς καθαρισμός των δοντιών. Όποια κι αν είναι η αιτία της, ο πιο σίγουρος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο σωστός και συχνός καθαρισμός του στόματος και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο ώστε να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα προβλήματα των ούλων και των δοντιών.

Επικουρικά, συστήνεται να πίνουμε αρκετό νερό, να χρησιμοποιούμε στοματικά διαλύματα με αντιμικροβιακή δράση και να μασάμε τσίχλες χωρίς ζάχαρη για δροσερή αναπνοή.