Eίναι γεγονός: Οι βάφλες και τα πανκέικ μας δεν θα ήταν τόσο νόστιμα δίχως μια κουταλιά σιρόπι σφενδάμου. Το ίδιο και η κρέμα βρώμης και τα διάφορα πρωινά τα οποία μας αρέσει να συμπληρώνουμε με αυτό το γλυκό συστατικό.
«Το σιρόπι σφενδάμου έχει μια πλούσια γεύση καραμέλας με λεπτές νότες βανίλιας και βουτύρου», περιγράφει η Τζεν Μέσερ, σύμβουλος διατροφής και εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Jen Messer Nutrition.
Παρά την υπέροχη χαρακτηριστική του γεύση, αρκετοί αναρωτιόμαστε εάν το σιρόπι σφενδάμου μας προσφέρει θρεπτικά οφέλη που να το καθιστούν μια καλή εναλλακτική γλυκαντική ουσία αντί για τη ζάχαρη.
Τι είναι το σιρόπι σφενδάμου
Το σιρόπι σφενδάμου παράγεται συνήθως από τον χυμό των δέντρων ζαχαροσφένδαμος, κόκκινος σφένδαμος ή μαύρος σφένδαμος. Σε ψυχρά κλίματα, πριν το χειμώνα, αυτά τα δέντρα αποθηκεύουν άμυλο στους κορμούς και τις ρίζες τους.
Το άμυλο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ζάχαρη, που αυξάνεται στον χυμό στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Τα δέντρα σφενδάμου αναρροφούνται τρυπώντας τους κορμούς τους και συλλέγοντας τον χυμό, ο οποίος επεξεργάζεται με θέρμανση, για να εξατμιστεί μεγάλο μέρος του νερού και στο τέλος να μείνει το συμπυκνωμένο σιρόπι.
Ωστόσο, εκτός από το «αυθεντικό» σιρόπι σφενδάμου, που συλλέγεται και επεξεργάζεται με αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν επίσης μια σειρά από επωνυμίες σιροπιού σφενδάμου, που παρασκευάζονται από τεχνητά αρώματα.
Επομένως, όταν επιλέγουμε σιρόπι σφενδάμου, έχει σημασία να δίνουμε προτεραιότητα στην υψηλή ποιότητα. Να επενδύουμε σε ένα προϊόν ελάχιστα επεξεργασμένο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στον οργανισμό μας όλα τα πιθανά οφέλη για την υγεία και να αποφύγουμε τα σιρόπια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τεχνητό άρωμα σφενδάμου.
Είναι το σιρόπι σφενδάμου καλό για εμάς;
Το σιρόπι σφενδάμου με τεχνητά αρώματα δεν έχει οφέλη για την υγεία. Aκόμη όμως και το γνήσιο σιρόπι σφενδάμου, είναι γεμάτο ζάχαρη, με μόνο μια κουταλιά της σούπας να περιέχει περίπου δώδεκα γραμμάρια ζάχαρης.
Επειδή η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά να καταναλώνουμε κάτω από πενήντα γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων την ημέρα.
Αν όμως σε μια μικρή στοίβα πανκέικ ρίξουμε τρεις-τέσσερις κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου, σίγουρα θα υπερβούμε το ημερήσιο όριο από το πρώτο κιόλας γεύμα της ημέρας.
Ωστόσο, τα νέα για τους λάτρεις του σιροπιού σφενδάμου δεν είναι τόσο άσχημα, καθώς το εν λόγω γλυκαντικό αποτελεί μια καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο είναι πολύτιμο για την υγεία των οστών και την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.
Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες από άλλα μέταλλα, όπως o σίδηρος, το κάλιο και ο ψευδάργυρος. Ακόμη, ο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά χυμός των δέντρων σφενδάμου διατηρεί ορισμένες φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, ορισμένοι διατροφολόγοι θεωρούν ότι το σιρόπι σφενδάμου είναι καλύτερο από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, αν και λίγοι θα θεωρούσαν το σιρόπι σφενδάμου ως την απόλυτα υγιεινή επιλογή. Επομένως, όπως ισχύει με όλα τα γλυκαντικά, έτσι και το σιρόπι σφενδάμου θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
(Mε πληροφορίες από usatoday).