Καλύτερη επιδημιολογική εικόνα εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας που χαρακτηρίζουν εφικτή τη σταδιακή άρση των υφιστάμενων περιορισμών κατά του κορονοϊού.
Ωστόσο, επί του παρόντος συνεχίζει να προβληματίζει ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, οι «σκληροί» δείκτες (νεκροί και διασωληνωμένοι) που δεν υποχωρούν και η αμείωτη πίεση στο ΕΣΥ, όπως τονίστηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία το απόγευμα της Πέμπτης (10/2).
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
19.154 νέα κρούσματα και 93 νεκροί το τελευταίο 24ωρο
«Ολη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας ότι το 1,5% του πληθυσμού είναι ενεργά κρούσματα.
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο της σταδιακής άρσης των περιορισμών, είπε ότι είναι εφικτή, σημειώνοντας ότι «έρχεται η φάση που θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό κι ο καθένας θα παίρνει τις αποφάσεις του».
Τα επιδημιολογικά δεδομένα
Την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απασχολεί, μεταξύ άλλων, η μικρή αύξηση κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στις ηλικίες των 55 ετών και άνω.
Κατά τα άλλα τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν σχετικά σταθερά. Τα κρούσματα κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 17.600 κρούσματα ανά ημέρα, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 34 έτη, ενώ το 1/3 των κρουσμάτων εξακολουθεί να αφορά παιδιά κάτω των 17 ετών.
Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται την ίδια ώρα σε περιοχές που η Ομικρον «άργησε» να φτάσει, όπως τα νησιά, τα Ιωάννινα, η Φθιώτιδα.
Σταδιακή είναι η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, με μείωση 9% σε μια εβδομάδα.
Σύνδρομο MIS-C
Αναφερόμενη στο σύνδρομο MIS-C, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι στην περίπτωση ψηλού πυρετού σε παιδιά, που πέρασαν covid οι γονείς, πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή των παιδιάτρων. Συμπλήρωσε ότι «το εμβόλιο μειώνει κατά 91% την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C».
Αντιικά χάπια
Σχετικά με τα αντιικά φάρμακα για ασθενείς Covid, έχουν γίνει 1.466 αιτήσεις, εκ των οποίων μόλις 19 απορρίφθηκαν, γνωστοποίησε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Η ίδια συνέστησε η αίτηση να γίνεται τις πρώτες δύο ημέρες της διάγνωσης του ασθενούς - την τρίτη το αργότερο - ώστε έως την πέμπτη μέρα τα χάπια να έχουν φτάσει στο σπίτι του, που είναι και το περιθώριο για την δράση τους.
Το τελευταίο τετραήμερο έχουν υποβληθεί 757 αιτήσεις, 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς, σε 477 έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα και οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης.
«Σε όλο τον κόσμο το κύμα της Ομικρον μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης», είπε από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.