Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων: Ένας φάρος έμπνευσης για όλους μας

Eχουμε χρέος όλοι να ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο που η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων να μην χρειάζεται πια
Μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων κατά την τελετή έναρξης.
Μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων κατά την τελετή έναρξης.
via Associated Press

Του Γιώργου Σταμάτη, Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ.

Ένα γεγονός που σηματοδοτεί συμβολικά αλλά και ουσιαστικά την έμπρακτη πίστη μας στο όραμα της Ολυμπιακής Ιδέας είναι η συμμετοχή για Τρίτη συνεχόμενη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων (Refugee Olympic Team), αποτελούμενη από αθλητές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους εξαιτίας πολέμου ή βίαιων διώξεων.

Η ξεχωριστή αυτή ολυμπιακή ομάδα, που συμπυκνώνει το παγκόσμιο αίτημα για ειρήνη, ελευθερία, συνεργασία και αλληλεγγύη, δημιουργήθηκε το 2016 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να αναδειχθεί περαιτέρω η προσφυγική κρίση, αλλά και να δοθεί μια ευκαιρία στους αθλητές της ομάδας να υπερβούν τις αντιξοότητες, να αγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο και να εμπνεύσουν με το παράδειγμα τους εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Περαιτέρω, η δημιουργία της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων είναι ένα ισχυρό, οικουμενικό μήνυμα συμπερίληψης και αποδοχής της ποικιλομορφίας, γιατί οι πρόσφυγες εμπλουτίζουν σημαντικά την ολυμπιακή μας κοινότητα και τις κοινωνίες μας εν γένει.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, η πρώτη Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων αποτελούνταν από δέκα αθλητές,, προερχόμενοι από τέσσερεις χώρες, οι οποίοι κατάφεραν να υπερβούν τις οδυνηρές προκλήσεις που αντιμετώπιζαν, να διακριθούν στα αθλήματα τους και να αποσπάσουν τον παγκόσμιο θαυμασμό. Η αντίστοιχη Ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αριθμούσε 29 αθλητές από 11 χώρες, οι οποίοι αγωνίστηκαν σε 12 διαφορετικά αθλήματα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού λαμβάνει μέρος η πιο πολυπληθής Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στην Ιστορία του θεσμού, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων παγκοσμίως. Η αποστολή αποτελείται από 37 αθλητές και αθλήτριες, που αγωνίζονται σε 12 αθλήματα μεταξύ των οποίων η κολύμβηση, το τζούντο και η ποδηλασία. Προέρχονται από 11 χώρες και συγκεκριμένα το Ιράν, το Κονγκό, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, τη Συρία, το Καμερούν, το Αφγανιστάν, την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Αυτή η τόσο ξεχωριστή ομάδα, με τις διαφορετικές γλώσσες, ιστορίες και κουλτούρες, αλλά με την κοινή εμπειρία του βίαιου ξεριζωμού και την αγωνία για τους ανθρώπους που άφησαν πίσω, δεν είναι μια συνήθης εθνική αποστολή. Είναι μια βαθιά συνεκτική ομάδα, μια οικογένεια, που μας διδάσκει την αλληλεγγύη, , την ακατάβλητη θέληση, την ανθεκτικότητα. Μια οικογένεια που σήμερα αγκαλιάζει 45 αθλητές και αθλήτριες. Γιατί η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων δεν αγωνίζεται μόνη της.

.
.
.

Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, θα παραδώσει τη σκυτάλη στην Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, η οποία φέτος απαρτίζεται από 8 αθλητές με αναπηρία από έξη χώρες, που θα αγωνιστούν στο τρίαθλο, στο στίβο, στο Τάε κβον ντο, την άρση βαρών, την επιτραπέζια αντισφαίριση και την ξιφασκία με αμαξίδιο. Μια ομάδα που μας διδάσκει με το παράδειγμα της, ότι κανένα εμπόδιο, καμία δυσκολία, δε μπορεί να σταθεί φραγμός στα όνειρα μας, αν αξιοποιήσουμε με συστηματική δουλειά τις δεξιότητες και τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Και ο αθλητισμός είναι ένα μέσο ατομικής και συλλογικής ενεργοποίησης, ορατότητας και συμπερίληψης. Επιπλέον, τονώνει την αυτοπεποίθηση και ενεργοποιεί την ικανότητα του ανθρώπου να μετασχηματίζει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων εκπροσωπεί πάνω από 120 εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Δεν υπάγεται σε κάποια Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά υποστηρίζεται από το Ολυμπιακό Ίδρυμα Προσφύγων, το οποίο ιδρύθηκε το 2017 και προάγει τη δυνατότητα πρόσβασης των εκτοπισμένων ανθρώπων στον ασφαλή αθλητισμό, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του. Φέτος, για πρώτη φορά αγωνίζεται με το δικό της ομαδικό έμβλημα, ένα σύμβολο ενότητας που φέρνει ακόμα πιο κοντά τους αθλητές προσδίδοντας στην ομάδα τη δική της μοναδική ταυτότητα. Το έμβλημα είναι σχεδιασμένο από βέλη, ενώ στο κέντρο του έχει μια καρδιά, εμπνευσμένη από το λογότυπο του Ολυμπιακού Ιδρύματος προσφύγων, που αντιπροσωπεύει το αίσθημα του ανήκειν.

Οι αθλητές που συμμετέχουν στην Ολυμπιακή και την Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων αποτελούν έναν φάρο ελπίδας και έμπνευσης για όλους μας, και γίνονται πρεσβευτές του πραγματικού μηνύματος των Ολυμπιακών Αγώνων για ειρήνη, ενότητα, ανθρωπιά, αλληλεγγύη. Γι’ αυτό έχουμε χρέος όλοι να ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο που η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων να μην χρειάζεται πια, έναν κόσμο που δε θα υπάρχουν αιτίες για να εκτοπίζονται βίαια οι άνθρωποι από τις πατρίδες τους.

Δημοφιλή