Ολυμπιακοί Αγώνες και μάχη για τα φύλα: Η περίπτωση του αγώνα μποξ 46'' των Καρίνι-Χαλίφ (vid)

Η Ιταλίδα είπε πως δεν είχε δεχθεί ποτέ ξανά τόσο δυνατά χτυπήματα. Η Αλγερινή είχε αποκλειστεί παλιά λόγω τεστοστερόνης. Καρφιά από Μελόνι.
Η ιταλίδα πυγμάχος, Άντζελα Καρίνι ξεσπά μετά την αναγκαστική, όπως υποστήριξε, απόφασή της να εγκαταλείψει τον αγώνα με την αλγερινή αθλήτρια, Ιμαν Χαλίφ (1 Aυγούστου 2024)
Η ιταλίδα πυγμάχος, Άντζελα Καρίνι ξεσπά μετά την αναγκαστική, όπως υποστήριξε, απόφασή της να εγκαταλείψει τον αγώνα με την αλγερινή αθλήτρια, Ιμαν Χαλίφ (1 Aυγούστου 2024)
Richard Pelham via Getty Images

Η Ιμαν Χαλίφ και η Άντζελα Καρίνι αντάλλαξαν μερικές γρήγορες γροθιές στα 46 δευτερόλεπτα του ματς τους στο ρινγκ του Παρισιού. Ήταν αρκετά για να πείσουν την ιταλίδα αθλήτρια, που έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πως έπρεπε να σταματήσει.

Η 25χρονη πυγμάχος στη κατηγορία των 66κιλών απομακρύνθηκε απότομα από την συνομίληκή της αλγερινή αντίπαλο και πήγε στη γωνία της στο ρινγκ εγκαταλείποντας τον αγώνα, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο, όπως επισημαίνει το Associated Press στην ολυμπιακή πυγμαχία.

H Ιμαν Χαλίφ καθώς ετοιμαζόταν να μπει στο ρινγκ (1 Αυγούστου 2024)
H Ιμαν Χαλίφ καθώς ετοιμαζόταν να μπει στο ρινγκ (1 Αυγούστου 2024)
Anadolu via Getty Images

Λίγο αργότερα, ο διαιτητής σήκωσε το χέρι της Χαλίφ ανακηρύσσοντάς την και επισήμως νικήτρια. Η Καρίνι δεν την συνεχάρη με την παραδοσιακή χειραψία ενώ έπεσε στα γόνατα και δάκρυσε.

Στην συνέχεια ακόμα δακρυσμένη, είπε ότι τα παράτησε λόγω του πόνου από αυτές τις γροθιές δέχθηκε.

«Ένιωσα έναν έντονο πόνο στη μύτη μου και με την ωριμότητα ενός μποξέρ, είπα ”αρκετά”. Δεν ήθελα, δεν ήθελα, δεν μπορούσα να τελειώσω τον αγώνα».

Σημειώνεται πως η Χαλίφ είχε αποκλειστεί από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023 αφού απέτυχε σε τεστ καταλληλότητας φύλου καθώς εντοπίστηκαν στον οργανισμό της υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης. Η συμμετοχή της τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αποτέλεσε ένα ζήτημα που δίχασε πολλούς.

Η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας (IBA), η διοργανώτρια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, είχε πει οι αθλητές που «προσποιούνταν ότι είναι γυναίκες» αποκλείστηκαν με βάση τεστ που έδειξαν ότι «έχουν χρωμοσώματα XY», όπως αναφέρει το περιοδικό Time (oι γυναίκες έχουν συνήθως ζεύγη χρωμοσωμάτων XX και οι άνδρες έχουν συνήθως ζεύγη XY).

Σημειώνεται βέβαια πως η Χαλίφ είναι γυναίκα εκ γεννετής, δεν έχει κάνει αλλαγή φύλου απλά έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Και σε κάθε περίπτωση η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την επιλεξιμότητα της Χαλίφ «Όλοι/ολες οι αθλητές/αθλήτριες που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής του αγώνα, καθώς και όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς».

Η δε Καρίνι πάντως, έσπευσε να τονίσει πως με την απόφασή της να εγκαταλείψει το ματς, δεν έκανε κάποια πολιτική δήλωση για το θέμα της καταλληλότητας αθλητριών να αγωνίζονται απέναντι σε άνδρες ή γυναίκες τονίζοντας πως δεν είχε αρνηθεί να αγωνιστεί με την αλγερινή αθλήτρια. Σημείωσε μάλιστα πως δεν ήταν αυτή που θα αποφάσιζε εάν πρέπει ή όχι να επιτρέπεται στην Χαλίφ να αγωνίζεται απέναντι σε γυναίκες.

«Απλώς έκανα τη δουλειά μου ως πυγμάχος», είπε. «Μπήκα στο ρινγκ και πάλεψα. Το έκανα με το κεφάλι ψηλά και με ραγισμένη καρδιά που δεν το πήγα μέχρι τέλους».

Καρίνι και Χαλίφ στο ρινγκ (1 Αυγούστου 2024)
Καρίνι και Χαλίφ στο ρινγκ (1 Αυγούστου 2024)
via Associated Press

«Είμαι συντετριμμένη, γιατί είμαι αγωνίστρια...Ο πατέρας μου έμαθε να αγωνίζομαι. Πάντα μπαίνω στο ρινγκ με τιμή και πάντα (υπηρέτησώ) τη χώρα μου με πίστη. Και αυτή τη φορά δεν μπόρεσα να το κάνω γιατί δεν μπόρεσα να παλέψω άλλο και έτσι τελείωσα τον αγώνα».

Λίγο μετά την λήξη το αγώνα, η Καρίνι δέχτηκε επίσκεψη από την Ιταλίδα πρωθυπουργό η οποία την παρηγόρησε. Η Τζόρτζια Μελόνι ανάρτησε και σχετική φωτογραφία στο Instagram σχολιάζοντας: «Ξέρω ότι δεν θα τα παρατήσεις, Άντζελα. Και ξέρω ότι μια μέρα θα κερδίσεις αυτό που σου αξίζει με κόπο και ιδρώτα. Σε έναν αγώνα που θα είναι μεταξύ ίσων».

Κατά την επίσκεψή της στο Ολυμπιακό Χωριό την Πέμπτη, είπε επίσης πως πως η Καρίνι δεν θα έπρεπε να αγωνιστεί με την Χαλίφ, τονίζοντας πως από το 2021 ήταν αντίθετη στο να επιτραπεί σε αθλητές με «γενετικά ανδρικά» χαρακτηριστικά να αγωνίζονται εναντίον γυναικών.

Ο δε κυβερνητικός εταίρος της Μελόνι, επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι έκανε επίσης δηλώσεις καταγγέλλοντας την woke κουλτούρα.

Από την άλλη, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «ψέματα και ανήθικη στόχευση και κακοποίηση της αξιότιμης αθλήτριάς μας, Ιμάνε Χαλίφ, με αβάσιμη προπαγάνδα από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης».

Τώρα, η Χαλίφ έχει πιθανότητες να κερδίσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο εάν κερδίσει στον προημιτελικό αγώνα του Σαββάτου απέναντι στην Άννα Λουκα Χαμόρι, της πρώτη Ολυμπιονίκη γυναίκα πυγμάχο της Ουγγαρίας.

Η Χαμόρι δεν εξέφρασε καμία ανησυχία για τον αγώνα «Δεν φοβάμαι.. Αν είναι άντρας, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη νίκη για μένα αν κερδίσω».

Στιγμιότυπο από το ματς Καρίνι-Χαλίφ (1 Αυγούστου 2024)
Στιγμιότυπο από το ματς Καρίνι-Χαλίφ (1 Αυγούστου 2024)
Anadolu via Getty Images

Δημοφιλή