Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Τόκιο συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τους Αγώνες χωρίς θεατές, υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας λόγω κορονοϊού.
Την ανακοίνωση του οριστικού αποκλεισμού των θεατών από τα στάδια έκανε η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Ταμάγιο Μαρουκάουα, την Πέμπτη.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε την επιβολή νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Αγώνων.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Αυγούστου και, κατά συνέπεια, θα ισχύει καθόλη την διάρκεια της διεξαγωγής των Αγώνων, από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου.
Ειδικοί προειδοποιούσαν εδώ και εβδομάδες ότι ο αποκλεισμός των θεατών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή, καθώς στην ιαπωνική κοινή γνώμη υπήρχε ο φόβος ότι η εισροή χιλιάδων αθλητών και αθλητικών παραγόντων θα τροφοδοτήσει νέο κύμα κρουσμάτων.
Ήδη από τον Μάρτιο, οι διοργανωτές είχαν αποφασίσει την απαγόρευση της έλευσης ξένων θεατών στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία των Αγώνων. Τώρα επισημοποιήθηκε ότι δεν θα υπάρχουν ούτε εγχώριοι θεατές.
«Απογοητευτική, αλλά σεβαστή η απόφαση του Τόκιο να απαγορεύσει τους θεατές»
Οι περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο να απαγορεύσουν την παρουσία θεατών στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, αλλά αποδέχθηκαν την ανάγκη της Ιαπωνίας να λάβει δραστικές αποφάσεις για τον περιορισμό της διάδοσης της COVID-19.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς θεατές, καθώς οι μεταλλάξεις ανάγκασαν την Ιαπωνία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα της καθ′ όλη τη διάρκεια των Αγώνων.
Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να «σφραγιστεί» το Τόκιο, όπου εξαπλώθηκε η μετάλλαξη Δέλτα, από το να γίνει σημείο εξάπλωσης νέων μολύνσεων.
Οι φίλαθλοι καλούνται επίσης να μην συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν αθλήματα σε δημόσιους δρόμους, όπως το τριάθλο, αν και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένοι χώροι έξω από τη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο ενδεχομένως να επέτρεπαν ένα μικρό αριθμό θεατών.
Η World Athletics, ανακοίνωσε ότι οι αθλητές έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται σε γήπεδα που δεν είναι γεμάτα, αλλά θα ήθελαν να ζήσουν τους «θορυβώδεις θεατές» στο Τόκιο.
«Αυτό είναι απογοητευτικό για όλους», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Για τους ανθρώπους του Τόκιο και της Ιαπωνίας, η ευκαιρία να δουν τους καλύτερους αθλητές του κόσμου να ανταγωνίζονται δεν εμφανίζεται συχνά. Φυσικά, πρέπει να ακούσουμε και να τηρήσουμε τις αποφάσεις που λαμβάνουν μεμονωμένες χώρες, επειδή αυτός ο ιός επηρεάζει διαφορετικά τις χώρες και τις περιοχές. Σε αυτό που όλοι πρέπει να επικεντρωθούμε στον αθλητισμό είναι στη λήψη γενναίων αποφάσεων που είναι συνήθως δύσκολες».
Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας υγρού στίβου, Χουσεΐν Αλ Μουσαλάμ, ήλπιζε να δει τα κλειστά να καλύπτουν «όχι λιγότερο από 50%» της χωρητικότητας τους, αλλά η σημερινή απόφαση «πάρθηκε από το Τόκιο 2020 και τις ιαπωνικές αρχές», όπως δήλωσε, προσθέτοντας: «Η FINA είναι πεπεισμένη ότι οι αθλητές της κολύμβησης θα προσφέρουν μεγάλο ανταγωνισμό στον κόσμο που θα παρακολουθήσει τους αγώνες τους από τα σπίτια του».
Τέλος, η Ένωση αθλητών της Γερμανίας χαρακτήρισε την απόφαση των διοργανωτών «λογική και κατάλληλη ενόψει της πανδημίας».
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να επιταχύνουν τα ποσοστά μόλυνσης σε εθνικό επίπεδο, ούτε πρέπει να γίνουν παγκόσμια απειλεί με υπερκατανεμητές», ανέφερε στην ανακοίνωση της, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γενικά, οι διοργανωτές δεν πρέπει να αφιερώνουν κανένα κόστος και προσπάθεια ως μέρος του καθήκοντός τους να φροντίζουν για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Αυτό ισχύει επίσης για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας».
(με πληροφορίες από Reuters)