Αλλαγές στο φορολογικό τοπίο φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζεται να βγει σε πρώτη φάση για δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να ψηφιστεί έως το τέλος του Νοεμβρίου. Το νέο φορολογικό μετά από τα δεκάδες μνημονιακά νομοσχέδια τα οποία βασιζόντουσαν σε νέα μέτρα λιτότητας, φέρνει κυρίως ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρου.
Το σύνολο των παρεμβάσεων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση αγγίζει το 1,2 δισ ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά ότι οι ελαφρύνσεις θα συνεχιστούν εφόσον το επιτρέπει η πορεία των δημοσιονομικών. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών φέρνει σε όλους τους φορολογούμενους μειώσεις, με κάποιους να κερδίζουν περισσότερο και κάποιους λιγότερο.
Η κριτική που έχει δεχθεί ο νέος νόμος είναι ότι στην ανάλυση της η νέα φορολογική κλίμακα, για ακόμα μια φορά «αδικεί» τη λεγόμενη μεσαία τάξη καθώς όσοι έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ και κάτω των 50.000 θα έχουν το μικρότερο όφελος. Η απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν κατά μέσο όρο το ίδιο όφελος.
Σίγουροι κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι από το νέο οικονομικό έτος θα έχουν και αυτοί αφορολόγητο, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αποφύγουν και την παγίδα του υψηλού ποσοστού υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Με βάση τις πληροφορίες η νέα φορολογική κλίμακα θα έχει 9% ως πρώτο συντελεστή για εισόδημα έως 10.000 ενώ από τις 10.000 ευρώ έως τι 20.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης διαμορφώνεται στο 22%. Από εκεί και πάνω όλοι οι συντελεστές μειώνονται κατά μια μονάδα βάσης. Συγκεκριμένα για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης από το 29% θα μειωθεί στο 28%. Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στον υπολογισμό του αφορολόγητου καθώς θα ξεκινά από τις 8.636 ευρώ για τον άγαμο και στη συνέχεια θα διαμορφώνεται στις 9.000 ευρώ από τις 8.863 ευρώ που είναι σήμερα για οικογένειες με ένα παιδί, στις 10.000 ευρώ από 9.090 που είναι σήμερα για οικογένειες με δύο παιδιά, στις 11.000 ευρώ από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα για οικογένειες με τρία παιδιά, ενώ από φέτος αύξηση του αφορολόγητου ορίου θα υπάρχει και για οικογένειες με τέσσερα παιδιά και θα φτάνει τις 12.000 ευρώ.
Με συντελεστή 30% και μάλιστα για όλους τους φορολογούμενους θα υπολογίζεται από την 1 Ιανουαρίου 2020 και το υποχρεωτικό ποσοστό συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα. Αν και η υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν αποσυνδεθεί από το αφορολόγητο, οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό θα κλιθούν να πληρώσουν πρόστιμο 22% για το ποσό που υπολείπεται μεταξύ των ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος.
Για τη χρήση του 2019, δηλαδή τις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν το 2020, μειώνεται και ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα, στο 24%. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι για τη χρήση του 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί από το 24% στο 20%. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση φόρου στο 5% από 10% και για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020.
Μειώσεις έρχονται και στη φορολογία ακινήτων καθώς για τρία χρόνια θα ανασταλεί η επιβολή ΦΠΑ 24% στις πωλήσεις ακινήτων με έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας από το 2006, ενώ οι αγοραστές ακινήτων θα καταβάλουν φόρο μεταβίβασης 3% . Οι ιδιοκτήτες θα έχουν και έκπτωση φόρου 40% στις εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης.
Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές και στις εταιρικές παροχές που προσφέρουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου των διατακτικών πληρωμής στα σούπερ μάρκετ από τα 300 ευρώ τον χρόνο που είναι σήμερα στα 500 ευρώ από το 2020. Αντίστοιχα, οι επιταγές πληρωμής ή δωροεπιταγές μέχρι 500 ευρώ δεν θα συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα.
Ο νέος νόμος επίσης θα προβλέπει αύξηση στα 2.000 ευρώ από 1.500 ευρώ του ετήσιου ποσού των αφορολόγητων ασφαλίστρων ανά εργαζόμενο, που καταβάλλονται από τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη του υπαλληλικού του προσωπικού ή για την κάλυψη του κινδύνου ζωής, ενώ θα εφαρμόζονται και χαμηλότεροι συντελεστές για τον υπολογισμό της αξίας της παροχής του αυτοκινήτου στον εργαζόμενο.