Μια μικρή πόλη της Ολλανδίας οδήγησε το Twitter στα δικαστήρια την Παρασκευή (16/8) απαιτώντας να κατεβάσει όλες τις αναρτήσεις που έχουν σχέση με φερόμενο κύκλωμα παιδόφιλων σατανιστών το οποίο καταγγέλλεται πως δραστηριοποιούνταν εκεί τη δεκαετία του 1980.
Το Bodegraven-Reeuwijk, μία πόλη 35.000 κατοίκων στα κεντρικά της Ολλανδίας, αποτελεί το επίκεντρο θεωριών συνομωσίας που διαχέονται μέσω social media από το 2020. Εκείνη τη χρονιά, τρεις άνδρες άρχισαν να δημοσιεύουν ιστορίες περί κακοποιήσεων και δολοφονιών παιδιών στην πόλη τη δεκαετία του 1980, αλλά δεν παρείχαν καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς τους, αναφέρει ο Guardian.
Ένας εξ αυτών επικαλούνταν μνήμες, που φέρεται να είχε, από την κακοποίηση ανηλίκου από μία ομάδα πολιτών στο Bodegraven.
Οι ιστορίες προκάλεσαν ιδιαίτερη αναταραχή στην πόλη, καθώς οι followers των καταγγελλόντων αυξάνονταν και μάλιστα είχαν παρατηρηθεί και εκδηλώσεις στήριξης προς τα υποτιθέμενα θύματα. Άτομα έφταναν στην περιοχή και άφηναν λουλούδια στους τάφους τυχαίων παιδιών, αναφέροντας πως είχαν πέσει θύματα του σατανικού κύκλου.
Ο δικηγόρος του Twitter, Jens van den Brink, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο πριν από τη σημερινή έναρξη της δίκης.
Πέρσι, δικαστήριο είχε διατάξει τα τρία άτομα να κατεβάσουν άμεσα τις αναρτήσεις που είχαν να κάνουν με την υπόθεση και να φροντίσουν αυτές να μην εμφανιστούν ποτέ ξανά στο διαδίκτυο.
Αλλά, παρά την καταδίκη τους, οι ιστορίες για το Bodegraven συνέχισαν να κυκλοφορούν και οπαδοί τους διατήρησαν τις φήμες «ζωντανές».
«Εάν οι συνωμοσιολόγοι δεν αφαιρέσουν τα μηνύματά τους, τότε οι εμπλεκόμενες πλατφόρμες πρέπει να δράσουν» ανέφερε ο δικηγόρος της πόλης, Cees van de Zanden, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.
Ο ίδιος επεσήμανε πως τον Ιούλιο, η πόλη έκανε αίτημα στο Twitter να εντοπίσει και διαγράψει το σχετικό περιεχόμενο, όχι μόνο τις αναρτήσεις των τριών ανδρών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.
Όσον αφορά σε αυτούς που ξεκίνησαν τις φήμες, είναι όλοι στη φυλακή καθώς καταδικάστηκαν για άλλες υποθέσεις, όπως απειλές κατά της ζωής του πρωθυπουργού της χώρας και άλλων αξιωματούχων.