Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για τους σεισμούς - Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Δίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την αιγίδα του Κ. Μητσοτάκη. Τι είπαν οι σεισμολόγοι, τα μέτρα που ελήφθησαν.
Φωτογραφία Αρχείου. (AP Photo/Kristi Eaton)
Φωτογραφία Αρχείου. (AP Photo/Kristi Eaton)
via Associated Press

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Εκτός από το πρωθυπουργό, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις. «Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ενημερώθηκε όπως και οι υπόλοιποι από την επιστημονική μας ομάδα η ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους θα συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση, εγρήγορση υπάρχει τα μέτρα να προληπτικά και οργάνωση. Επειδή υπάρχει επιτροπή και συγκεκριμένα οι επιστήμονες θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσης να δώσουμε βήμα στους ανθρώπους πραγματικά όντως τα γεγονότα», ανέφερε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη:

«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
- Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
- Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Κλειστά σχολεία και ακύρωση εκδηλώσεων - Τα μέτρα που «τρέχουν»

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.

Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.

Ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε την εφαρμογή των μέτρων, καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχών. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να εκτιμήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν.

Τα σημεία εκκένωσης σε Σαντορίνη και Αμοργό - 24ωρη απαγόρευση απόπλου για τα αλιευτικά

Στην επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την ενημέρωση του κοινού προχωρούν τα τοπικά όργανα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.

Στη Σαντορίνη, ο Δήμος Θήρας έχει αναρτήσει χάρτες με τα σημεία εκκένωσης και συγκέντρωσης του πληθυσμού για οργανωμένη προληπτική -όπως αναφέρει- απομάκρυνση, ενώ στην Αμοργό, εκτός από τις οδηγίες εκκένωσης και τις οδηγίες για την περίπτωση τσουνάμι, έχει εκδοθεί σύσταση στα αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη να παραμείνουν ελλιμενισμένα για τις επόμενες 24 ώρες και να μην αποπλεύσουν.

Πού θα πάνε κάτοικοι- επισκέπτες

Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, αν χρειαστεί, σε πεδιάδες, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ως εξής:


· Για τις περιοχές: Οία- Φοινικιά Κολούμπος, στην πεδιάδα Μπαξέδες.
· Για τις περιοχές: Ημεροβίγλι- Βούρβουλος στην πεδιάδα του Βούρβουλου.
· Για τις περιοχές: Φηρά- Φηροστεφάνι- Κοντοχώρι- Καρτεράδρο, στην πεδιάδα των Φηρών, μεταξύ Έξω Γυαλού Φηρών και Έξω Γυαλού Καρτεράδου.
· Για τις περιοχές: Βόθωνα- Μεσσαριά- Μονόλιθο- Επισκοπή Γωνίας- Καμάρι, στην πεδιάδα δυτικά του αεροδρομίου.
· Για τις περιοχές: Πύργος- Έξω Γωνία- Μεγαλοχώρι, στην πεδιάδα νότια του Πύργου και ανατολικά του Μεγαλοχωρίου.
· Για τις περιοχές: Εμπορείο- Περίσσα- Βλυχάδα- Άγιος Γεώργιος, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, στην πεδιάδα βορειοδυτικά του Εμπορείου.
· Για το Ακρωτήρι, στην πεδιάδα νοτιοανατολικά του Ακρωτηριού και
· Για την περιοχή της Θηρασιάς, στην πεδιάδα μεταξύ χωριού Μανώλας και χωριού Ποταμός.

Ο Δήμος Θήρας παρέχει αναλυτικές πληροφορίες και χάρτες στον σύνδεσμο https://www.thira.gov.gr/el/egovernment/anakinoseis/anakinosi-simeion-sigkentrosis-plithismou-se-periptosi-anagkis-40000995.html

Στην Αμοργό, τώρα, οι χώροι εκκένωσης, σε περίπτωση που συμβεί σεισμός, ηφαιστειακή έκρηξη ή και τσουνάμι, είναι οι εξής:

1) Χώρα Αμοργού : 1)Μεγάλο πάρκινγκ πριν το ελικοδρόμιο
2) Γήπεδο-πάρκινγκ Καλογερικού
2) Κατάπολα: 1) Χώρος πάρκινγκ πλησίον ελαιοτριβείου και ΔΕΗ στο Ραχίδι
2) Πέρα Ραχίδι
3) Όρμος & Ποταμός Αιγιάλης: o χώρος των Πρακτορείων Μεταφορών πριν την διασταύρωση Θολαρίων-Λαγκάδας
4) Θολάρια: Πλατεία Θολαρίων
5) Λαγκάδα: 1) Πάρκινγκ Καμινάκι
2) Πάρκινγκ Άνω Πλατείας
6) Καμάρι: Παιδική Χαρά
7) Βρούτση: Πάρκινγκ “Γιωργαλίνι”
8) Κολοφάνα- Καλοταρίτισσα: Προαύλειος Χώρος Αγ. Παρασκευής(πάρκινγκ)
9)Αρκεσίνη στη πλατεία στον Συνεταιρισμό(Διστρατα) & στη πλατεία Ραχούλας
Ο Δήμος Αμοργού έχει συστήσει για σήμερα και αύριο Δευτέρα, οι πολίτες να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους χερσαίους χώρους Λιμένων Καταπόλων και Αιγιάλης και την παραλιακή τους οδό. Έχει επίσης εκδώσει σύσταση στα αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη να παραμείνουν ελλιμενισμένα για τις επόμενες 24 ώρες και να μην αποπλεύσουν.
Μεταξύ άλλων, οι οδηγίες του Δήμου Αμοργού, αναφέρουν:
– Συνίσταται η αποφυγή μετακινήσεων ιδιαίτερα κοντά σε επικίνδυνα & ετοιμόρροπα κτίρια και σε παραλίες, ιδιαίτερα στις νότιες παραλίες και στην παραλία της Καλοταρίτισσας που είναι πλησιέστερη στη σεισμογενή περιοχή.
– Σε περίπτωση τσουνάμι θα ειδοποιηθείτε με μήνυμα της πολιτικής προστασίας (112) αλλά και από κωδωνοκρουσίες στους ενοριακούς ναούς. Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο
Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

Περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για το νησί της Αμοργού υπάρχουν στον ιστότοπο του Δήμου Αμοργού: https://dimos.amorgos.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-3

/

Δημοφιλή