Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, έχει αλλάξει πρόσωπο και τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά της πορείας του.
Πλέον, έχει καταστεί ηγετικό λιμάνι στη Μεσόγειο στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, και στον παγκόσμιο χάρτη βρίσκεται στην 26η θέση, από την 93η το 2010.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, από το 2010, κατέπλευσαν στον Πειραιά -μόνο από τον στόλο της COSCO Shipping- 3937 πλοία, με τις ανάγκες τους, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών σε νερό, σίτιση και καύσιμα, να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τοπικούς προμηθευτές κι αυτό προσθέτει σε αξία για την επένδυση.
Μια επένδυση, η οποία μέχρι και το 2021, από τον όμιλο COSCO Shipping, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Με την κατασκευή του Προβλήτα 2 και του Προβλήτα 3 ο όμιλος υλοποίησε επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ, διαχειριζόμενος πλέον των 7,2 εκατομμυρίων TEU ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2016, μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) ως ο βασικός έως τότε μέτοχος του ΟΛΠ, προχώρησε σε συμφωνία με την COSCO Shipping Corporation Limited, η οποία προσέφερε το ποσό των 368,5 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού.
Ο ΟΛΠ, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, οφείλει να επενδύσει ακόμα 294 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 100 εκατ. ευρώ έχουν ήδη επενδυθεί.
Πέραν της καθαρά επιχειρησιακής του λειτουργίας, ο ΟΛΠ προχωρά αυτήν την περίοδο, στην κατασκευή μιας πρότυπης παιδικής χαράς και ενός σύγχρονου πάρκου με ποδηλατόδρομο, εντός του χώρου της κρουαζιέρας, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.
Η κοινωνική δράση του ΟΛΠ έχει κι άλλες παραμέτρους, καθώς μέσω της COSCO Shipping Charity Foundation (του φιλανθρωπικού ιδρύματος της COSCO Shipping, του βασικού μετόχου του ΟΛΠ) και σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, προσέφερε τη διετία 2019 – 2020, υλοποιώντας το πρόγραμμα «Children Included», 500.000 ευρώ για τη στήριξη πάνω από 4000 παιδιών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό με δεδομένο το πρόβλημα της οικονομικής δυσχέρειας των οικογενειών τους.
Επίσης, τη διετία 2018-2019 ενίσχυσε οικονομικά με 100.000 ευρώ την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, για την προετοιμασία των αθλητών εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022.
Παράλληλα, ο Οργανισμός έχει ήδη υιοθετήσει και υλοποιεί μια σειρά από ενέργειες και δράσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2, χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μεριμνά για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, τη μείωση του θορύβου και τη διατήρηση της ποιότητας των νερών του Λιμένα.
Μάλιστα, ο Οργανισμός εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική προσέγγιση διαχείρισης, πιστοποιημένη από το European Port Environmental Review System (PERS), το οποίο αφορά αποκλειστικά σε λιμάνια, ενώ είναι παραγωγός ενέργειας και ήδη από το 2016 λειτουργεί έναν φωτοβολταϊκό σταθμό 430 KWp, εντός της περιοχής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων παράγοντας ενέργεια από ηλιακά πάνελ.
Με ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τους 1000 εργαζόμενους, ο Οργανισμός προχώρησε και στη μετάφραση στην κινεζική γλώσσα, ενός εκ των καλύτερων παιδικών βιβλίων της ελληνικής Λογοτεχνίας, το έργο του Μενέλαου Λουντέμη, «Ένα παιδί μετράει τ άστρα».
Καταλήγοντας, για το 2020, η συνεισφορά στο ΑΕΠ, της εισηγμένης εταιρείας, ανήλθε στο 0,78%.