Την εκτίμηση της ότι η έρευνα για το ξέσπασµα ακροδεξιάς βίας στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία θα βγάλει… λαγούς εκφράζει σε συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Αλέξανδρο Καλαφάτη η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Oλγα Γεροβασίλη. Για να καταλάβει την ένταση της προσπάθειας εισβολής στο Κοινοβούλιο µίλησε κατ’ ιδίαν, όπως λέει, µε τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στα σκαλοπάτια της Βουλής, οι οποίοι της µετέφεραν ότι οι επιθέσεις ήταν πρωτόγνωρες. Η κυρία Γεροβασίλη τονίζει ότι υπήρχαν καθοδηγητές και υποκινητές, προσθέτοντας ότι «όλα τα δεδοµένα έχουν συγκεντρωθεί µε καταθέσεις», ενώ κατακεραυνώνει τη στάση του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που «δεν ψέλλισε τις λέξεις “ακροδεξιός” και “ακροδεξιά βία”».
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
-Αναφορικά με τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία είπατε ότι υπήρξε απόπειρα εισβολής στη Βουλή. Θεωρείτε ότι υπήρχαν καθοδηγητές ή ενορχηστρωτές του σχεδίου οργανωμένων επιθέσεων στο Κοινοβούλιο και ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί;
Υπάρχουν γεγονότα, μαρτυρίες και ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία μιλούν από μόνα τους. Την πρωτοφανή προσπάθεια εισβολής κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής και εγώ, περιέγραψαν ο φρούραρχος της Βουλής με αναλυτική έκθεση και η Αστυνομία με ανακοίνωση.
Συνάντησα και μίλησα με τους άνδρες των ΜΑΤ, που όλοι είδαμε ότι δέχθηκαν συνεχόμενες επιθέσεις από τάγματα εφόδου στα σκαλοπάτια της Βουλής. Οι ίδιοι ήταν που περιέγραψαν οργανωμένη ακραία βία, με επαναλαμβανόμενες εφόδους και υποχωρήσεις. Είναι αστυνομικοί που βρίσκονται χρόνια στον δρόμο και αυτοί χαρακτήρισαν το γεγονός πρωτόγνωρο, με βία, με μίσος και με χυδαίες φραστικές επιθέσεις.
Υπήρχαν καθοδηγητές και υποκινητές. Oλα τα δεδομένα έχουν συγκεντρωθεί με καταθέσεις, μαρτυρίες, οπτικοακουστικό υλικό και συντάσσονται οι αντίστοιχες δικογραφίες στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι προκλητική. Ούτε μία λέξη δεν είπε για τα απειλητικά μηνύματα, για τη στοχοποίηση εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, για τις εμπρηστικές επιθέσεις στα σπίτια βουλευτών, για όλη αυτή την προσπάθεια τρομοκράτησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ψέλλισε τις λέξεις «ακροδεξιά», «ακροδεξιός» και «ακροδεξιά βία», παρά μόνο κατέφυγε στο γενικόλογο κλισέ για «βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», «ψαρεύοντας» για άλλη μία φορά ακροδεξιά. Φυσικά δεν θέλω να αδικήσω τον κ. Δένδια, που στάθηκε με αξιοπρέπεια. Αντίθετα, από άλλους ακούσαμε απίστευτα ευφυολογήματα όπως ότι «οι ακροδεξιοί δεν χρησιμοποιούν κόκκινη μπογιά» και άλλα ευτράπελα.
-Είδαμε βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό δίπλα από ομάδες που προκαλούσαν επεισόδια στο Σύνταγμα. Θεωρείτε ότι θα οδηγηθούν ή πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη στελέχη της Χρυσής Αυγής;
Όπως σας είπα, οι δικογραφίες που συντάσσονται θα είναι πλούσιες και η Δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της.
Εκτιμώ ότι η έρευνα θα βγάλει λαγούς!
-Στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει τη θέση περί κατάργησης της χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις.
Στη δημοκρατία ο ρόλος της Αστυνομίας είναι να προστατεύει τους πολίτες σε αντίθεση με το αυταρχικό κράτος, που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, με ρόλο μόνο κατασταλτικό. Στη δημοκρατία ο ρόλος της Αστυνομίας πρέπει να είναι κυρίως προληπτικός και να αντιμετωπίζει τις έκνομες ενέργειες με βάση τις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της καταλληλότητας.
Σε ένα συλλαλητήριο, που κάποιοι προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες, η Αστυνομία έχει την ευθύνη να δράσει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις, πάντα με στόχο την προστασία των πολιτών. Τα δακρυγόνα είναι το ύστατο μέσο στο πλαίσιο των αρχών που προανέφερα.
-Ποιο ήταν το πιο δύσκολο και ποιο το πιο εύκολο πράγμα για την πρώτη γυναίκα υπουργό Προστασίας του Πολίτη;
Είναι αλήθεια ότι αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες σε μια θέση με περίπλοκες και ιδιαίτερες προκλήσεις. Αλλά, δεν ξέρω, ίσως να είχε ενδιαφέρον να τους ρωτούσατε και το αντίστροφο: Εάν εγώ τους δυσκόλεψα επειδή είμαι γυναίκα. Ξέρετε ότι αυτά τα χρόνια από τις διαφορετικές θέσεις ευθύνης βρέθηκα να υπηρετώ το έργο της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες και στο κοινωνικό περιβάλλον, και στο οικονομικό. Και τα κατάφερε. Οι δυσκολίες εναλλάσσονταν με ικανοποίηση με μικρές και μεγαλύτερες επιτυχίες, με κυρίαρχη την επίτευξη του στόχου της εξόδου από τα μνημόνια.
-Πολλά έχουν γραφτεί για τη «συγκατοίκησή» σας με την κυρία Κατερίνα Παπακώστα. Πώς είναι οι σχέσεις σας;
Με την κυρία Παπακώστα αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, συχνά με διαφορετική οπτική γωνία, αλλά έχουμε άριστη και ειλικρινή συνεργασία. Είμαστε προσηλωμένες στον κοινό προγραμματικό στόχο, πιστεύουμε στη συνεργασία και ότι αυτό είναι μονόδρομος για να παραχθεί αποτελεσματικό έργο. Όντως, κατά καιρούς έχουν γραφτεί διάφορα περί δύσκολης συγκατοίκησης, που ομολογουμένως ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστικά.
-Έχετε παρακολουθήσει προσωπικά την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου. Η διαρροή του πορίσματος από την ΕΔΕ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, πολλές εκ των οποίων και στο εσωτερικό της Αστυνομίας. Ποια η άποψή σας;
Ήταν ένα γεγονός που μας συγκλόνισε όλους και είναι απαίτηση της κοινωνίας η πλήρης διερεύνηση και η απόδοση ευθυνών. Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι τίποτα δεν θα πέσει κάτω και το εννοούσα. Εννοούσα δηλαδή ότι τα πειθαρχικά όργανα της Αστυνομίας θα ολοκλήρωναν σε εύλογο χρόνο τον έλεγχο χωρίς την πιθανότητα παρέμβασης ή συγκάλυψης. Η Ελληνική Αστυνομία το χρωστάει στον εαυτό της, στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, στους συνοδοιπόρους του και φυσικά στην κοινωνία.
-Συχνά ξεσπά πολιτική αντιπαράθεση για τα Εξάρχεια, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την Αστυνομία ότι η περιοχή αποτελεί «άβατο». Τι απαντάτε στις αιτιάσεις;
Τα Εξάρχεια είναι μια ζωντανή περιοχή που σφύζει από κίνηση και ζωή όλες τις ώρες της ημέρας. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα και μεθοδικά. Σας θυμίζω την εξάρθρωση μεγάλων κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιχειρήσεις που αντίστοιχες δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 25 χρόνια, όπως λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί.
Αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν θα πρέπει να αναλογιστούν ποια ήταν επί δεκαετίες η συνεργασία τους με τις δημοτικές Αρχές, τους κοινωνικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τι δράσεις έκαναν προληπτικά και αποτρεπτικά. Δεν υπάρχουν άβατα, υπάρχουν προβλήματα. Κάποιοι τελευταίως αποφάσισαν να βάλουν «καινούργιες» εικόνες στο οπτικό τους πεδίο. Ανακάλυψαν ότι υπάρχουν Εξάρχεια, ότι υπάρχει Ομόνοια, ότι υπάρχει πλατεία Βικτωρίας, ότι υπάρχουν χημικά, ότι υπάρχει έγκλημα και παραβατικότητα και άλλα. Και τα παρουσιάζουν ως πρωτόγνωρα, ότι εμφανίστηκαν από την ημέρα ανάληψης της κυβέρνησης από την Αριστερά. Είναι αλήθεια εντυπωσιακό!