Ομαλά η διεξαγωγή εκλογών στις ΗΠΑ, παρά τους φόβους για βία

Αναφορές για απόπειρες παραπληροφόρησης, μα δεν σημειώνονται φαινόμενα εκφοβισμού.
ASSOCIATED PRESS

Παρά τους φόβους για ευρεία φαινόμενα εκφοβισμού ή διαταραχής σε εκλογικά κέντρα, η ψηφοφορία εξελισσόταν ομαλά για την πλειονότητα των Αμερικανών την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ, με σποραδικές αναφορές αυτοματοποιημένων κλήσεων (robocalls), μηνύματα και κάποιες «ζωντανές» κλήσεις που προορίζονταν να δημιουργήσουν σύγχυση και να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους, ή μεμονωμένα περιστατικά, αλλά λίγα μεγάλα προβλήματα.

«Μέχρι τώρα είναι σίγουρα ανακουφιστικό» είπε, ο Ντάριλ Τζόνσον, πρώην αναλυτής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που εστιάζει στην εγχώρια τρομοκρατία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times. Ωστόσο προειδοποίησε ότι η περίοδος μετά τις εκλογές θα είναι πιο ευμετάβλητη και με μεγαλύτερο ρίσκο, επειδή θα έχει να κάνει με τα «μεθεόρτια» των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Μέχρι νωρίς το βράδυ της Τρίτης, τα περισσότερα από τα παράπονα στη χώρα για φαινόμενα εκφοβισμού είχαν να κάνουν με «robocalls» σε ψηφοφόρους με ψευδείς πληροφορίες. Η Election Protection Hotline ανακοίνωσε πως έλαβε αναφορές για «robocalls» από 17 πολιτείες που αποθάρρυναν την ψήφο.

Η γενική εισαγγελέας του Μίτσιγκαν, Ντέινα Νέσελ, ανέφερε σε tweet της πως κάποιοι σύστηναν στους ψηφοφόρους να καθυστερήσουν για να αποφύγουν τις μεγάλες ουρές. «Προφανώς αυτό είανι ψευδές και προσπάθεια καταστολής ψήφου. Δεν υπάρχουν μεγάλες ουρές και σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για να ψηφίσουν» είπε η κ. Νέσελ. «Μην πιστεύετε τα ψέματα! Κάντε να ακουστεί η φωνή σας!».

Η καταγγελία για robocalls έλαβε χώρα μετά από κλήσεις σε ψηφοφόρους στο Μίτσιγκαν που απειλούσαν ψηφοφόρους στο Φλιντ και στο Γκραντ Ράπιντς με συλλήψεις εάν εμφανίζονταν στις κάλπες, και γραπτό μήνυμα προς ψηφοφόρους στο Ντίαρμπορν που προειδοποιούσε για «δυσλειτουργίες». Το μήνυμα, το οποίο διερευνάται από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, έλεγε σε ψηφοφόρους πως αν ήθελαν να μετρήσει η ψήφος τους για τον υποψήφιο προτίμησής τους, έπρεπε να ψηφίσουν τον άλλο.

Το FBI επιβεβαίωσε τα robocalls. «Ως υπενθύμιση, το FBI ενθαρρύνει το αμερικανικό κοινό να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε πληροφορία για τις εκλογές και την ψηφοφορία με τους τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους» αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Στο Μίτσιγκαν οι ψηφοφόροι άρχισαν να λαμβάνουν ανησυχητικά, γεμάτα λάθη μηνύματα που ισχυρίζονταν πως προέρχονταν από το FBI. Εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα του Μίτσιγκαν ανέφερε πως αξιωματούχοι προσπαθούσαν να βρουν τον αποστολέα.

Στη Βιρτζίνια η Κρίστεν Κλαρκ, πρόεδρος της Lawyers’ Committee for Civil Rights Under Law, είπε ότι έγιναν robocalls προς ψηφοφόρους που προειδοποιούσαν ότι μπορεί να αρρώσταιναν εάν πήγαιναν να ψηφίσουν. «Μείνετε στα σπίτια σας, μείνετε ασφαλείς» έλεγαν. Τα robocalls ήταν παρόμοια με αυτά που αναφέρθηκαν σε Μίτσιγκαν, Τέξας, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Κάνσας, Οχάιο, Ουάσινγκτον, Τζώρτζια, Νέα Υόρκη, Νιου Χάμσαϊρ και Πενσιλβάνια την Τρίτη.

Τα robocalls τύπου «μείνετε σπίτι και μείνετε ασφαλείς» είχαν αρχίσει κατά την προεκλογική περίοδο και συνεχίζονταν κατά την ψηφοφορία. Συνολικά πάνω από τρία εκατομμύρια κλήσεις έγιναν σε περίπου 800.000 ανθρώπους ανά τη χώρα την Τρίτη, που σύστηναν να «μείνουν ασφαλείς και να μείνουν σπίτι» σύμφωνα με δεδομένα της TelTech. Ανώτερος αξιωματούχος της εσωτερικής ασφαλείας είπε πως τέτοιες κλήσεις ήταν κοινές κατά τις εκλογές και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι δεν φαίνονταν να υπάρχουν ενδείξεις πως προέρχονταν από κάποια ξένη κυβέρνηση. Ωστόσο ο Πολ Νάκασον, διευθυντής της NSA, είπε πως η υπηρεσία του θα εξέταζε το θέμα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως το FBI κάνει ήδη κάτι τέτοιο.

Δημοφιλή