Σειρά συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα δημοσιεύει ο Όμιλος Βιοϊατρική, το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του οποίου έχει πραγματοποιήσει πάνω από 90.000 μοριακά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι σήμερα- παράλληλα με σχεδόν 14.000 ελέγχους αντισωμάτων κατά του νέου ιού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η ομάδα του εργαστηρίου ανέλυσε τα αποτελέσματα των ελέγχων και διαπίστωσε πως τον Μάρτιο – όταν ξεκινούσε το πρώτο επιδημικό κύμα - 3,6% των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν θετικά στο νέο κορωνοϊό Sars-Cov2. Τις πρώτες 12 ημέρες του Νοεμβρίου, το ποσοστό θετικών ξεπέρασε το 6%, ενώ από το Μάϊο έως και τον Αύγουστο ήταν κάτω από 1%.
Μέχρι στιγμής, ο μήνας με τα περισσότερα τεστ ήταν ο Σεπτέμβριος, οπότε πραγματοποιήθηκαν πάνω από 18.000 έλεγχοι, εκ των οποίων 284 (1,5%) προέκυψαν θετικοί.
Οι επιστήμονες του εργαστηρίου παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα θετικά τεστ στις ηλικίες 18 – 30 ετών, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο ιός «κυκλοφορεί» ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες.
Πυρετός, βήχας και μυαλγίες είναι, συχνότερα, τα συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς στο εργαστήριο για έλεγχο. Σπανιότερα, αναφέρονται διάρροια, καταρροή και κεφαλαλγία.Καταγράφεται επίσης ένα σημαντικό ποσοστό εξεταζόμενων με θετικό τεστ, αλλά χωρίς καθόλου συμπτώματα.
Κατά πλειονότητα, όσοι δεν έχουν συμπτώματα ζητούν να εξεταστούν, είτε επειδή ήρθαν σε επαφή με ασθενή, είτε επειδή το απαιτεί η εργασία τους.
Το τελευταίο διάστημα, διενεργούνται καθημερινά στο εργαστήριο κατά μέσο όρο 1000 μοριακά τεστ, με μέσο όρο έκδοσης αποτελεσμάτων τις 24 ώρες. Πραγματοποιούνται και μοριακά τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού, με το αποτέλεσμα να εκδίδεται σε 2 ώρες από τη λήψη του δείγματος.