ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2,1% για την Ελλάδα το 2020. Απαισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας 10ετίας.
mrtom-uk via Getty Images

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,1% το 2020, έναντι 1,8% το 2019, και επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος προβλέπει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών θα στηρίξει την κατανάλωση και η βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις, ενώ η υποτονική ζήτηση στο εξωτερικό θα περιορίσει κάπως τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών.

«Παρά την υιοθέτηση επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων στα μέσα του 2019, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα παραμείνει υψηλό, στο 3,8% του ΑΕΠ το 2019. Ο προϋπολογισμός του 2020 - που περιλαμβάνει μεγάλες φορολογικές μειώσεις μαζί με μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και, σε μικρότερο βαθμό, για τον εξορθολογισμό των δαπανών - θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα περιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση. «Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τη διαρκή αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, καθώς και για την αύξηση των επενδύσεων και την επιτάχυνση της παραγωγικότητας», προσθέτει.

«Ατμομηχανές» οι εξαγωγές και οι τουριστικές εισπράξεις

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται με μοχλό τις εξαγωγές, οι οποίες ενισχύονται από τις τουριστικές εισπράξεις, ενώ η αύξηση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τις τιμές στηρίζει τις εξαγωγές αγαθών, παρά την υποτονική ζήτηση στο εξωτερικό. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 3,9% φέτος και 3,6% το 2020. Σημειώνει, επίσης, ο ΟΟΣΑ ότι η αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τα χαμηλά επιτόκια χορηγήσεων - ρεκόρ στηρίζουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 7,3% φέτος και 10,3% το 2020.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τις τιμές, με το ποσοστό απασχόλησης να έχει αυξηθεί πάνω από το 57% - που είναι το υψηλότερο από το 2010 - και το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει κάτω από το 17%.

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 16,3% το 2020 και περαιτέρω στο 14,8% το 2021. «Η αύξηση της απασχόλησης τονώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά η αναπλήρωση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων και η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των μισθών και τον πληθωρισμό».

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο προβλέπει να υποχωρεί φέτος στο 176,9% του ΑΕΠ και περαιτέρω το 2020 στο 171,4%. Εκτιμά ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,5% για τη διετία 2020 -21. Το κόστος δανεισμού, σημειώνει, θα συνεχίσει να μειώνεται, με συνέπεια ένα γενικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020-21.

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου «Ηρακλής» αναμένεται να επιταχύνει τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, η οποία είναι απαραίτητη για την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού και των επενδύσεων, προσθέτει.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι θα σταθεροποιηθεί περί το 2% το 2020-21, τονίζοντας ότι η σχεδιαζόμενη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία από ότι προβλέπει. Επισημαίνει, επίσης, ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων προϋποθέτει πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του αναφέρει πως η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με τον βραδύτερο ρυθμό μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς οι κυβερνήσεις αφήνουν στις κεντρικές τράπεζες την ανάκαμψη των επενδύσεων.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% - τον χαμηλότερο της δεκαετίας- φέτος και το επόμενο έτος, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, «ψαλιδίζοντας» την πρόβλεψη του 3% που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο.

Μικρή μόνο παρηγοριά αποτελεί η πρόβλεψη του Οργανισμού ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί οριακά στο 3% το 2021, αλλά και αυτό μόνο αν περιορισθούν μία σειρά κινδύνων, από τους εμπορικούς πολέμους έως μία απρόσμενη μεγάλη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα, όπως την κλιματική αλλαγή, την ψηφιοποίηση των οικονομιών τους και την κατάρρευση της πολυμερούς τάξης που αναδύθηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού.

«Θα ήταν μεγάλο λάθος πολιτικής να θεωρήσουμε αυτές τις μεταβολές ως προσωρινούς παράγοντες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη νομισματική ή τη δημοσιονομική πολιτική: είναι διαρθρωτικές», σημειώνει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν, στην έκθεση. Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση της πολιτικής στα θέματα αυτά, «η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να είναι μεγάλη, πλήττοντας τις προοπτικές της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται να ανέλθει στο 2,3% φέτος, πρόβλεψη που έχει «ψαλιδιστεί» σε σχέση με το 2,4% τον Σεπτέμβριο. Η Κίνα, που δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ, αλλά παρακολουθείται από αυτόν, προβλέπεται πως θα αναπτυχθεί οριακά ταχύτερα το 2019 από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, με ανάπτυξη 6,2% αντί για 6,1%. Ωστόσο ο ΟΟΣΑ πρόβλεψε πως η Κίνα θα συνεχίσει να χάνει momentum, με ανάπτυξη 5,7% να αναμένεται το 2020 και 5,5% το 2021, μπροστά στις εμπορικές εντάσεις και μια σταδιακή μετατόπιση της δραστηριότητας από τις εξαγωγές στην εσωτερική οικονομία.

Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% για το 2019 και 1,1% για το 2020, υψηλότερα κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας και για τα δύο χρόνια σε σχέση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου, ενώ για το 2021 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,2%.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η επανέναρξη του προγράμματος αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει περιορισμένη επίδραση, αν οι χώρες της Ευρωζώνης δεν δώσουν ώθηση στις επενδύσεις.

Οι προοπτικές για τη Βρετανία είναι βελτιωμένες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς υποχωρεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,2% για φέτος από 1% και προβλέπεται στο 1% για το 2020 (από 0,9%) και το 1,2% για το 2021.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή