ΟΟΣΑ: Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα του G7 που ο πληθωρισμός αντιστέκεται

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 μειώθηκε στο 4,6% τον Μάιο όταν στη Βρετανία επιμένει στο 7,9%, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ
via Associated Press

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη χώρα μεταξύ των χωρών της G7 που βλέπει τον πληθωρισμό να επιμένει σε υψηλά ποσοστά, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σε έκθεσή του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 μειώθηκε στο 4,6% τον Μάιο, από 5,4% τον Απρίλιο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως αναφέρει το CNBC, η πτωτική τάση καταγράφηκε και στις υπόλοιπες έξι προηγμένες οικονομίες του κόσμου τον Μάιο, με τον ετήσιο πληθωρισμό να σημειώνει χαμηλότερα επίπεδα στις ΗΠΑ τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Όχι όμως και στη Βρετανία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές καταναλωτή σε όλα τα είδη αυξήθηκαν στο 7,9% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ελαφρώς αυξημένες από 7,8% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις περισσότερες οικονομίες οδηγεί τις κεντρικές τους τράπεζες να εξετάζουν το ενδεχόμενο τερματισμού της αύξησης των επιτοκίων.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 5%, αύξηση μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Η 13η συνεχόμενη άνοδος των επιτοκίων της BOE οδηγεί το βασικό επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η κίνηση αυτή, που προκαλεί φόβους για εκτροχιασμό των στεγαστικών δανείων και αδυναμία αποπληρωμής τους, έρχεται σε αντίθεση με την πορεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Fed που επιβραδύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Χαμένοι και κερδισμένοι στη μάχη του πληθωρισμού

Ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, επιβραδύνθηκε αισθητά στο 6,5% τον Μάιο, από 7,4% τον Απρίλιο στις χώρες του ΟΟΣΑ, και βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. 2021

Mεταξύ Απριλίου και Μαΐου, ο ΟΟΣΑ είπε ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε σε όλες τις χώρες εκτός από την Ολλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, η ομάδα ανέφερε ότι τα ποσοστά πληθωρισμού κυμαίνονταν από 3% στην Κόστα Ρίκα, την Ελλάδα και τη Δανία έως πάνω από 20% στην Ουγγαρία και την Τουρκία.

Ο βασικός πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων, μειώθηκε με αργούς ρυθμούς σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο, έφθασε στο 6,9% τον Μάιο, από 7,1% τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός στην ενέργεια, υποχώρησε στο -5,1% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από 0,7% τον Απρίλιο.

Δημοφιλή