ΟΟΣΑ: Τα lockdown είναι εδώ για να μείνουν, ακόμα και με το εμβόλιο

«Έξι με εννιά ή δώδεκα μήνες μπροστά μας».
ASSOCIATED PRESS

Τα lockdowns και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα συνεχιστούν, ακόμα και ενώ είναι σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί παγκοσμίως, προέβλεψε η Λοράνς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, για το 2021.

«Έχουμε πιθανώς άλλους έξι με εννιά ή δώδεκα μήνες από αυτά μπροστά μας» είπε στο BBC. «Δε λέω ότι είναι εύκολο, λέω πως είδαμε ότι δούλεψε το 2020».

«Πρέπει να συνεχίσουμε με τα μη φαρμακευτικά μέσα, την κυβερνητική στήριξη, και να κάνουμε εμβολιασμούς όσο πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια είναι δυνατόν».

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού φέρνει νέα lockdowns σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων και χώρες στην Ασία που μέχρι τώρα είχαν συγκρατήσει τα νέα κρούσματα.

Παρόλα αυτά, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση το 2021 θα βελτιωθεί, αν και από χαμηλή βάση. Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε επίπεδα προ πανδημίας ως το τέλος του έτους, μα προειδοποίησε πως η ανάκαμψη δεν θα λάβει χώρα εξίσου σε όλες τις χώρες. Η Κίνα, για παράδειγμα, αναμένεται να έχει ανάπτυξη 8% το 2021, ενώ άλλα μέλη του ΟΟΣΑ αναμένεται να έχουν ανάπτυξη κατά μέσο όρο λίγο πάνω από το 3%. Όπως επισημάνθηκε, το πόσο καλά θα ανακάμψουν οι χώρες θα εξαρτηθεί από το πόσο ομαλά γίνει η διάθεση του εμβολίου.

Μιλώντας από το Παρίσι η Μπουν επίσης εξήγησε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν τις δαπάνες για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους απέναντι σε μια κρίση άνευ προηγουμένου- ακόμα και αν αυτό σημαίνει υιοθέτηση μιας πιο χαλαρής στάσης ως προς τη διαχείριση των εθνικών προϋπολογισμών. «Αυτά τα μέτρα που υποστηρίζουμε έχουν λογική, επειδή αυτή η κρίση είναι προσωρινή. Οπότε μιλάμε για προσωρινά μέτρα και μια προσωρινή αύξηση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ» είπε, προσθέτοντας πως «όταν βγούμε από την κρίση, o οικονομικός ιστός θα έχει διατηρηθεί χάρη σε αυτά τα μέτρα, και τότε θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να δούμε την εξέλιξη των δημοσιονομικών ανά χώρα όχι μόνο από την Covid-19, μα από την οικονομική κρίση και να δούμε...αν οι κυβερνήσεις δαπανούν τα χρήματά τους στις σωστές προτεραιότητες».

Όπως σημειώνει το BBC, πρόκειται για μια προσέγγιση διαφορετική από τις συστάσεις που έκανε ο ΟΟΣΑ στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, όταν ζητούσε λιτότητα.

Δημοφιλή