Οπαδική βία: Δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ για τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών

Τι περιλαμβάνει.
.
.
Eurokinissi

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, τα μέτρα για τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Η ΠΝΠ τιτλοφορείται «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως ως τις 12 Φεβρουαρίου απαγορεύονται η διάθεση εισιτηρίων και η παρουσία θεατών στους αγώνες ποδοσφαίρου:

(α) Του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024,

(β) του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024,

(γ) του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 2) περιόδου 2023-2024, καθώς και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συγκροτείται και διατηρείται ως δεύτερη ομάδα (Β’ ομάδα) Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) που είναι μέλος του επαγγελματικού συνδέσμου της παρ. 1 του άρθρου 97 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), σύμφωνα με το άρθρο 108Β του ν. 2725/1999.

Όπως σημειώνεται, για όσο ισχύουν τα μέτρα, επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου έως δέκα εκπροσώπων κάθε ομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω εκπρόσωποι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή κατέχουν διευθυντική θέση στην ομάδα. Στον ανωτέρω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αξιωματούχοι που δηλώνονται στο Φύλλο Αγώνα.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν επιβληθεί έως τη δημοσίευση της παρούσας ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα του πρώτου εδαφίου αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Για το εν λόγω χρονικό διάστημα απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων στη φιλοξενούμενη ομάδα:

α) στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η φιλοξενούμενη ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024, καθώς και

β) στους αγώνες ποδοσφαίρου του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 2) περιόδου 2023-2024 και στους φιλικούς αγώνες εφόσον η φιλοξενούμενη ομάδα συγκροτείται και διατηρείται ως Β’ ομάδα . Κατά την εφαρμογή των μέτρων επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου έως δέκα εκπροσώπων της φιλοξενούμενης ομάδας, βάσει των προαναφερθέντων.

Επίσης, με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για το εν λόγω χρονικό διάστημα είναι δυνατόν, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, να επιβάλλεται η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου των διασυλλογικών διοργανώσεων της Ενωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (Union of European Football Associations – UEFA), εφόσον ελληνική ομάδα είναι γηπεδούχος, και να προβλέπεται ο ανώτατος αριθμός εκπροσώπων των ομάδων, των οποίων επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου.

Σε περίπτωση διάθεσης εισιτηρίων ή παρουσίας θεατών κατά παράβαση των απαγορεύσεων, επιβάλλεται στις Π.Α.Ε., με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ο αποκλεισμός από το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) για την περίοδο 2023-2024.

Εως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 αξιολογούνται τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ΠΝΠ, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρούνται απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου και υφίσταται ο κίνδυνος διακινδύνευσης της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των συμμετεχόντων, καθώς και της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Προαναγγελία νέων μέτρων

Νέα μέτρα για την οπαδική βία προαναγγέλλει η κυβέρνηση, περιλαμβανομένης επιβολής ποινών ανεξαρτήτως του τι θα πει η αθλητική Δικαιοσύνη.

«Έχει εξαγγελθεί ήδη ότι κάποιες ποινές θα γίνονται με διοικητικές αποφάσεις. Δηλαδή δεν θα περιμένεις την αθλητική δικαιοσύνη, αλλά όταν βλέπεις ότι πέφτουν κροτίδες ή φωτοβολίδες, θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις σκληρές επί τόπου» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας για επιπλέον μέτρα σχετικά με την οπαδική βία.

Από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, σημείωσε πως ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, θα ανακοινώσει νέα μέτρα τις επόμενες μέρες, όπου θα επιβάλλονται ποινές ασχέτως των αποφάσεων της αθλητικής Δικαιοσύνης: «Με το πρώτο παράπτωμα θα επιβάλλουμε ποινές ως Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα επεισόδια στου Ρέντη, ο κ. Τσιόδρας είπε πως «δεν ξεκινάει τώρα η όλη διαδικασία, έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια. Θυμάστε στις αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα κάποια από τα αδικήματα τα οποία τελούνται στο γήπεδο έγιναν ιδιώνυμα. Με τον νέο ποινικό κώδικα προβλέπονται πιο αυστηρές ποινές, θα εκτίει ποινή κάποιος ο οποίος καταδικάζεται από 2 ως 3 χρόνια και δεν θα παίρνει αναστολή. Παράλληλα, ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις οι οποίες άλλες υλοποιούνται άλλες είναι στο δρόμο της υλοποίησης προκειμένου να μπουν κάμερες στα γήπεδα, να υπάρχει ταυτοποίηση των προσώπων που παίρνουν ένα συγκεκριμένο εισιτήριο όλα αυτά είναι στο δρόμο της υλοποίησης. Κλείνουν τα γήπεδα μέχρι να υλοποιηθούν αυτά, μέχρι τον Φεβρουάριο».

«Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο μόνο με πειθαρχικά μέτρα ή με την Αστυνομία, αν οι ίδιες οι ΠΑΕ δεν καταλάβουν ότι θα πρέπει να προστατεύσουν το προϊόν το οποίο παράγουν», πρόσθεσε. «Αν δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές στα γήπεδα, θα επανεξεταστεί το μέτρο. Δεν μπορεί δηλαδή ένα γήπεδο να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Είναι μια κατάσταση η οποία εξελίσσεται, δεν είναι ότι πήραμε κάποια μέτρα τότε δεν απέδωσαν, παίρνουμε συνεχώς μέτρα και θα πάρουμε αυτά τα οποία χρειάζονται. Υπάρχει πολιτική βούληση προκειμένου να μην λειτουργούν εγκληματικές ομάδες γιατί εδώ δεν πρόκειται για αντίδραση σε κάποιο αθλητικό γεγονός, πρόκειται συγκεκριμένα για συμμορίες οι οποίες λειτουργούν στο χώρο, όχι μόνο σε ένα σύλλογο αλλά σε αρκετούς», τόνισε.

O κ. Τσιόδρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως η πολιτική βούληση υπάρχει και «δεν σταματάει μόνο στο να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας στα γήπεδα, αλλά φτάνει μέχρι τους “στρατούς” που λειτουργούν εν είδει εγκληματικών οργανώσεων. Ποιος τους καθοδηγεί; Ποιος τους χρηματοδοτεί;». Όπως τόνισε, «έχουν γίνει κάποια πράγματα το προηγούμενο διάστημα. Δεν είναι αρκετά, είναι σαφές. Και γι’ αυτό λαμβάνονται αυτά τα μέτρα τώρα».

Ο κ. Μαρινάκης είπε πως «έχουμε δώσει μια προθεσμία δύο μηνών, σε αυτούς τους δύο μήνες πρέπει να γίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα- όποιος τα κάνει θα ανοίξει το γήπεδο του κανονικά και ο κόσμος θα πηγαίνει να βλέπει την ομάδα του. Όποιος δεν τα κάνει, όσο δεν τα κάνει θα έχει κλειστό γήπεδο και επιπλέον θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα από τον κ.Βρούτση τις επόμενες ημέρες που θα λένε ”πέταξες μια κροτίδα;”, ασχέτως τι θα πει η Αθλητική Δικαιοσύνη, τρεις αγωνιστικές η ομάδα. Πέταξες δεύτερη κροτίδα; Πέντε αγωνιστικές, τυχαία τα λέω. Πέταξες τρίτη κροτίδα, παράδειγμα λεω, όλο το χρόνο χωρίς κόσμο. Αυτό το κάνουμε για να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να τσακωνόμαστε μεταξύ μας αν ο Α, ο Β ή ο Γ δικαστής απέδωσε μια δίκαιη ποινή. Η αθλητική δικαιοσύνη στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου θα επιβάλει τις ποινές που προβλέπονται για τις αγωνιστικές για τα πρόστιμα, για τους βαθμούς που αφαιρούνται αλλά το κράτος δεν πρόκειται να περιμένει την Αθλητική Δικαιοσύνη να πάρει κάποιες αποφάσεις. Θα πάμε μέχρι τέλους και ελπίζουμε να μην χρειαστούν και πιο σκληρά μέτρα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρινάκης είπε πως «η οπαδική βία μπορεί να ξεκινάει από το ποδόσφαιρο, μπορεί αυτοί οι στρατοί να στρατολογούνται εντός ή εκτός των γηπέδων αλλά έχουν φτάσει πλέον να δρουν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να δρουν στο όνομα του ποδοσφαίρου και των ομάδων αλλά είναι κανονικές οργανώσεις ή συμμορίες».

Όπως πρόσθεσε, «εμείς βάλαμε ένα τελεσίγραφο στις ομάδες και τους είπαμε ”εάν μέχρι 12 Φεβρουαρίου δεν έχετε εφαρμόσει όπως προβλέπει ο νόμος και όπως θα ορίσει με εξειδίκευση ο κ. Βρούτσης τις επόμενες ημέρες, το σύστημα ευκρινών καμερών και το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων και ταυτότητας τα γήπεδα δεν θα ανοίξουν. Όποιος δεν το κάνει αν είναι μια ομάδα, δυο, τρεις ομάδες δεν θα ανοίξουν, αν δέκα ομάδες συμμορφωθούνε θα ανοίξουνε”».

Από πλευράς του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς αθλητικό: «Τις περισσότερες φορές μιλάμε για πολυσχιδή εγκληματική δραστηριότητα».

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα», είπε ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε, «Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Η αθλητική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή. Κάποιοι λειτουργοί θα πρέπει να ξαναθυμηθούν τη δουλειά τους. Θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες ποινικές διώξεις. Υπάρχουν παράγοντες ομάδων που δυναμιτίζουν το κλίμα με τις εμπρηστικές του δηλώσεις».

«Η μήτρα του προβλήματος είναι το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα υγιές και καθαρό πρωτάθλημα. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Φλωρίδης και συμπλήρωσε ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν θα επανεξεταστούν μετά από 2 μήνες», προσθέτοντας πως «οι παρεμβάσεις δεν έχουν αποδώσει. Ούτε η κυβέρνηση ούτε οι ΠΑΕ έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους», επισημαίνοντας πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένοι να πατάξουν την οπαδική βία».

Δημοφιλή