ΟΠΕΚ και Ρωσία ενέκριναν περικοπή-ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Pramote Polyamate via Getty Images

Ο ΟΠΕΚ και σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησαν την Κυριακή σε μια περικοπή ρεκόρ στην παραγωγή για να ενισχυθούν οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού σε μια συμφωνία άνευ προηγουμένου με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, που θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά 20%.

Τα μέτρα επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν πλήξει τη ζήτηση για καύσιμα και καταποντίσει τις τιμές του πετρελαίου, ασκώντας πίεση στους προϋπολογισμούς των παραγωγών πετρελαίου και χτυπώντας την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου, που είναι πιο ευάλωτη στις χαμηλές τιμές εξαιτίας των υψηλότερων κοστών της.

Ο οργανισμός, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, ανέφερε πως συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον Μάιο και τον Ιούνιο, μετά από τέσσερις ημέρες συνομιλιών και κατόπιν πιέσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για συγκράτηση της πτώσης των τιμών.

Πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν πως αναμένουν οι συνολικές περικοπές πετρελαίου παγκοσμίως να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή το 20% της παγκόσμιας παραγωγής, από την 1η Μαΐου. Ο ΟΠΕΚ είχε τον ίδιο αριθμό στο προσχέδιο της ανακοίνωσής του, μα την έβγαλε από την τελική έκδοση.

Η μεγαλύτερη περικοπή που έγινε ποτέ είναι πάνω από 4 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη περικοπή ρεκόρ, το 2008. Οι παραγωγοί θα χαλαρώσουν σταδιακά τις περικοπές μετά τον Ιούνιο, αν και οι μειώσεις στην παραγωγή θα παραμείνουν ως τον Απρίλιο του 2022.

Σε ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ καλωσόρισε τη δέσμευση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας να «επιστρέψουν την παραγωγή πετρελαίου σε επίπεδα που συνάδουν με τη σταθερότητα των διεθνών αγορών ενέργειας και χρηματαγορών».

Η ζήτηση πετρελαίου έχει πέσει κατά περίπου 1/3 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 1 δολάριο τη Μ. Δευτέρα, μετά τη συμφωνία, αλλά η άνοδος σταμάτησε εν μέσω ανησυχίας πως δεν θα επαρκούσε για να αντισταθμίσει την υπερπροσφορά με το σφυροκόπημα που δέχεται η ζήτηση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Δημοφιλή