Operation Endgame: Τεράστια διεθνής επιχείρηση εναντίον κυβερνοεγκληματιών

Πρωτοβουλία από τις αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
seksan Mongkhonkhamsao via Getty Images

Διεθνείς αρχές πραγματοποίησαν μια μεγάλη επιχείρηση κατά του κακόβουλου λογισμικού (malware), με τέσσερις συλλήψεις στην Αρμενία και την Ουκρανία και πάνω από 2.000 domains να τίθενται υπό τον έλεγχό τους, ανέφερε την Πέμπτη η Europol.

«Οι ενέργειες εστίασαν στη διατάραξη των εγκληματικών υπηρεσιών μέσω της σύλληψης στόχων υψηλής αξίας, το “γκρέμισμα” εγκληματικών υποδομών και το πάγωμα παράνομων εσόδων. Αυτή η προσέγγιση είχε παγκόσμια επίδραση» ανέφερε η Europol.

Ως malware ορίζεται κάθε λογισμικό που επιτρέπει σε κυβερνοεγκληματίες να συνδέονται κρυφά με υπολογιστές για κακόβουλους σκοπούς.

Πέραν των τεσσάρων συλλήψεων, οκτώ φυγάδες προστέθηκαν στη λίστα των πλέον καταζητούμενων. «Με τη μεγαλύτερη διεθνή επιχείρηση κυβερνοαστυνόμευσης ως τώρα, οι αρχές έδωσαν ένα σημαντικό πλήγμα στη σκηνή του κυβερνοεγκλήματος» είπε η Μαρτίνα Λινκ, αντιπρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής Bundeskriminalamt.

Σύμφωνα με τη Europol η επιχείρηση ήταν η «μεγαλύτερη ποτέ εναντίον botnets, που παίζουν μεγάλο ρόλο στην εξάπλωση ramsonware (λυτρισμικό- που «κλειδώνει» τα δεδομένα σε έναν υπολογιστή μέχρι να καταβληθούν λύτρα). Τα botnets που διαλύθηκαν κατά την επιχείρηση (27- 29 Μαρτίου) περιελάμβαναν τα IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot, Bumblebee. Ως botnet ορίζεται ένα δίκτυο συσκευών που μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως, ακόμα και χωρίς τη γνώση του κατόχου, από κυβερνοεγκληματίες.

Την επιχείρηση, υπό την ονομασία Operation Endgame, άρχισαν και ηγήθηκαν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Αρκετές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, συμμετείχαν. Η Europol ανέφερε πως 16 αστυνομικές έρευνες έγιναν σε τέσσερις διαφορετικές χώρες.

«Η επιχείρηση αυτή δείχνει πως πάντα αφήνεις ίχνη: Κανείς δεν μπορεί να εξαφανιστεί, ακόμα και online» δήλωσε ο Σταν Ντούιφ της ολλανδικής αστυνομίας.

Ερευνητές είπαν πως ένας από τους κύριους υπόπτους έβγαλε τουλάχιστον 69 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα νοικιάζοντας εγκληματικές υποδομές για την εξάπλωση ransomware.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters, AFP

Δημοφιλή