Όπλο που μπορεί να πετά ως πύραυλος και να κολυμπά σαν τορπίλη από Κινέζους επιστήμονες

Θα χρησιμοποιεί βόριο.
DSGpro via Getty Images

Η Κίνα αναπτύσσει έναν υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο που θα μπορεί να πετά πιο μακριά και πιο γρήγορα από οποιαδήποτε «παραδοσιακή» τορπίλη, σύμφωνα με ερευνητές που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, τους οποίους επικαλείται η South China Morning Post.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, ο 5 μέτρων πύραυλος θα μπορεί να πετά με ταχύτητα 2,5 φορές αυτήν του ήχου σε ύψος 10.000 μέτρων για απόσταση 200 χλμ, πριν πέσει στη θάλασσα, όπου θα κινείται κάτω από την επιφάνεια του νερού, ως τορπίλη, για απόσταση μέχρι 20 χλμ. Όταν πλησιάζει σε απόσταση 10 χλμ από τον στόχο, θα υιοθετεί πλήρως «mode» τορπίλης και θα κινείται με ταχύτητα μέχρι 100 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (200 κόμβων) χρησιμοποιώντας τεχνολογία supercavitation (που στην ουσία είναι η δημιουργία μιας γιγαντιαίας φυσαλίδας αέρα γύρω από την τορπίλη μέσα στο νερό, κάτι που επιτρέπει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες καθώς μειώνεται η αντίσταση).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Interesting Engineering, εάν ισχύουν αυτά, τότε η εμβέλεια και η ταχύτητα του όπλου θα είναι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε τορπίλη που έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όπλο θα χρησιμοποιεί βόριο- ένα ελαφρύ στοιχείο που αντιδρά εξίσου καλά με τον αέρα και με το νερό για να εκλύει μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ είχε κάνει πειράματα με βόριο τη δεκαετία του 1950 για να αυξήσει την εμβέλεια των βομβαρδιστικών του. Ωστόσο το πρόγραμμα έλαβε τέλος επειδή το βόριο όταν αναφλέγεται ελέγχεται δύσκολα, και επίσης σχηματίζει ένα στρώμα αποβλήτων που επηρεάζει την απόδοση του πυραυλοκινητήρα.

Είναι η «κούρσα» για τα πολυηχητικά όπλα (ταχύτητες άνω των 5 Μαχ) που έχει αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για το βόριο ως καύσιμο. Η Κίνα πειραματίζεται με στερεά καύσιμα που περιέχουν νανοσωματίδια βορίου, σύμφωνα με την SCMP.

Όσον αφορά στο εν λόγω όπλο, πάντα σύμφωνα με την SCMP, ομάδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Τσανγκσά στην επαρχία Χουνάν παρουσίασε ένα σχέδιο για τον εν λόγω πύραυλο/ τορπίλη στο Solid Rocket Technology. Πέραν των χαρακτηριστικών που αναφέρθηκαν προηγουμένως, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το όπλο θα μπορεί να αλλάζει πορεία ή να καταδύεται απότομα μέχρι και 100 μέτρα προκειμένου να αποφεύγει υποβρύχια αμυντικά αντίμετρα, χωρίς όμως να χάνει momentum. Οι ερευνητές θεωρούν πως κανένα σύστημα άμυνας δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια επίθεση, προερχόμενη από αέρα και νερό.

Αξίζει να σημειωθεί πως, πέρα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά αυτού του όπλου, υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα γεωπολιτική διάσταση στην υπόθεση, όσον αφορά στο κατά πόσον η Κίνα θα μπορούσε να το εντάξει σε υπηρεσία: Όπως αναφέρει το New Atlas, η Κίνα εισάγει περίπου τα μισά της βορικά ορυκτά από τις ΗΠΑ, κάτι που θα δημιουργούσε πιθανότατα προβλήματα στις προμήθειές της σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων, ή και σύγκρουσης, μεταξύ των δύο χωρών.

Δημοφιλή