Με το χρόνο να πιέζει και τους Θεσμούς να περιμένουν τις τελικές προτάσεις, κυβέρνηση και τράπεζες μπαίνουν στην τελική ευθεία των συνομιλιών. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο με τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη.
Οι αλλαγές δεν αφορούν το βασικό πλαίσιο, καθώς κυβέρνηση, τράπεζες και Θεσμοί έχουν καταλήξει ότι οι βασικές κατευθύνσεις του παλιού νόμου θα παραμένουν ως έχουν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν αλλάζει ο χαρακτήρας του νόμου. Ο νέος νόμος, όπως και ο παλιός, θα πρέπει να συνδυάζει την προστασία μέρους των δανειοληπτών και ταυτόχρονα να βοηθά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Σε αυτό το σημείο όμως φαίνεται πως εξαντλούνται οι ομοιότητες του παλιού νόμου με τον νέο νόμο που ετοιμάζεται να παρουσιάσει κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι οι πιέσεις για την μείωση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων, αλλά και η απόφαση να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να αποκλείονται όλοι όσοι χαρακτηρίζονται ως «στρατηγικοί κακοπληρωτές», ο χαρακτήρας του νόμου θα αλλάξει.
Η μετεξέλιξη του νόμου θα αναγκάσει πολλούς από τους δανειολήπτες να βρεθούν χωρίς ρύθμιση και προστασία. Η εξέλιξη αυτή θα είναι αποτέλεσμα που θα φέρουν οι αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του νόμου. Το νέο πλαίσιο θα μετατρέπει την πλήρη δικαστική προστασία που παρείχε ο νόμος Κατσέλη, σε ένα προϊόν το οποίο θα διαπραγματεύονται κατά περίπτωση οι τράπεζες και οι δανειολήπτες.
Τα όρια του νόμου
Η ολοκληρωμένη πρόταση που έχει ετοιμάσει το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση δημιουργεί νέα δεδομένα για τράπεζες, δανειολήπτες, αλλά ακόμα και τα δικαστήρια.
Η διελκυστίνδα του προηγούμενου διαστήματος μοιάζει να καταλήγει προς την πλευρά των τραπεζών. Η πρόβλεψη για το «κούρεμα» της οφειλής παραμένει, όχι όμως στο εύρος που αρχικά είχε περιγραφεί. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μια βάση υπολογισμού με δεδομένα το συνολικό δάνειο, το υπόλοιπο του δανείου και την αξία του ακινήτου.
Η διαφορά μεταξύ του αρχικού δανείου και του υπόλοιπου θα αποτελεί τη βάση προκειμένου οι τράπεζες να αποφασίζουν το τελικό ύψος του ποσού που θα «κουρευτεί». Για να καταλήξουν στο τελικό ποσό, θα συνυπολογίζεται και το προσωπικό προφίλ του δανειολήπτη.
Το νέο πλαίσιο θα παρέχει στις τράπεζες το δικαίωμα να σχεδιάζουν «εξατομικευμένα» προϊόντα για κάθε δανειολήπτη. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα κρίνοντας όλους τους παράγοντες θα καταλήγουν στην τελική ρύθμιση με τη νέα διάρκεια του δανείου και του ποσού της νέας δόσης.
Επιδότηση δόσης
Το ίδιο θα ισχύει και στην επιδότηση της δόσης η οποία θα ορίζεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων θα κρίνει εάν ο δανειολήπτης δικαιούται να επιδοτηθεί.
Το ύψος της επιδότησης θα «αποκαλυφθεί» όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει το τελικό της σχέδιο. Οι πληροφορίες έως τώρα δείχνουν ότι η γενική κατεύθυνση είναι ότι η επιδότηση θα φτάνει το 1/3 της δόσης, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο σε εξαιρετικές περιπτώσεις η επιδότηση να φτάνει και σε υψηλότερο ποσοστό.