«Πολεμικό» κλίμα χαρακτήρισε τη μαραθώνια (21 ωρών) συνεδρίαση της Βουλής για την προανακριτική σχετικά με την υπόθεση Novartis, με τοποθετήσεις σε υψηλούς τόνους, και έντονες αντιπαραθέσεις (οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξέφυγαν από τα όρια).
Εν τέλει, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ( τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, και τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη) που αναφέρονταν σε αυτήν υπερψηφίστηκε. Η προανακριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη ΝΔ και ένα από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης). Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές, σε 10 κάλπες- μία για το κάθε ένα από τα προαναφερθέντα πρόσωπα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρων και, μεταξύ άλλων, παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, καθώς και για κάλυψη του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε απορρίπτοντας τα περί σκευωρίας και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως με τη στάση της προσβάλλει τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Επίσης, όσον αφορά σε όσους προχώρησαν σε μηνύσεις, είπε ότι «δεν θα τους περάσει» και η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, είπε πως το κόμμα της αποδέχεται τη σύσταση της επιτροπής, με την προϋπόθεση ότι οι «δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν στην Επιτροπή της Βουλής και μάλιστα σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα από αυτούς πρόσωπα». Ακόμη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσβλέπει σε πολιτικά οφέλη και την κυβέρνηση πως θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία.
Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, διερωτήθηκε γιατί να μην ελεγχθεί και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ σημείωσε πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ωστόσο τόνισε πως το ΚΚΕ είναι σύμφωνο με τη σύσταση της επιτροπής.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ζήτησε να μη συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών, προειδοποιώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως αν πιστεύει ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις εκλογές, είναι λάθος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην ψηφίσει για την παραπομπή του Μάριου Σαλμά στην προανακριτική. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν μίλησε, διαμαρτυρόμενος για τη συνεχή αλλαγή της ώρας της ομιλίας του, και κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά, όπου έκανε λόγο για «υπουργούς σε ρόλο Κλουζό» και ζήτησε να καταθέσουν στην προανακριτική οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και να ερωτηθούν εάν διαθέτουν στοιχεία και αποδείξεις. Ακόμη, ζήτησε να σταματήσει η παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών και η ασυλία των πολιτικών.
Τι είπαν οι 10 εμπλεκόμενοι
«Δεν ήλθα να απολογηθώ, ήλθα να καταγγείλω» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους. Επίσης κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα για πιέσεις προς τους δικαστικούς και αρνήθηκε πως έχει συναντήσει ιδιωτικά τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, κ. Φρουζή.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για πλεκτάνη και σκευωρία από τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε για πρακτικές συμμορίτη. Επίσης, αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε σχέση με τον κ. Φρουζή.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «πολύ μίζερη» την αναφορά στο όνομά του, για το οποίο είπε πως «υποθέτω ότι μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια». «Έτυχε τώρα να εμφανιστούν πρόθυμοι μάρτυρες την επομένη του συλλαλητηρίου; Πολύ καλό για να είναι αληθινό» είπε, κάνοντας λόγο για στόχο «διεμβολισμού της δημοκρατίας» με «άλλον τρόπο από αυτό που αποτύχατε να κάνετε με το ονοματολογικό (ΠΓΔΜ)».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε την ενεργοποίηση της ρήτρας του νόμου Καστανίδη, ώστε να μην υπάρξει καμία παραγραφή του αδικήματος της απιστίας. «Διαφωνώ ως προς την παραγραφή της απιστίας. Προφανώς το επιλέξατε για τις ευθύνες του κ. Κουρουμπλή» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «ψευδομάρτυρες», μιλώντας για τους προστατευόμενους μάρτυρες και επιτέθηκε κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ζητώντας να «ανοίξουν τα δικά του τηλέφωνα» και του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε κεντρικό πρόσωπο της σκευωρίας.
Ο Μάριος Σαλμάς δήλωσε πως «δεν απίστησα, δεν δωροδοκήθηκα, δεν φοβήθηκα, δεν λιποψύχησα, πέρασα μοναξιά όταν αποφάσισα να επιλύσω παθογένειες. Ίσως είμαι από τους ελάχιστους γιατρούς που δεν έχω πάει ένα ταξίδι πληρωμένο από εταιρεία». Παράλληλα πρόσθεσε πως «λογαριασμούς δεν είχα και δεν έχω στο εξωτερικό».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο υπόμνημα που υπέβαλε, έθεσε ερωτήματα για τους μάρτυρες («ψευδομάρτυρες») και σημείωσε ότι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, ως μέρος της συνολικής δαπάνης υγείας ευρίσκετο την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας, στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε ψευδείς τις μαρτυρίες και αισχρές τις κατηγορίες σε βάρος αυτού και της συζύγου του, ενώ τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη. Επίσης, έκανε λόγο για «ψευδολόγους» μάρτυρες.
Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, μίλησε για «ανυπόστατα ψεύδη και συκοφαντίες» σε βάρος του, τονίζοντας πως επί πρωθυπουργίας του δεν υπήρξε καμία χρηματική καταβολή σε φαρμακευτική εταιρεία.
Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έκανε λόγο για «ευτελή ψευδομαρτυρία» εναντίον του, σημειώνοντας πως στη δικογραφία κάτω από τον τίτλο «προκύπτουσες ενδείξεις» δεν υπάρχει στοιχείο υπάρχει που να τον συσχετίζει με ενοχή. Επίσης εξήγησε ενώπιον της Ολομέλειας ότι δεν ανήκε σε εκείνον η αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής ή έκδοση των κατά καιρούς δελτίων φαρμάκων.
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε πως είναι απόλυτα καθαρός, «δεν θα με βρείτε εμπλεκόμενο πουθενά». Για την υπόθεση Novartis είπε πως «βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διερευνηθεί και δεν είναι το μόνο». Ακόμη, είπε πως «είναι γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το 2009 υπήρξε εκτροχιασμός. Η φαρμακευτική δαπάνη άρχισε να μειώνεται από τον Μάιο του 2010». Παράλληλα, είπε πως «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ηθικό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να σπιλώσει ανθρώπους».