Ο κορονοϊός έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα και σίγουρα στη διατροφή μας. Το σίγουρο είναι ότι κατά τη περίοδο της υγειονομικής κρίσης προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων και τις περιττές βόλτες στο σούπερ μάρκετ. Κι αυτό είναι μία πρακτική που αξίζει να γίνει συνήθεια.
Συνεπώς, τι μπορούμε να κάνουμε με τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν θέλουμε να καταναλώσουμε επειδή έχασαν τη φρεσκάδα τους;
Η HuffPost UK προτείνει πέντε χρήσιμες προτάσεις:
1. Να βάψουμε φυσικά τα ρούχα μας
Κατά το παρελθόν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα λουλούδια για να αλλάζουν το χρώμα στα ρούχα τους. Πλέον καθένας μπορεί να το κάνει στο σπίτι του. Πέραν του ότι δεν κοστίζει τίποτα, η φυτική βαφή είναι φιλική προς το δέρμα και το περιβάλλον.
«Τα κουκούτσια του αβοκάντο δίνουν ένα μουντό προς έντονο ροζ χρώμα, τα φύλλα του κρεμμυδιού ένα ανοιχτό χρυσαφί χρώμα και ο κουρκουμάς ένα χρώμα μεταξύ χρυσού και φθορίζοντος κίτρινου», λέει η Κάλεν Καμίνσκι, σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια της σειράς φυτικά βαμμένων ρούχων «Upstate».
Τι χρειαζόμαστε, λοιπόν, για να κάνουμε τις δικές μας βαφές; Η Καμίνσκι προτείνει γύρω στα δέκα κουκούτσια από αβοκάντο, γύρω στα τέσσερα μεγάλα άσπρα κρεμμύδια, ενώ για τον κουρκουμά μόνο μία κουταλιά της σούπας σε νερό.
Ως προς τα υφάσματα, σχεδόν όλα είναι κατάλληλα για χρήση -βαμβακερά, λινά, μεταξωτά- αλλά κάθε ένα θα εμφανίσει διαφορετικό αποτέλεσμα. «Τα συνθετικά υφάσματα δεν κρατούν την φυσική βαφή. Δοκιμάστε τη βαφή σε πετσέτες, μαντίλια, μαξιλαροθήκες, ακόμα και σε ένα λερωμένο μπλουζάκι».
Τη στιγμή που θα βάψουμε τη μπλούζα ή το μαντήλι μας θα πειραματιστούμε και θα αφήσουμε ελεύθερο τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό εαυτό μας. Θα πρέπει να τυλίξουμε το φρούτο ή το λαχανικό με το ύφασμα που επιλέξαμε συγκρατώντας το με ένα λαστιχάκι και προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τα σχήματα που θέλουμε να έχει το τελικό αποτέλεσμα -για παράδειγμα βάσει της παλαιάς ιαπωνικής τεχνικής σιμπόρι. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι σφιχτό το τύλιγμα μας ώστε όταν το βάλουμε στο νερό να μουλιάσει να προκύψει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
«Ξεκινήστε με ένα υλικό τη φορά. Έχετε υπομονή. Όσο περισσότερο μουλιάσει τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα. Ίσως χρειαστούν πάνω από μία φορές για να βρείτε τον ρυθμό σας με το βάψιμο. Είναι σαν να ακολουθούμε μια συνταγή. Η πρώτη δοκιμή είναι πάντα καλή αλλά όσες περισσότερες φορές την δοκιμάζουμε τόσο πιο εύκολο είναι να την τελειοποιήσουμε».
Για αυτό το λόγο κάθε δοκιμή με τη φυσική βαφή είναι διαφορετική και θα πρέπει να εξασκηθούμε με διαφορετικά σχέδια, σχήματα, τυλίγματα και χρώματα.
2. Να ζωγραφίσουμε με αυτά
Μια εξίσου δημιουργική ιδέα είναι να αξιοποιήσουμε τις πατάτες ως στάμπες. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να απασχολούμε τα παιδιά στο σπίτι δημιουργικά. Μπορούμε να φτιάξουμε ζωγραφιές και να τις κρεμάσουμε στον τοίχο ή κάνουμε κάρτες για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
«Κόψτε μια πατάτα στη μέση, καθαρίστε τη και σχεδιάστε κάτι πάνω της. Μετά αφαιρέστε τα κομμάτια που δεν θέλετε και χρησιμοποιήστε τη σαν στάμπα. Οι πατάτες προσφέρονται γιατί έχουν μεγάλη επιφάνεια και μπορούμε να τις κρατήσουμε εύκολα», εξηγεί η σεφ και συγγραφέας Έμιλυ Ντόμπς.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιοριστούμε μόνο στις πατάτες. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως σφραγίδες. Μπορούμε, για παράδειγμα, να φτιάξουμε σφραγίδα από γλυκοπατάτες, σελινόριζες ή κολοκύθες. «Έχω χρησιμοποιήσει σέλινο και λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση για να ζωγραφίσω τριαντάφυλλα και είναι πολύ όμορφο το αποτέλεσμα», λέει η Ντόμπς.
Ας είμαστε ευρηματικοί. Κάποια φρούτα μπορούν να αφήσουν όμορφες στάμπες μόνο με τον χυμό τους -δεν χρειάζεται καν βαφή. Κατά τη Ντόμπς «αν δεν ξέρουμε τι να σχεδιάσουμε, είναι πολύ εύκολο να ζωγραφίσουμε φράουλες. Απλά τις κόβουμε στη μέση και αφήνουμε τον φυσικό χυμό και σχήμα τους να κάνει τη δουλειά για εμάς».
3. Να τα αναφυτέψουμε
Ένας τρόπος να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων, ειδικά λαχανικών και φρούτων, είναι να τα αναφυτέψουμε και να φτιάξουμε τον δικό μας μικρό κήπο στο σπίτι.
Μπορούμε να πάρουμε μερικά από τα περισσευούμενα λαχανικά και φρούτα και να τα βάλουμε με λίγο νερό σε σημείο που να τα βλέπει ο ήλιος. Σύντομα θα τα δούμε να ζωντανεύουν ξανά. Ωστόσο, θα πρέπει να αλλάζουμε καθημερινά το νερό τους και να κόβουμε τα μουχλιασμένα κομμάτια.
«Αυτή η μέθοδος λειτουργεί με κρεμμύδια, μαρούλια, λεμονόχορτο και μάραθο», λέει ο Μάρκ Ντιάκονο, συγγραφέας, αγρότης και ιδρυτής της φάρμας «Otter Farm».
Μην ξεχνάμε τα βότανα. Σύμφωνα με τον Ντιάκονο, βότανα όπως ο κόλιαντρος και ο βασιλικός, μπορούν να αναφυτευτούν και να καλλιεργηθούν. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να πάρουμε μερικά από τα φύλα τους, αφήνοντας λίγα στην κουφή του καθενός, να τα βάλουμε σε ένα βάζο με νερό κάπου που να έχει πολύ ήλιο. Όταν αναπαραχθούν, θα πρέπει να τα βάλουμε σε μια γλάστρα για να μεγαλώσουν.
«Δεν θα συνιστούσα να αναφυτέψουμε σκόρδο και πατάτες από αυτά που αγοράσαμε από τα σούπερ μάρκετ γιατί πιθανότατα είναι ευαίσθητα σε ασθένειες, σε σχέση με αυτά που πωλούνται σε φυτώρια», συμβουλεύει ο Ντιάκονο.
4. Να κάνουμε ζωμό
Ο ζωμός αποτελεί την πιο προφανή επιλογή όταν μιλάμε για μείωση της σπατάλης του φαγητού. Είτε είναι φλούδες λαχανικών, φλοιοί πατάτας, φύλλα κρεμμυδιών, κοτσάνια μανιταριών, είτε βλαστοί βοτάνων, όλα μαζί μπορούν να γίνουν ένας τέλειος ζωμός. Μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε μια σακούλα στο ψυγείο για να τα έχουμε έτοιμα όταν θα φτιάξουμε τον ζωμό μας.
Για να φτιάξουμε το ζωμό, θα τα ρίξουμε όλα σε μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι, πιπέρι και μπόλικο νερό να πάρουν μια βράση. Ύστερα θα τα αφήσουμε να σιγοβράσουν για μερικές ώρες – και είναι έτοιμο για χρήση.
5. Να κάνουμε πίκλες -ναι, σωστά διαβάσατε
Αντί να πετάξουμε τις φλούδες του καρπουζιού, τα παλιά σταφύλια ή πεπόνια, μπορούμε να τα κάνουμε πίκλες. Οι πίκλες είναι μία μέθοδος συντήρησης πολύ παλαιότερη της κονσερβοποίησης και του ψυγείου. Ο χυμός από τη σάρκα μερικών φρούτων μπορεί αναμειχθεί με το λευκό ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το σιρόπι σφενδάμου που συμπληρώνουν την συνταγή για τις πίκλες.
Μπορούμε να φτιάξουμε πίκλες και με λαχανικά όπως τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε λίγο μηλόξιδο, ζάχαρη, αλάτι και μπαχαρικά μαζί με τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε. Έπειτα τα βάζουμε με λίγο ζεστό νερό σε ένα βάζο και οι πίκλες από κρεμμύδι είναι έτοιμες. Θα κρατήσουν έξι μήνες αν παραμείνουν κλειστές και μέχρι δύο βδομάδες στο ψυγείο από όταν τις ανοίξουμε.
ΠΗΓΗ: HuffPost UK