Τα όσα προέκυψαν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι εξαιρετικών ηθοποιών, επειδή απλώς και μόνο θέλησαν να πάρουν χωριστούς δρόμους, δεν λέγονται. Η Άμπερ Χερντ και ο Τζόνι Ντεπ, που γνωρίστηκαν το 2009, παντρεύτηκαν το 2015, για να χωρίσουν το 2016.
Μετά το χωρισμό, ο Ντεπ μήνυσε τη Χερντ για συκοφαντική δυσφήμιση, με αφορμή άρθρο της, τον Δεκεμβρίο του 2018, που δημοσιεύθηκε στην Washington Post, περιγράφοντας τον εαυτό της ως «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση». Μολονότι ο Ντεπ δεν κατονομαζόταν στο άρθρο, ισχυρίζεται ότι του κόστισε πολλά εκατομμύρια δολάρια ,καθώς έκτοτε μπήκε στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ, χάνοντας ιδιαίτερα ακριβοπληρωμένους ρόλους.
Όλα αυτά οδήγησαν σε μια δικαστική διαμάχη έξι ετών, από την οποία ο Τζόνι Ντεπ, -επαναλαμβάνω ένας θαυμάσιος ηθοποιός- αποδείχθηκε «το καλό παιδί» με τους θαυμαστές και –ακόμη χειρότερα- τις θαυμάστριές του, να έχουν μετατραπεί σε όχλο, που πανηγύριζε φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του, έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου αδημονούμε για τη στιγμή που ο «Τζόνι της καρδιάς μας», όπως αποκαλείται ο Ντεπ από το φαν κλαμπ του, θα ενσαρκώσει τον Λουδοβίκο ΙΕ της Γαλλίας.
Παράλληλα δεν κρατιόμαστε να μάθουμε αν τελικά μια ηθοποιός με καριέρα 16 ετών, που έχει πρωταγωνιστήσει σε εμβληματικές ταινίες και σειρές, θα δεχθεί μια εξευτελιστική πρόταση, που θα γκρεμίσει ολοκληρωτικά ένα μέλλον, που ήδη κρέμεται από μια πολύ λεπτή -σχεδόν αόρατη- κλωστή.
Αγαλλιάζει κανείς στην είδηση ότι η γλυκιά Άμπερ, μετά από όσα πέρασε θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια. Πρωταγωνίστρια ταινίας «ψυχαγωγίας ενηλίκων».
«Είμαστε σε επαφή με μια ομάδα παραγωγής ταινιών για ενήλικες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν στην κυρία Χερντ ένα συμβόλαιο, για να παίξει σε μια ταινία ψυχαγωγίας ενηλίκων. Αποφασίσαμε να της προσφέρουμε μια πιθανή λύση στα προβλήματά της. Η Άμπερ Χερντ είναι μια αφελής νεαρή κοπέλα, ανίδεη και απροετοίμαστη για την κριτική που δέχτηκε. Αυτή η προσφορά θα της επιτρέψει να εξοφλήσει το χρέος της και να μείνει μακριά από τα αρνητικά σχόλια του Τύπου» , δήλωσε σε βίντεο η Βερόνικα Μαντάριαν, πρόεδρος του πρακτορείου Zenmodels.net, με το μοντέλο Άμπερ Μουρ να συμπληρώνει , «Αυτή η προσφορά θα επιτρέψει στην Άμπερ να εξοφλήσει το χρέος της και να μείνει μακριά από τα αρνητικά σχόλια του Τύπου».
Ποιο είναι τελικά το κοινωνικό αντίκρισμα αυτής της εξέλιξης
Μέσα από τον δικαστικό μαραθώνιο Ντεπ-Χερντ διαφαίνεται ποιο είναι το μέλλον ενός άντρα και μιας γυναίκας μετά το διαζύγιο. Ο Τζόνι Ντεπ, δικαιωμένος και καταξιωμένος, ξανά προς τη δόξα τραβά. Η Άμπερ Χερντ, ευτελισμένη και χρεωμένη ένα ποσό, που βρίσκεται αρκετά κοντά σε αυτό που «εντελώς συμπτωματικά» της προσφέρθηκε για να γυρίσει την περιβόητη «ταινία ενηλίκων».
Βρισκόμαστε μπροστά από ένα σαθρό κοινωνικό πείραμα. Θέτουμε σε μια γυναίκα με ανυπολόγιστα χρέη, ένα εργασιακό και ηθικό ζήτημα, για να δούμε αν μπροστά στο εύκολο χρήμα θα θυσιάσει την καριέρα και κυρίως, την αξιοπρέπειά της. Όλοι μας περιμένουμε χαιρέκακα, να αποδειχθεί ακόμη μια φορά στην ιστορία, πόσο ξεπεσμένο και οικονομικά εξαρτημένο είναι το γυναικείο φύλο.
Μα αυτό που σοκάρει, είναι το γεγονός πως όλα αυτά πυροδοτούνται από γυναίκες όπως η Μουρ, η Μαντάριαν και οι φανατισμένες θαυμάστριες του Ντεπ. Γυναίκες, που αργά ή γρήγορα, αν δεν αντιδράσουν απέναντι σε όλη αυτή την παράνοια, θα έρθει η στιγμή που και οι ίδιες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την απόγνωση και την ταπείνωση.
Πώς θα έπρεπε να έχουν τα πράγματα
Ένα ζευγάρι ερωτεύεται, ενώ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αποφασίζει να επισημοποιήσει το δεσμό του. Στη πορεία όπως ερωτεύτηκαν, έχοντας κοινά όνειρα, ενδεχομένως κοινό επάγγελμα και στην περίπτωση του Ντεπ και της Χερντ, κοινά πάθη, ξε-ερωτεύονται.
Τότε, έχοντας διαγράψει ο καθένας την προσωπική του διαδρομή προτού συναντηθούν, έχοντας κατακτήσει τους δικούς του μοναδικούς στόχους και έχοντας αποκομίσει ευχάριστες και ενδεχομένως δυσάρεστες κοινές εμπειρίες, χωρίζουν με αξιοπρέπεια.
Λάθη ενδέχεται να γίνουν και από τις δύο πλευρές. Και μάλιστα πολύ σοβαρά. Ωστόσο, είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε ως θανάσιμο εχθρό έναν άνθρωπο που ζήσαμε μαζί, έστω και για ένα μικρό διάστημα; Επιπλέον, είναι λογικό μια κοινωνία αντί να ασχολείται με τις σοβαρές παθογένειες που την διέπουν, να γελά σαρκαστικά με το πάθημα ενός ατόμου και συγκεκριμένα μιας γυναίκας;
Άλλωστε, το δικαστήριο έλαβε την απόφασή του και οι εμπλεκόμενοι θα πράξουν ανάλογα. Εμείς ως εξωτερικοί παρατηρητές, θαυμαστές και μη, άνδρες ή γυναίκες, θα σεβαστούμε το ατομικό δικαίωμα στην αξιοπρέπεια;