«Έπεσε και έσπασε ή έσπασε και έπεσε;» Αυτό είναι ένα ερώτημα που συχνά θέτουν γιατροί και θεραπευτές σε άτομα προχωρημένης ηλικίας που παρουσιάζουν κάποιο κάταγμα. Είναι όμως μόνο οι ηλικιωμένοι αυτοί που κινδυνεύουν από τις «αναμενόμενες πτώσεις»; Για ποιό λόγο μεγαλώνοντας οι πιθανότητες να χάσουμε την ισορροπία μας αυξάνονται και πως μπορούμε να αντιστρέψουμε την επιβαρυντική κατάσταση που παρoυσιάζεται στο σώμα μας;
Η πιο συνηθισμένη αιτία των πτώσεων δεν είναι άλλη από την αθέατη πάθηση, που αφορά τα κόκαλα και λέγεται οστεοπόρωση. Ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις οστούν (κόκαλο) και πορώδης (δηλαδή αυτός που έχει πόρους). Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας υπόκειται σε διάφορες ορμονικές διαταραχές εξαιτίας της διατροφής, αλλά και της ποιότητας ζωής που κάνουμε με αποτέλεσμα κάποια άτομα να παρουσιάζουν οστεοπόρωση. Ιδιαίτερα οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αποδυνάμωση των οστών λόγω της εμμηνόπαυσης, η οποία συνδέεται με την πτώση των οιστρογόνων και την απώλεια της οστικής μάζας.
Τα νέα όμως είναι καλά. Αν από νωρίς λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή ή μια φαρμακευτική αγωγή στην περίπτωση που έχει διαγνωστεί αρχή οστεοπόρωσης, μπορούμε να έχουμε μια φυσιολογική και γεμάτη δραστηριότητα ζωή χωρίς σπασίματα.
Μιλήσαμε με τη διατροφολόγο Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας εξήγησε γιατί πρέπει να προσέχουμε από νωρίς, ποια κατηγορία γυναικών είναι πιο σύνηθες να πάθει οστεοπόρωση και ποιες τροφές είναι οι κατάλληλες για να διατηρήσουμε γερή την οστική μάζα του σώματος μας.
Όπως η ίδια τονίζει η πρόληψη είναι το σημαντικότερο βήμα για την εξέλιξη ή τον περιορισμό της σιωπηλής αυτής πάθησης. Εκτός από την ηλικία υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που κάποιο άτομο μπορεί να εμφανίσει οστεοπόρωση. Η κληρονομικότητα, η πρόωρη μείωση των οιστρογόνων (μια και πολλές γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα προεμμηνόπαυσης από την ηλικία των 30 ετών) αλλά και το χαμηλό σωματικό βάρος μια και οι λιποβαρείς γυναίκες είναι από τις πρώτες που κινδυνεύουν.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την οστεοπόρωση
Σύμφωνα με την κυρία Στρατουλάτ υπάρχουν τρείς σημαντικοί παράγοντες, που περιορίζουν τη μείωση της οστικής μάζας και μας βοηθούν ώστε να έχουμε ένα δυνατό και υγιές σώμα.
Καλός και επαρκής ύπνος: Είναι γνωστό σε όλους ότι ο ύπνος είναι μια ανέξοδη πολυτέλεια που μπορούμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας. Εκτός από την ξεκούραση που μας προσφέρει, βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύει τη διάθεση και μας χαρίζει ενέργεια. Παράλληλα, διατηρεί την ισορροπία στην έκκριση των ορμονών και συμβάλλει στην ανάπλαση των οστών. Συμπέρασμα; Eνας καλός ύπνος χωρίς διαλείμματα λειτουργεί σαν φάρμακο για τα οστά μας.
Γυμναστική: H καθημερινή άσκηση δεν μας χαρίζει μόνο όμορφες αναλογίες, αλλά κι ένα υγιές σώμα. Οι ιδανικότερες ασκήσεις για να διατηρήσουμε την οστική μάζα του σώματος μας είναι τα βάρη και οι αντιστάσεις. Κατάλληλα προγράμματα θεωρούνται το πιλάτες, το TRΧ, αλλά και το cardio, μια και πρέπει να ακολουθούμε ένα συνδυασμό αερόβιας άσκησης και ενδυνάμωσης.
Σωστή διατροφή: Το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπία εξηγεί η κυρία Στρατουλάτ. Είναι αναγκαίο να ακολουθούμε μια διατροφή που θα μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και θα βοηθήσει στη σύνθεση της μυϊκής μάζας. Ο ρόλος της πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά σημαντικός γι΄αυτόν τον σκοπό. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο, σε βιταμίνες D, K και σε μαγνήσιο. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τα αποξηραμένα φρούτα. Ενισχύουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνη D καταναλώνοντας όστρακα, μανιτάρια, σολομό και κρόκους αυγού. Την βιταμίνη Κ τη συμπληρώνουμε τρώγοντας φυλλώδη λαχανικά, ακτινίδια, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι επίσης τα φρούτα, τα φυλλώδη λαχανικά, τα μανιτάρια και η μαύρη σοκολάτα.
Τι να αποφεύγουμε: Λέμε ναι στην κατανάλωση όλης της τροφικής αλυσίδας, αλλά αποφεύγουμε το αλκοόλ, τον καφέ και το αλάτι. Η κατανάλωση αυτών θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Όπως τονίζει η κυρία Στρτατουλάτ δεν χρειάζεται να απορρίψουμε τελείως τον καφέ, το αλκοόλ και το αλάτι. Ολα χρειάζονται για μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε και να υπερβαίνουμε σε ποσότητες.
Τέλος, επειδή η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα, καλό είναι να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος μόνο οφέλη θα χαρίσει στον οργανισμό μας.