Εχει δανείσει ένα από τα δύο Οσκαρ του στον Ζελένσκι λέγοντας «είναι «ένα συμβολικό ανόητο πράγμα» και του ζήτησε να του το επιστρέψει όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Ο λόγος για τον Σον Πεν, έναν από τους γνωστότερους ακτιβιστές του Χόλιγουντ και κάτοχο δυο Οσκαρ για τις ταινίες Mystic River και Milk.
Ο Σον Πεν έγινε μάρτυρας της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία χωρίς να το περιμένει. Πρόθεσή του ήταν να κάνει μια ταινία για τον Ζελένσκι, ο οποίος από κωμικός ηθοποιός έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας. Αποτέλεσμα το ντοκιμαντέρ Superpower (που συν-σκηνοθέτησε με τον Ααρον Κάουφμαν), να καταγράφει από τον Σον Πεν και το συνεργείο του στο Κίεβο τις πρώτες βόμβες που άρχισαν να πέφτουν στην πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά, έκαναν επτά ταξίδια στην Ουκρανία για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ. Ο Σον Πεν περιγράφει τον Ζελένσκι ως «την ενσάρκωση μιας ελπίδας» που έψαχνε. «Χρειαζόμαστε τους Αμερικανούς να καταλάβουν το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να είμαστε ελεύθεροι» λέει με τη σειρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Σον Πεν.
Το Superpower θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Σεπτεμβρίου στο Paramount+.
Στο Superpower, ο Σον Πεν μιλά επίσης σε βετεράνους από τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, τη χήρα ενός άνδρα που πέθανε στο Μαϊντάν, καθώς και με παιδιά, δασκάλους, ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, μουσικούς και πολιτικούς. Μιλάει επίσης σε όσους κάνουν στρατιωτική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων νέων νεοσύλλεκτων γυναικών.
Η επίσημη σύνοψη του ντοκιμαντέρ χαρακτηρίζει τον Ζελένσκι «τον πιο σημαντικό ηγέτη της σύγχρονης εποχής εν καιρώ πολέμου», προσθέτοντας πως «Αυτός ο ηθοποιός που έγινε πρόεδρος ηγείται της χώρας του σε σύγκρουση με μια πυρηνική υπερδύναμη. Ανάμεσα σε στιγμές έμπνευσης και αφήγησης, η ταινία δείχνει ότι η υπερδύναμη της Ουκρανίας βρίσκεται στη δύναμη του ηγέτη της, του λαού της και τελικά της καρδιάς της».
ΠΗΓΗ: Guardian.