Ήταν 9 Οκτωβρίου 1984 όταν ο Steve Jobs πήγαινε σε πάρτι γενεθλίων ενός εννιάχρονου παιδιού. Τον είχε καλέσει ο δημοσιογράφος David Scheff, ο οποίος εκείνη την ώρα ολοκλήρωνε ένα άρθρο για το παιδί-θαύμα των υπολογιστών Apple.
Δεν ήταν όμως ο Jobs ο διασημότερος προσκεκλημένος, αφού ανάμεσα στους καλεσμένους βρίσκονταν οι Walter Cronkite, Andy Warhol, Keith Haring, Louise Nevelson, John Cage, Harry Nilsson και η Yoko Ono.
Παρά την πρόσκληση της τελευταίας στιγμής, ο Jobs είχε προλάβει να φέρει ένα δώρο για τον μικρό Sean Lennon. Κατά τη διάρκεια του πάρτι και λίγες ώρες μετά το σερβίρισμα της τούρτας, ο Jobs τον ρώτησε αν ήταν έτοιμος να ανοίξει το δώρο.
Ήταν ένας υπολογιστής Macintosh, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς και το μηχάνημα ήταν από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες προσωπικών υπολογιστών Apple που υπήρχαν στην αγορά. Ο Jobs εγκατέστησε τον υπολογιστή στο πάτωμα του δωματίου του Lennon και του έδειξε πως να χρησιμοποιεί το ποντίκι, ανοίγοντας το πρόγραμμα MacPaint. Το αγόρι ενθουσιάστηκε με το πρόγραμμα, σκιτσάροντας αρχικά μερικά απλά σχήματα και στη συνέχεια προχωρώντας με πιο περίπλοκα εργαλεία.
Οι δύο ζωγράφοι, ο Warhol και ο Haring, μπήκαν στο δωμάτιο και εντυπωσιάστηκαν από τον υπολογιστή. «Τι είναι αυτό; Κοίταξε αυτό Keith, είναι φανταστικό». Λίγα λεπτά αργότερα, ο Warhol κάθισε στον υπολογιστή και άρχισε να κουνάει το ποντίκι στον αέρα. Τότε ο Jobs πήρε το χέρι του και το τοποθέτησε στη σωστή θέση και έτσι ο Warhol ζωγράφισε έναν κύκλο.
Εκείνο το βράδυ, ο Warhol κατέγραψε το γεγονός στο ημερολόγιό του. Είχε πει στον Jobs ότι ένας άνδρας τον αναζητούσε συνέχεια, προσπαθώντας να του πουλήσει έναν Macintosh, αλλά ο Warhol ποτέ δεν ανταποκρίθηκε. Τότε ο Jobs απάντησε «Ναι εγώ ήμουν, ο Steve Jobs. Υπάρχει μόνο σε ασπρόμαυρο αλλά σύντομα θα τον κάνουν έγχρωμο».
Γοητευμένος από μια ενδεχόμενη μορφή τέχνης με τη βοήθεια του υπολογιστή, ο Warhol συμφώνησε το 1985 να γίνει το πρόσωπο που θα διαφήμιζε το νέο μοντέλο υπολογιστή της Apple, μιλώντας επίσης και για τον ανταγωνιστή με όνομα Commodore.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Amiga 1000 εκείνη τη χρονιά, ο Warhol χρησιμοποίησε το πρόγραμμα ProPaint για να σχεδιάσει την τραγουδίστρια Debbie Harry μπροστά από ενθουσιασμένους ανθρώπους που ασχολούνται με τεχνολογικά ζητήματα. «Το βρίσκετε πολύ αυθόρμητο, έτσι; Ναι, είναι υπέροχο. Αγαπώ αυτό το μηχάνημα. Θα το μεταφέρω στον χώρο μου, στο δικό μου στούντιο».
Και έτσι μετά από εκείνο το βράδυ στο σπίτι του, ο Warhol έμαθε γρήγορα και έγινε ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που εργάστηκαν σε υπολογιστή και δημιούργησε νέο ρεύμα γενιάς καλλιτεχνών που μπορούσαν να αναδειχθούν, χρησιμοποιόντας MacPaint και Microsoft Paint.
Πηγή: Artsy