Oι συνεχόμενες επιτυχίες των αθλητών μας αποτελούν αναμφισβήτητα ένα είδος παρηγοριάς για τις δύσκολες ημέρες που προηγήθηκαν, αλλά και μία ηλιαχτίδα ελπίδας για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού. Μέχρι εκεί, όμως. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να αναχθούν σε κριτήρια αξιοσύνης του λαού και ντοκουμέντα εγχώριων επιτευγμάτων. Η αλήθεια είναι διαφορετική και δεν πρέπει να ξεχνιέται στις επιτυχίες. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν, κυρίως πολλές και σημαντικές αντιλήψεις που πρέπει να αλλάξουν για να μπορέσει η χώρα μας να πορευθεί με επιτυχία σε αρκετούς από τους τομείς, στους οποίους υστερούμε... παραδειγματικά.
Για παράδειγμα πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 12 πόλεις φιναλίστ για icapital της Ευρώπης (περισσότερα εδώ). Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Λισαβόνα και θεωρώ δεδομένο ότι όσοι από εσάς έχουν βρεθεί στο Web Summit - το οποίο έχει μεταφερθεί από το 2016 στην πόλη της Πορτογαλίας - γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο πιο μπροστά βρίσκονται οι Ίβηρες στο μονοπάτι της καινοτομίας. Ακόμη και το Πόρτο άδραξε την ευκαιρία και ανταγωνιζόμενο την πρωτεύουσα δημιούργησε το δικό του οικοσύστημα για startup. Το 2017 νικήτρια πόλη αναδείχθηκε το Παρίσι, ακολουθούμενο από το Ταλίν και το Τελ Αβίβ. Και οι τρεις αυτές πόλεις, έχουν ανεβάσει τον πήχυ πολύ ψηλά για την Αθήνα.
Το βραβείο θα απονεμηθεί στην πόλη που δημιουργεί το καλύτερο «οικοσύστημα καινοτομίας», συνδέοντας μεταξύ τους, τους πολίτες, τις δημόσιες αρχές, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις επιχειρήσεις της.
Όμως, αυτοί είναι ακριβώς οι τομείς που υστερεί η χώρα μας. Οι αποσπασματικές κινήσεις που έχουν γίνει και κυρίως οι μεμονωμένες προσπάθειες ιδιωτών να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους σε μία χώρα υπό κρίση, δεν μπορούν σε καμία των περιπτώσεων να αποτελέσουν συντεταγμένη στρατηγική. Κυρίως γιατί αυτή δεν υπήρξε ποτέ τουλάχιστον στο κομμάτι της μετατροπής της Αθήνας σε έξυπνη πόλη. Οι κινήσεις που έγιναν αποτέλεσαν περισσότερο μία αργοπορημένη απάντηση σε μία πραγματικότητα που αλλάζει ραγδαία. Ενδεχομένως να αποτελούν και το ξεκίνημα μίας σημαντικής αλλαγής, αλλά όχι κάτι περισσότερο.
Ίσως, μάλιστα να ενυπάρχουν ψήγματα αδικίας στην απόφαση, καθώς το μεγαλύτερο ψηφιακό άλμα που έχει πραγματοποιήσει ελληνική πόλη έχει γίνει από τα Τρίκαλα. Αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς μπορεί να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μία δημοτική στρατηγική καινοτομίας. Όπως και να έχει, όμως, και επιστρέφοντας στις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, τους ευχαριστούμε για τις έντονες συγκινήσεις που μας χάρισαν ετούτη τη δύσκολη περίοδο.