Στα ύψη οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση για το Σκοπιανό, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει την Παρασκευή την Ολομέλεια για τη συμφωνία, η οποία δόθηκε στα κόμματα το απόγευμα.
Το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, «αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία».
Παράλληλα εκτίμησε ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πολιτική τζογαδόρου», με αλλαγή θέσεων και παρουσίαση άλλων θέσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. «Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ τάχθηκε κατά της προσφυγής σε δημοψήφισμα.
Από πλευράς της η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για ρεσιτάλ προπαγάνδας ως προς το τελικό κείμενο της συμφωνίας, την οποία χαρακτηρίζει προβληματική, κάνοντας λόγο για «χονδροειδή διαστρέβλωση της πραγματκη ικότητας από μία Κυβέρνηση που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την αλήθεια». Σημειώνεται επίσης πως στο «στόχαστρο», του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχτηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά παρέμβασή του και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να τον κατηγορεί για «ανιστόρητη σύμπλευση με τον Αλέξη Τσίπρα». Επίσης η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής, με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν νομιμοποιείται να δεσμεύσει τη χώρα σε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία, υποστηρίζοντας πως δεν διαθέτει καν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησής του για να το πράξει.
Στην ΠΓΔΜ
Στο μεταξύ, έντονη είναι η αντιπαράθεση και στην ΠΓΔΜ, όπου ο πρόεδρος Ιβάνοφ χαρακτήρισε επιζήμια για τη χώρα τη συμφωνία, τονίζοντας ότι δεν θα υπογράψει το κείμενό της, καθώς δίνει πολλά στην Ελλάδα. «Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη “Μακεδονία” και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς της, η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της ανέφερε πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες, και ζήτησε απομόνωσή του από την πολιτική σκηνή, καθώς «παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και την ωθεί σε απομόνωση».
Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και ο Χριστιάν Μικόσκι, ηγέτης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE της σκοπιανής αντιπολίτευσης – το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι- κατηγορώντας τον Ζάεφ πως θέλει να περάσει «λαθραία» τη συμφωνία, και χαρακτηρίζοντάς την «συνθηκολόγηση».