Οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομική κρίση του Covid-19 ωθώντας παράλληλα περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αποκάλυψε ο οργανισμός Oxfam στην τελευταία του έκθεση για τις παγκόσμιες ανισότητες.
Από την έναρξη της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2020, κάθε 26 ώρες γεννιέται και ένας νέος δισεκατομμυριούχος, ενώ 160 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακραία στη φτώχεια, λέει η Oxfam.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes που επικαλείται η Oxfam, οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είναι οι: Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Μπερνάρ Αρνό και η οικογένειά τους, Μπιλ Γκέιτς, Λάρι Ελισον, Λάρρυ Πέιτζ, Σεργκέι Μπριν, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Στιβ Μπάλμερ και Γουόρεν Μπάφετ.
Αθροιστικά η περιουσία τους αυξήθηκε από 700 δισ. δολάρια σε 1,5 τρισ. δολάρια, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ τους, με την περιουσία του Μασκ να αυξάνεται κατά περισσότερο από 1.000%, ενώ του κ. Γκέιτς αυξήθηκε κατά ένα πιο μέτριο 30%.
Στη Γαλλία, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκαν κατά 86%.
Οι πέντε πρώτοι Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι έχουν διπλασιάσει τον πλούτο τους από την έναρξη της πανδημίας και μόνοι τους κατέχουν όσο το 40% του πιο φτωχού πληθυσμού στη Γαλλία, σημειώνει περαιτέρω η Oxfam στην έκθεσή της. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η περιουσία του πλουσιότερου Γάλλου, του Μπερνάρ Αρνό, αυξήθηκε και από 67,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020, «σκαρφάλωσε» στα 163,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021.
Το 10% του γαλλικού πληθυσμού έχει ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια. Επιπλέον με τα επιπλέον 236 δισ. που κέρδισαν σε 19 μήνες οι Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι, η χώρα θα μπορούσε να τετραπλασιάσει τον προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείου ή να μοιράσει μια επιταγή 3.500 ευρώ σε κάθε πολίτη, υπολόγισε η Oxfam.
Σύμφωνα με τον Quentin Parrinello, εκπρόσωπο της Oxfam στη Γαλλίας, «Για τους δισεκατομμυριούχους, η πανδημία ήταν ένα όφελος. Αν έχουν γίνει πλούσιοι, δεν είναι χάρη στο αόρατο χέρι της αγοράς, ούτε στις λαμπρές στρατηγικές επιλογές, αλλά κυρίως λόγω του δημόσιου χρήματος που διοχετεύθηκε άνευ όρων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες”.