ΠΑ ΒΩ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΤΙΩΝΙ ΤΑΝ ΓΑΝ ΚΙΝΗΣΩ ΠΑΣΑΝ*

ΠΑ ΒΩ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΤΙΩΝΙ ΤΑΝ ΓΑΝ ΚΙΝΗΣΩ ΠΑΣΑΝ*
Photos.com via Getty Images

Μια παρτίδα σκάκι δυστυχέστατα δεν την χαρακτηρίζεις πετυχημένη βλέποντας την τύχη δύο μόνο στρατιωτών, που ευτυχώς για αυτούς, σε αυτήν τουλάχιστον την συγκυρία ήταν καλή.

Στην διεθνή πολιτική συγκυρία της τραμπάλας του Αιγαίου και της Βαλκανικής χύτρας, που έχουμε και άλλους παίκτες και μαγείρους, η πρακτική και η ιστορία μας λένε, πως έχουμε, όπως και στην Φυσική, τριών ειδών μοχλούς.

Η πατρίδα μας πάντα έπαιζε τον ρόλο ενός εξ αυτών ή πολλές φορές και τους τρεις μαζί.

Α . Το καροτσάκι μεταφοράς δεμάτων, πακέτων οικονομικών ή ακόμα πιο απεικονιστικά το μοχλό του φρένου στο ποδήλατο μας, που άλλοι οδηγούν πολλές φορές, άσχετα αν εμείς πιστεύουμε πως κρατάμε οι ίδιοι το κινέζικο ιμιτασιόν τιμόνι. Χρήσιμο να κατανοηθεί αυτό πως λειτουργεί στην πράξη , ειδικά όταν ο οδηγός και οι συνοδηγοί του νομίζουν πως οδηγούν πάντα μια μηχανή BMW που σταματάει ακαριαία όταν βλέπουν μάλιστα πως το τερεν δεν “τους παίρνει¨ για οδήγηση off road.

Β. Το γερμανικό κλειδί ή το ελληνικό πόμολο. Για να μπορέσεις να ανοίξεις μια Ευρωπαική πόρτα ή ακόμα για να την κλείσεις αν θέλεις να σταματήσεις το ρεύμα. Ποιό ρεύμα;
Υπάρχουν πάντα πολλά ρεύματα που άλλοτε θέλουμε να σταματήσουν οι ευρωπαίοι όπως αυτό των μεταναστών ή προσφύγων και άλλοτε θέλουν φιλοευρωπαικά-εμπορικά να δυναμώσουν για την τσέπη τους, κυρίως.

Γ . Η φάκα για τα ποντίκια ή ο Δικέφαλος μυς - που χρησιμποιεί λίγο και το βυζαντινό θρησκευτικό μας στοιχείο.

¨Οταν κολάνε οι τροχοί σε μιά λακούβα υπάρχουν λύσεις για να βγεις αλλά και σοβαροί παράγοντες που πάντα πρέπει ο οδηγός να λαμβάνει υπόψη.

Σε οπλιστικό και εξοπλιστικό ράλι σημαντικό ρόλο παίζει πάντα το περιβάλλον, το έδαφος δηλαδή αλλά και ο καιρός. Αν πχ. βρίσκεσαι κολλημένος στην άμμο χρειάζεσαι άλλο σχέδιο Το ίδιο περίπου αν είσαι μέσα σε λάσπη και βρέχει.

Την βροχή και το τερέν μπορεί να μην την βλέπεις εσύ αλλά να τη βλέπει ο αντίπαλος σου ότι αυτές είναι θα οι συνθήκες οδήγησης ή και ξαφνικής παράκαμψης του, εκεί που θα οδηγήσει το όχημα του και μας μαζί απο δίπλα του. Πόσα ματς ποδοσφαίρου παλιά τέλειωναν πριν αρχίσουν επειδή η φιλοξενούμενη ομάδα δεν είχε φέρει τάπες στα παπούτσια της, για μουσκεμένο χόρτο και τερέν με την αιτιολογία ότι επικρατούσε καλοκαιρία χωρίς να φανταστεί ότι οι οκοδεσπότες τους θα κατέβρεχαν όλο το προηγούμενο βράδυ το γκαζόν.

Η διεθνής πολιτική σκακιέρα έχει άλλες σταθερές και κυρίως μεταβλητές. ¨Ετσι μερικές φορές υπάρχει ακριβώς το σενάριο ότι η λακούβα δεν ήταν λακούβα αλλά ένα μικρό κύλωμα στο διαβα που βοήθησε για μια μικρή στάση μέχρι να αποφασίσει ο ένας παίκτης πως θα οδηγήσει το όχημα.

Στην περίπτωση της γείτονος Τουρκίας η απεμπλοκή στην υπόθεση των 2 φυλακισμένων ελλήνων στρατιωτών μόνο καλή τη πίστη δεν μπορεί να μεταφραστεί η ξαφνική αλλαγή πορείας ενός δικτάτορα που υποδύεται τον πανίσχυρο σουλτάνο, ειδικά όταν αυτός αισθάνεται ότι ταπεινώνεται από άλλης θρησκείας ευαγγέλιο μέσα στο ίδιο του σπίτι.

Φυσικά ο χρόνος δείχνει καλλίτερα και εκτενέστερα τις πραγματικές προθέσεις όλων. Ειδικά όταν δεν διαθέτει κάποιος πραγματικά ισχυρή και ικανή διπλωματία που να μπορεί να διαβάσει τα τεκταινόμενα και κυρίως τα μελλούμενα - που δυστυχώς δεν θα είναι καθόλου καλά.

Και για να μην γίνουν παρανοήσεις

Η ελληνική διπλωματία μας είναι ικανή αλλά η πολιτική ηγεσία πιεζόμενη από τα οικονομικά προβλήματα να μην βιάζεται μικρόνοα να χαρακτηρίσει και να βαπτίσει δημόσια σαν δική της νίκη, μιά αλλαγη πορείας του, δυστυχώς, γείτονα μας που μετατρέπεται ακόμα μια φορά όπως όλα δείχνουν σε καθαρό αντίπαλο.

Η φράση ”Πα βω και χαριστιωνι ταν γαν κινησω πασαν;” (”Που να σταθώ και με ένα μοχλό να κινήσω τον κόσμο ολόκληρο;”) δεν την είπε ο Ερντογάν αλλά ο Αρχιμήδης

Βέβαια στην παγκόσμια σφαίρα μας “Οι μοχλοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ασκηθεί μια μεγάλη δύναμη σε ένα σώμα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το υπομόχλιο, εξασκώντας μια μικρή δύναμη σε μεγαλύτερη απόσταση από την άλλη πλευρά.” **

*Την φράση του Αρχιμήδη “Πα βω και χαριστιωνι ταν γαν κινησω πασαν;“ έχουν πολλούς λόγους μερικά ξενόγλωσσα λεξικά να την αναφέρουν στην αυθεντική γραφή της στα Ελληνικά άσχετα αν είναι Γαλλικά, Αγγλικά ή Ρώσικα. Στην περίπτωση μας φαίνεται, όπως προσωπικά εγώ διαπιστώνω ακόμα μια φορά, πως μάλλον μας απασχολεί εμάς τους Ελληνες φιλολογικά η ορθογραφία της και όχι το βαθύ νόημα της ακόμα και πιο πέρα από την Φυσική.

** wiki λεξικό

Δημοφιλή