Είναι ένα από τα μεγάλα και κοινά μυστικά στην Αθήνα εδώ και μήνες, ότι η τιμή του Ozempic ανέρχεται στα 103 ευρώ.
Σε φαρμακεία δεξιά κι αριστερά, αναφέρει η έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί, πηγαίνουν καθημερινά πολίτες και ”ακουμπάνε” το κατοστάρικο για να πάρουν το κουτί με τις ενέσεις.
Δεν είναι διαβητικοί. Είναι απλώς συμπολίτες μας με πρόβλημα παχυσαρκίας, που ανακάλυψαν αυτό τον τρόπο, ως λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες και Ελληνόπουλα, όλων των ηλικιών.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρέστη σε μία εκδήλωση που οργάνωσε η εταιρεία Novo Nordisk, η οποία συμβαίνει να παρασκευάζει και να διανέμει το Ozempic.
Η παρουσία της, σε συνδυασμό με μία δήλωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να περάσει στις λίστες του ΕΟΠΥΥ το συγκεκριμένο φάρμακο (που αρχικά είχε παραχθεί για τους διαβητικούς) με τη σκέψη να γενικευθεί η χρήση (ως απάντηση στην παχυσαρκία;) γεννά το ερώτημα, εάν αυτή είναι η απάντηση που θα δώσει τελικά το υπουργείο Υγείας στην παχυσαρκία - αντί της υγιεινής διατροφής και της άθλησης...
Ενα δεύτερο ερώτημα, είναι τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό μετά της διακοπή της χορήγησης σεμαγλουτίδης. Άραγε είναι μόνιμη και διασφαλισμένη η απώλεια βάρους, ή επανακτάται το βάρος; Τι δείχνουν οι μελέτες;
Eδώ, μελέτη του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού PubMed αναφέρει ότι ο χρήστης του Ozempic (εβδομαδιαία χορήγηση) μπορεί να ανακτήσει τα 2/3 του βάρους που έχασε, ένα χρόνο μετά τη λήψη της σεμαγλουτίδης.
Η απορία
Η δήλωση αυτή αλλά και η παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας στην εκδήλωση της Δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk, που παράγει και διανέμει και στην Ελλάδα το σκεύασμα Ozempic, εύλογα γεννά το ερώτημα: ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη ένταξη του στο «οπλοστάσιο» κατά της παχυσαρκίας καθώς μέχρι σήμερα χορηγείται μόνο μέσω συνταγογράφησης - και μόνο σε ασθενείς με διαβήτη.
«Δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους περίπου 6 μήνες να ενταχθούν τέτοιες ουσίες στη λίστα του ΕΟΠΥΥ», είπε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από το βήμα της εκδήλωσης.
Σκοπεύει άραγε το υπουργείο Υγείας να προτείνει την ένταξη φαρμάκων αυτού του είδους στις λίστες του ΕΟΠΥΥ - και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;
Η αναγνώριση της παχυσαρκίας ως νόσου και από την Πολιτεία -εκτός από την επιστημονική κοινότητα -και η πρόληψή της κυρίως στα παιδιά, ήταν τα βασικά σημεία της συζήτησης με τίτλο «Οι Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Παχυσαρκίας» που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk Hellas.
Περισσότερο ως μια έκθεση ιδεών, οι ομιλητές, (Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Κόκκινος, Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas, Ολύμπιος Παπαδημητρίου και Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας, Μαίρη Καραγεώργου) ανέλυσαν τις σοβαρές επιπτώσεις της παχυσαρκίας σε ενήλικες και παιδιά, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk παρασκευάζει και διανέμει το γνωστό φάρμακο Ozempic (φαρμακευτική ουσία σεμαγλουτίδη).
Με δεδομένο ότι το 2025, το ποσοστό της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο θα φθάσει το 16% στους άνδρες και 21% στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Novo Nordisk, θα περίμενε κανείς πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις από πλευράς της Πολιτείας, η οποία αν και αργοπορημένα δημιούργησε το 2023-2025 Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, το οποίο δεν έχει παρόλα αυτά ιδιαίτερο έργο να επιδείξει μέχρι σήμερα.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ωστόσο, αναφερόμενη στο πρόγραμμα τόνισε πως «έχουμε ήδη αναπτύξει και εφαρμόζουμε πολιτικές που ενσωματώνουν πρόληψη, εκπαίδευση και υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, έχουμε σχεδιάσει και άμεσα θα υλοποιηθεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πολίτες όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την υποστήριξη για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευημερία».
Στο μεταξύ, το 60% των ενηλίκων και το 1/3 των παιδιών στην Ευρώπη, βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένο βάρος και παχυσαρκία.
Στην Ελλάδα της μεσογειακής διατροφής, η παχυσαρκία συνυπάρχει στο 50,8% των ατόμων με υψηλή υπέρταση και χοληστερόλη ενώ ως χώρα, έχουμε το υψηλότερο κόστος, αναφορικά με ασθένειες που προκαλούνται εξαιτίας της παχυσαρκίας όπως καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική νόσος.
Το κόστος της παχυσαρκίας και των ασθενειών που συνυπάρχουν ανέρχεται σε 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ωστόσο, ότι «ιδιαίτερα στο χώρο της φαρμακευτικής αγωγής το παρόν και το μέλλον είναι λαμπρό και οι θεραπείες αυτές πρέπει να καθιερωθούν και να χρησιμοποιούνται όπου χρειάζεται, πάντα με ιατρική παρακολούθηση».
Η προσωπική ιστορία του Δημήτρη Σταρόβα
Μετά την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του πριν από περίπου έξι μήνες ο μουσικός Δημήτρης Σταρόβας μοιράστηκε την προσωπική του ιστορία και τις μάχες του με την παχυσαρκία, αναδεικνύοντας τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
«Θα έδινα δέκα χρόνια από τη ζωή μου, αν μπορούσε κάποιος να μου μεταφέρει, πριν από έξι μήνες, το πώς αισθάνομαι τώρα: με την απώλεια των κιλών, την ευφορία και τη γαλήνη που νιώθω. Μετά από δεκαετίες κοιμάμαι χωρίς διακοπή και μπορώ και περπατάω» είπε ο μουσικός.
«Όταν η ζωή σου σώζεται από τύχη, συνειδητοποιείς πραγματικά, ότι το να αλλάξεις συνήθειες και τρόπο ζωής, είναι πολύ πιο εύκολο απ′ όσο νομίζεις! Η πρόληψη και η φροντίδα του εαυτού μας δεν διαπραγματεύεται… Είναι μονόδρομος!»
Η συζήτηση ανέδειξε την πολυπλοκότητα της νόσου της παχυσαρκίας, που επηρεάζει τους ασθενείς, την κοινωνία, το σύστημα υγείας και την οικονομία. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη αναγνώρισης της παχυσαρκίας ως χρόνιας νόσου, η οποία συνδέεται με σοβαρές συννοσηρότητες, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, και απαιτεί μια ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση.