Παυλοπέτρι: Η αρχαία ελληνική, βυθισμένη πόλη που μαγεύει

Παυλοπέτρι: Η αρχαία ελληνική, βυθισμένη πόλη που μαγεύει

Απέναντι από το λιμάνι του χωριού της Ελαφονήσου βρίσκεται η νησίδα Παυλοπέτρι.Μεταξύ της νησίδας Παυλοπέτρι και της παραλίας που έχει το ίδιο όνομα, βρίσκεται η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη που έχει ανακαλυφτεί, το Παυλοπέτρι της εποχής του χαλκού.

Πρόκειται για μια μοναδική στο είδος της πόλη, με δρόμους, διώροφα σπίτια, μεγάλα δημόσια κτίρια, αποχετευτικό σύστημα και νεκροταφείο και όλα δείχνουν πως βυθίστηκε με τον τρομερό σεισμό του 375 μ.Χ. που απέκοψε και την Ελαφόνησο από την υπόλοιπη Λακωνία και Πελοπόννησο.

Ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να μαγεύει όποιον την αντικρίζει. Το 1967 ο Nicholas Flemming με το τμήμα εναλίων αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμου ερεύνησαν διεξοδικά την περιοχή και το 1968 χαρτογραφήθηκε από ομάδα του πανεπιστημίου του Cambridge.

Η αρχαία πόλη του Παυλοπέτρι εκτείνεται σε έκταση περίπου 9 στρεμμάτων και τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η πόλη κατοικούνταν πριν το 2800 π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού και είχε σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Είναι τέτοιο το διεθνές ενδιαφέρον γα την ελληνική Ατλαντίδα, που το 2011 έγινε ντοκιμαντέρ του BBC2 με τίτλο «Η πόλη κάτω από τα κύματα» και οι παραγωγοί κατάφεραν να την ξαναχτίσουν ψηφιακά.

«Είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου μπορείς κυριολεκτικά να κολυμπήσεις κατά μήκος ενός βυθισμένου δρόμου μιας αρχαίας πόλης ή να κοιτάξεις μέσα σε έναν τάφο», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής από το 2009, Δρ. Χέντερσον, στο ντοκιμαντέρ.

πηγές: elafonissos, wikipedia, aluxurytravelblog)

Δημοφιλή