«Εκείνο που πρέπει, ως λαός και ως έθνος, να κρατήσουμε για πάντα από την πλούσια πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι, πριν απ΄όλα ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα επιτύχαμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, ενώ οι διχασμοί επέφεραν τραγωδίες, οι οποίες μας κόστισαν ακόμη και τμήματα του εθνικού μας κορμού», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Διοικητηρίου της Ξάνθης.
«Είμαστε όλοι εδώ, πέρα και έξω από πολιτικές παρατάξεις, για να θυμόμαστε ότι οφείλουμε να τραβήξουμε μπροστά ενωμένοι, διότι το δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει στο μέλλον κανένα διχασμό και καμιά διχόνοια. Επιπλέον, εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο μεγάλος ηγέτης, ο μεγάλος πολιτικός πορεύεται για να προσφέρει στον τόπο του και ν′ αφήσει το ιστορικό του αποτύπωμα μόνον όταν έχει ως αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, δίχως να επιδιώκει την πολιτική του επιβίωση, υποκύπτοντας στις σειρήνες του λαϊκισμού και στον ευτελή υπολογισμό του πολιτικού κόστους», συμπλήρωσε.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν», που σήμερα είναι το μεγάλο κέρδος της χώρας, υπενθυμίζοντας πόσο λοιδορήθηκε τότε, και σημείωσε πως ο ίδιος άσκησε, όμως, και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα. Υπενθύμισε, επίσης, πόσο λοιδορήθηκε και η επιλογή του για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αντιστάθηκε στις σειρήνες του λαϊκισμού.
«Η αλήθεια είναι μια: Δίχως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι πολύ αμφίβολο αν η Ελλάδα θα είχε βρει στα πολλά επόμενα χρόνια τον δρόμο της στην Ε.Ε και πολύ περισσότερο αν θα τον είχε βρει υπό τους όρους με τους οποίους εντάχθηκε την εποχή εκείνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)