Παύση: 5 δευτερόλεπτα αρκούν για να μη φτάσει ένα ζευγάρι στην έκρηξη

Ενα απλό και αποτελεσματικό hack για να αποφύγουμε την κλιμάκωση σε ένα διαπληκτισμό. Τι έδειξε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 81 ζευγάρια.
Anchiy via Getty Images

Τα ζευγάρια που καυγαδίζουν θα πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα πέντε δευτερολέπτων προκειμένου να αποφύγουν την έκρηξη.

Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου St Andrews διεξήγαγαν δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 81 ζευγάρια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, τα πέντε δευτερόλεπτα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα 10 ή τα 15, όσον αφορά τη διαχείριση μίας ήπιας σύγκρουσης και την αποφυγή της κλιμάκωσης της.

Η παύση κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού μπορεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά, να αποτρέψει την κλιμάκωση και να εκτονώσει την αντιπαράθεση.

Μόλις πέντε δευτερόλεπτα ήταν εξίσου αποτελεσματικά με μεγαλύτερα διαλείμματα, σύμφωνα με την Annah McCurry, υποψήφια διδάκτωρ στη σχολή Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου.

«Μοιάζει αυτονόητο, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάποιος αποδεικνύει πειραματικά τη μείωση της επιθετικότητας μετά από αναγκαστικά διαλείμματα. Το γεγονός ότι επιβλήθηκε στα ζευγάρια ένα διάλειμμα πέντε δευτερολέπτων ήταν εξίσου αποτελεσματικό με ένα διάλειμμα 10 ή 15 δευτερολέπτων, γεγονός που αποδεικνύει ότι ακόμη και η πιο σύντομη παύση μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση ενός καυγά», δήλωσε η McCurry, η οποία ήταν επικεφαλής των δοκιμών με τους επιβλέποντες καθηγητές της Dr Robert May και Prof David Donaldson.

«Πρόκειται για ένα απλό, δωρεάν και αποτελεσματικό hack για τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων που ανασύρονται κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού. Είναι φθηνότερο από τη θεραπεία ζευγαριών και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στις καθημερινές επαφές και αλληλεπιδράσεις».

Για να καταμετρηθεί ο αντίκτυπος του αναγκαστικού διαλείμματος, οι επιστήμονες προκάλεσαν σύγκρουση εμπλέκοντας τα ζευγάρια σε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου μπορούσαν να εκτοξεύσουν έναν ενοχλητικό ήχο ο ένας στον άλλον σε όποια ένταση ήθελαν. Τα ζευγάρια συμμετείχαν σε 30 γύρους του παιχνιδιού, με επιβεβλημένα διαλείμματα τα οποία γίνονταν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Για την ανάλυση των συναισθηματικών αντιδράσεων, οι οποίες καταγράφηκαν από μια κάμερα 360 μοιρών με ενσωματωμένο ήχο, χρησιμοποιήθηκαν προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση.

Η McCurry και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια είχαν την τάση να ταιριάζουν ως προς το επίπεδο της επιθετικότητας, ακόμη και σε υψηλά ποσοστά. Ωστόσο, η επιβολή ενός σύντομου διαλείμματος «έσπασε» αυτό το μοτίβο αντιποίνων, οδηγώντας συνολικά σε μικρότερη επιθετικότητα.

Η στρατηγική αυτή έχει όμως τους περιορισμούς της, καθώς στοχεύει στη διαχείριση ήπιων συγκρούσεων και στην αποτροπή της κλιμάκωσής τους σε σοβαρότερους καβγάδες που προκαλούνται από τη διέγερση αρνητικών συναισθημάτων και την ανεπαρκή ικανότητα να τα ελέγξουμε.

«Αυτή η προσέγγιση δεν εφαρμόζεται σε σενάρια ενδοοικογενειακής βίας», δήλωσε η McCurry. «Αφορά τη διαχείριση των πεζών, καθημερινών διαφωνιών που έχουν τα ζευγάρια οι οποίες μπορεί να ενταθούν».

Με πληροφορίες από Guardian