Πάιατ: Προκλητικές οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας - Πετυχημένο το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Τι είπε ο Αμερικανός πρέσβης για ελληνοτουρκικά, ΑΟΖ και F-35.
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εξαιρετικά επιτυχημένο χαρακτήρισε το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και σημείωσε πως τα αποτελέσματά του ήταν τα καλύτερα δυνατά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Τζέφρι Πάιτ έστειλε το μήνυμα πως οι δύο χώρες πρέπει να χτίσουν πάνω στην ισχυρή ελληνοαμερικανική σχέση και να την πάνε στο επίπεδο της εξαιρετικής. «Μιας από τις ισχυρότερες σχέσεις που θα έχουν οι ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε. Διαπίστωσε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν φτάσει σε ένα σημείο που τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα συγκλίνουν πάρα πολύ.

Επίσης, ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε εξαιρετικά αποτελεσματικό τον Ελληνα πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την παρουσίαση των ευκαιριών στην Ελλάδα.

Ειδική αναφορά έκανε στην παρουσία του πρωθυπουργού στο Atlantic Council, λέγοντας πως αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς ένας ηγέτης κράτους μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις του στα ισχυρά, με επιρροή, think tanks της Ουάσιγκτον σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τρόπο που εκπέμπει αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία. Σήμερα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως πηγή προβλημάτων αλλά λύσεων, επισήμανε περαιτέρω.

Κάνοντας ειδική μνεία στη σημασία των προσωπικών σχέσεων στη διπλωματία, ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει ικανότητα και το μήνυμα που έστειλε στην Ουάσιγκτον, είτε στον Λευκό Οίκο, είτε στο Κογκρέσο, είτε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι «κάποιος τον οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε, που θέλει λύσεις, που μοιράζεται το αμερικανικό όραμα για το μέλλον των ατλαντικών σχέσεων, που είναι αφοσιωμένος σε μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με Αμερικανούς επενδυτές, αναφέροντας πως άκουσε από αμερικανικές εταιρείες πως ενθαρρύνθηκαν από τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα χτίσουμε σε αυτά και τις επόμενες εβδομάδες θα δείτε μια σειρά από επιχειρηματικές και επενδυτικές αποστολές που στηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση να έρχονται στην Ελλάδα» σημείωσε.

Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης στάθηκε και στη δεξίωση που παρέθεσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είπε πως η συμμετοχή ήταν φανταστική με εκατομμυριούχους και με σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ και σημείωσε πως είναι σχετικά ασυνήθιστο να γίνεται αυτό για κάθε ξένο ηγέτη και να είναι παρόντες οι αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών. Αυτό αντανακλά, επισήμανε, την ιδιαίτερη στιγμή που έχουμε φτάσει στις διμερείς μας σχέσεις.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικές συζητήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο Τζέφρι Πάιατ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνομιλίες με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, για την προώθηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Επίσης, αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, λέγοντας πως ήταν πολύ σημαντικές και θετικές και σημείωσε ότι αυτός είναι ένας τομέας που οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να ενδυναμώνουν, ώστε να ενθαρρύνουν αμερικανικές εταιρείες να εντοπίσουν και να χτίσουν σε ευκαιρίες και σε τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, τα ακίνητα, ο τουρισμός, η τεχνολογία και η οικονομία της γνώσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έχει γίνει ενθουσιώδης υποστηρικτής των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο, και τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η θετική ενέργεια και η ώθηση και το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως θα επισκεφθούν τη χώρα μας το αμέσο επόμενο διάστημα οι υφυπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, ο Μάθιου Πάλμερ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και ο Φίλιπ Ρίκερ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα.

Επίσης, γνωστοποίησε και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Για το σκοπό αυτό, είπε, πως τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με την επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

«Τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα στη χάραξη ΑΟΖ»

Σαφές μήνυμα πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρέπει να επιλυθεί όχι με μονομερή ενέργεια, αλλά με διάλογο μεταξύ των κρατών που επηρεάζονται, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Σημείωσε πως κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ αποτελεσματικός στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων.

Επανέλαβε πως η νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης είναι ότι είναι ασαφές.

Διεμήνυσε πως τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν ακριβώς τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Επίσης, κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ θέλουν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Τζέφρι Πάιατ απάντησε πως «ασφαλώς και θα εμπλακούν οι ΗΠΑ, ασφαλώς θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση των εντάσεων Ελλάδας και Τουρκίας» και πρόσθεσε: «Η απάντηση αν υπάρξει διπλωματική πρωτοβουλία, είναι ναι». Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται γι′ αυτά τα ζητήματα και επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον έκανε εξαιρετική δουλειά στην παρουσίαση της ελληνικής θέσης, με έναν ξεκάθαρο τρόπο. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό με αποτελεσματικό τρόπο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας πού είναι οι ”κόκκινες” γραμμές για την Ελλάδα και πού η Ελλάδα ζητά την αμερικανική βοήθεια και εμπλοκή».

«Προκλητικές οι τουρκικές ενέργειες σε Κύπρο και Λιβύη»

«Οι μονομερείς ενέργειες που έχει προχωρήσει η Τουρκία, είτε αποστέλλοντας πλοία γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, είτε προβαίνοντας σε μονομερείς διακηρύξεις με μέρος της λιβυκής κυβέρνησης, δεν βοηθούν και είναι προκλητικές» τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ, προσθέτοντας πως είναι αντίθετες στο πνεύμα των προσπαθειών που έχουν κάνει οι ΗΠΑ και η Ελλάδα να οικοδομήσουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως ο σωστός τρόπος να γίνει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι αυτός στον οποίο έχει προχωρήσει η Ελλάδα, όπως οι συζητήσεις με την Ιταλία για το Ιόνιο, με ένα τρόπο που συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, διαβουλεύεται με όλα τα μέρη που επηρεάζονται και το κάνει με έναν τρόπο που δεν προκαλεί αχρείαστη αναταραχή στην ασφάλεια της περιοχής.

Επίσης, εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη με τη Ρωσία και το Ιράν και σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρές διαφορές στις διμερείς αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που χρειάζεται δουλειά για να ξεπεραστούν. Σε αυτό το σημείο, ο Τζέφρι Πάιατ επισήμανε πως αυτός είναι τομέας που οι ΗΠΑ και η Ελλάδα δουλεύουν μαζί. Είναι θετικό, προσέθεσε, που για τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται παρόμοια οπτική και σημείωσε πως έχουν κοινό συμφέρον, ότι δεν θέλουν να φύγει από τη Δύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι το επίπεδο της αμερικανικής εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγαλώσει.

Επανέλαβε σκιαγραφώντας τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, πως είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Καταληκτικά, ο Αμερικανός πρέσβης χαιρέτισε τη βούληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35, ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μια καλή συνάντηση για το θέμα με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Κλαρκ Κούπερ και επισήμανε πως πρόκειται να διεξαχθεί μακρύς διάλογος. Σημείωσε περαιτέρω πως η προτεραιότητα έχει δοθεί στην αναβάθμιση των F-16, χαρακτηρίζοντάς το μεγάλο εγχείρημα, και προσέθεσε πως η επιτυχία αυτού του προγράμματος θα είναι ένα φυσικό βήμα προς το πρόγραμμα F-35.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή