Παιχνίδι Ρωσίας-Τουρκίας αλα Λιβύη και Συρία βλέπει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ο γερμανικός Τύπος

Οι αντίπαλοι της ΕΕ με αυτή την δοκιμασμένη συνταγή ελέγχουν όλο και περισσότερα εδάφη στη γειτονιά.
Στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με το Ναγκόρνο Καραμπάχ
ASSOCIATED PRESS

Η τουρκική ανάμειξη στις εχθροπραξίες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η ρωσική στάση, απασχολούν έντονα τη Γερμανία όπως φαίνεται σε σειρά ρεπορτάζ, άρθρων και αναλύσεων στον Τύπο στα οποία αναφέρεται η Deutsche Welle.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις μάλιστα είναι αυτή στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt όπου στο άρθρο επισημαίνεται το παιχνίδι Ρωσίας-Τουρκίας: ”Επί του παρόντος φαίνεται ότι κυρίως η Ρωσία και η Τουρκία αναμειγνύονται στη διένεξη. Προβάλλει και πάλι η απειλή ενός ‘πολέμου δι αντιπροσώπων’ ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως έχει ήδη συμβεί στη Συρία και στη Λιβύη. Κατ′ αυτόν τον τρόπο αντίπαλοι της ΕΕ ελέγχουν όλο και περισσότερα εδάφη στην άμεση γειτονιά τους. Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της ΕΕ. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι Βρυξέλλες περιορίζονται σε τετριμμένες δηλώσεις”.

Στην τουρκική εμπλοκή σε Συρία και Λιβύη αναφέρεται και δημοσίευα της Tageszeitung (ΤΑΖ) του Βερολίνου υπό τον τίτλο ”Παιχνίδι του Ερντογάν με τη φωτιά”. Σε αυτό επισημαίνεται πως ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται να έχει ήδη στείλει στο Μπακού Σύρους μισθοφόρους αλλά καί πως ”η τουρκική κυβέρνηση έχει τη θέληση να στηρίξει και στρατιωτικά το Αζερμπάϊτζάν σε έναν πιθανό πόλεμο. Και αυτό όχι μόνο με στρατιωτικό εξοπλισμό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά με μία τακτική που έχει ήδη δοκιμαστεί στη Συρία και στη Λιβύη”.

″Στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία;” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και όπως αναφέρεται ”πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Τουρκία παρέχει στρατιωτική βοήθεια και στο Αζερμπαϊτζάν. Ο εκπρόσωπος του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ουνάλ Τσεβικόζ, δηλώνει ότι δυστυχώς υπάρχουν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει μεταφέρει από τον Ιούλιο όπλα, παραστρατιωτικά σχήματα και ομάδες τζιχαντιστών στο Αζερμπαϊτζάν. Η προσκείμενη στην αντιπολίτευση ενημερωτική ιστοσελίδα Ahval παραθέτει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για επιδρομές, τις προηγούμενες μέρες, τουρκικών F-16, τα οποία στάθμευαν από τον Ιούλιο στο Αζερμπαϊτζάν. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μεταδίδει ότι την Κυριακή έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν μία πρώτη ομάδα μισθοφόρων που είχε αποχωρήσει προηγουμένως από το Αφρίν (της Συρίας)”.

Η Die Welt εστιάζει ιδιαίτερα στον ρόλο της Ρωσίας: ”Γιατί ο Πούτιν αποφεύγει τη σύγκρουση και ο Ερντογάν προκαλεί” είναι ο τίτλος σε σχετική άρθο-ανάλυση στην εφημερίδα. Περιγράφοντας τη στρατηγική της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο, σημειώνει ότι ”δεν επενδύει μόνο σε έναν παίκτη. Η Μόσχα διατηρεί καλές σχέσεις και με το Μπακού, κάτι που εξοργίζει πολλούς Αρμένιους. Το Αζερμπαϊτζάν, αν και δεν ενδιαφέρεται να προσχωρήσει σε συνασπισμούς υπό την ηγεσία της Ρωσίας, εν τούτοις δεν έχει πρόθεση να ενταχθεί στο δυτικό στρατιωτικό μπλοκ, κάτι που σαφώς ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Μόσχας. Η Ρωσία είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στο Αζερμπαϊτζάν και το Μπακού ανταποδίδει με μαζικές αγορές ρωσικών όπλων”.

Πηγή: Deutsche Welle

Δημοφιλή