Ο Κάιραν Κουάζι δεν έχει το δικαίωμα να παρακολουθήσει ταινίες ακατάλληλες για ανηλικούς ή να αγοράσει αλκοολούχο ποτό σε μπαρ αλλά στα 14 του έτη πρόκειται να πάρει πτυχίο πανεπιστήμιου και να πιάσει δουλειά ως προγραμματιστής στην SpaceX του Ελον Μασκ!
Η ιστορία του Κουάζι έγινε viral μετά την αναφορά των μέσων ενημέρωσης της Καλιφόρνιας ότι ετοιμάζεται να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα στις 17 Ιουνίου.
Ο κάτοικος της περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο όχι μόνο θα γίνει ο νεότερος απόφοιτος στην 172χρονη ιστορία της σχολής, αλλά πρόκειται επίσης να ενταχθεί σε μια μικρή λίστα ατόμων που αποφοίτησαν από το κολέγιο ενώ ήταν ακόμα παιδιά.
Το Oldest.org, ένας ιστότοπος πολιτισμού και ιστορίας, διατηρεί έναν κατάλογο με 10 από τους νεότερους αποφοίτους κολεγίων όλων των εποχών. Ο Κουάζι έχει περίπου την ίδια ηλικία με τους μισούς απόφοιτους του εν λόγω καταλόγου.
Όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός KGO του Σαν Φρανσίσκο, οι γονείς του Κουάζι με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, ανακάλυψαν για πρώτη φορά την προηγμένη νοημοσύνη του όταν άρχισε να μιλά με ολοκληρωμένες προτάσεις σε ηλικία μόλις δύο ετών. Oι γιατροί εκτίμησαν τότε ότι η διανοητική και συναισθηματική του νοημοσύνη ήταν «πέρα από κάθε προσδοκία», όπως θυμάται η μητέρα του.
Άκουγε την Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία των ΗΠΑ όταν πήγαινε στο νηπιαγωγείο και μάλιστα συζητούσε στην συνέχεια με τους δασκάλους και τους συμμαθητές του για τις πληροφορίες που μάθαινε, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.
Στη συνέχεια, στην τρίτη τάξη του Δημοτικού, ο Κουάζι υποβλήθηκε σε τεστ που έδειξαν ότι το IQ του ήταν μεγαλύτερo από το 99,9% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με το BrainGain Magazine.
Ο Κουάζι ένιωθε να μην αντιμετωπίζει καμία δυσκολία από τις σχολικές του εργασίες και οι δάσκαλοί του, ο παιδίατρός του και οι γονείς του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η κανονική εκπαίδευση δεν ήταν ο σωστός δρόμος» για την ταχύρρυθμη μάθησή του, δήλωσε στο KGO.
Στη συνέχεια γράφτηκε στο κοινοτικό κολέγιο Λας Ποσίτας - όπου σύντομα εργάστηκε ως περιζήτητος καθηγητής - και μεταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα για να σπουδάσει πληροφορική δύο χρόνια αργότερα, όταν ήταν ακόμα 11 ετών.
Ενώ άλλαζε σχολές, ο Κουάζι κέρδισε επίσης μια προπτυχιακή πρακτική άσκηση που αφορούσε εργασίες γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης στο ερευνητικό εργαστήριο της Intel.
Περνούσε μέρος του ελεύθερου χρόνου του διαβάζοντας πολλά βιβλία, ιδίως έργα του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ και του δημοσιογράφου Μάικλ Λιούις, συγγραφέα μεταξύ άλλων του βιβλίου το «Μεγάλο Σορτάρισμα» που εξιστορεί την χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και που έγινε μετέπειτα ταινία .Υπήρξε επίσης μέλος της συγκλήτου των φοιτητών.
Πρόσφατα, ο Κουάζι έδωσε συνέντευξη για μια δουλειά στην Starlink, το τμήμα δορυφορικού διαδικτύου της εταιρείας διαστημικών πτήσεων SpaceX του Ελον Μασκ. Αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία της ”διασκεδαστικής” και ”τεχνικά απαιτητικής” συνέντευξης, ο Κουάζι αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο ο νεότερος υπάλληλος που έχει προσλάβει ποτέ η SpaceX.
Ο ίδιος και η μητέρα του σχεδίαζαν να μετακομίσουν μετά την αποφοίτησή του από το διαμέρισμά τους στη Σάντα Κλάρα σε ένα σπίτι στο Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον, που θα είναι πιο κοντά στη δουλειά του στην Starlink.
«Ξεριζώνεται για να έρθει μαζί μου στην Ουάσινγκτον», είπε ο Κουάζι στην KGO για τη μητέρα του, την οποία περιέγραψε ως τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του. «Της είμαι αιώνια ευγνώμων».
Ο Κουάζι δήλωσε επίσης στους Times ότι ελπίζει η προβολή του από τα ΜΜΕ να πείσει «τους ταγούς σε σημαίνουσες θέσεις [να] αμφισβητήσουν τις προκαταλήψεις και τις παρανοήσεις τους» και αναφέρθηκε στη SpaceX ως μία από τις «ελάχιστες» εταιρείες που δεν κοιτούν την ηλικία του ως ένα «αυθαίρετο και ξεπερασμένο» κριτήριο για την αξιολόγηση των ικανοτήτων και της ωριμότητάς του.
Στη σελίδα του στο LinkedIn, δήλωσε πρόσφατα ότι οι αποφάσεις του Κολεγίου Λας Ποσίτας να τον δεχτεί ως φοιτητή και της Intel να του δώσει μια θέση πρακτικής άσκησης «άλλαξαν τα πάντα» προς το καλύτερο.
«Ελπίζω να ανοίξω την πόρτα σε περισσότερους ανθρώπους σαν εμένα».
Με πληροφορίες από Guardian, First Post , LA Times