Ο Κώστας Μακεδόνας προφητικά είχε ερμηνεύσει «παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για το αδύνατο».
Και βέβαια αδύνατο, επειδή έτσι όπως έχουν γίνει οι μεγαλουπόλεις, αλλά και οι μικρότερες πόλεις, είναι σχεδόν αδύνατο να ποδηλατήσεις για αναψυχή, πόσω μάλλον να θέλεις να πας και στη δουλειά σου.
Ολα αυτά στην Ελλάδα, διότι στο εξωτερικό, όπου η ποδηλασία ως άθλημα είναι πολύ διαδεδομένη, ειδικά στην Ευρώπη, και ποδηλατόδρομοι υπάρχουν και ειδικές λωρίδες στους δρόμους, αποκλειστικά για ποδήλατα.
Το ποδήλατο το ξαναθυμηθήκαμε τώρα με τον κορονοϊό, καθώς πολλοί έβγαλαν τα ποδήλατα από τις αποθήκες για να κάνουν μια βόλτα, αφού απαγορευόταν η μετακίνηση με το αυτοκίνητο κι άλλοι για να αποφύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ χιλιάδες ήταν εκείνοι που πήγαν να αγοράσουν καινούργιο, με τα καταστήματα ποδηλάτων να ξεπουλούν.
Πλέον, έχουν μπει στη ζωή μας και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, που φέρουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία και υποβοηθούν τη μετακίνηση σε μεγάλο βαθμό, βοηθώντας κυρίως στα ανηφορικά κομμάτια.
Σήμερα, 3 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, στο κέντρο της Αθήνας ποδηλάτησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αλλά και αρκετοί ακόμα δήμαρχοι της Αττικής.
Η κίνηση ήταν συμβολική και ελπίζουμε οι δηλώσεις του υπουργού να μην μείνουν συμβολικές, καθώς εξήγγειλε τη δημιουργία δύο νέων ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, ο ένας από το Φάληρο έως το Γκάζι που υφίσταται αλλά μισός και ο δεύτερος από το σταθμό του μετρό στην Κατεχάκη, θα περνά από την Πανεπιστημιούπολη και θα φθάνει στο σταθμό του μετρό του Ευαγγελισμού.
Επίσης, σήμερα τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ειδικά διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης ποδηλάτων που πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο έγινε ο πρώτος φορέας με πιστοποίηση «Cycle Friendly Employer» στην Ελλάδα.
Πλέον, κάθε υπάλληλος και επισκέπτης του Υπουργείου έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ποδήλατό του και να το σταθμεύσει με ασφάλεια σε συγκεκριμένο σημείο με στεγασμένες θέσεις. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενθαρρύνει και άλλους δημόσιους φορείς, οργανισμούς, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ανάλογες παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν τη χρήση του ποδηλάτου στην πράξη.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε και σε άλλες ενέργειες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, από τις οποίες ξεχωρίζει η δράση ζωγραφικής με θέμα «Μια διαδρομή με το ποδήλατό μου!».
Περισσότερα από 100 παιδιά Δημοτικού έστειλαν τις ζωγραφιές τους που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η δράση ολοκληρώνεται με την κλήρωση τριών παιδικών ποδηλάτων, που προσφέρει η ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ – Ε.ΒΙ.Π.Ε.
Και ακόμη, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε τους εποπτευόμενους φορείς, να αναλάβουν ενέργειες προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου. Σε οθόνες τηλεματικής του ΟΑΣΑ ΑΕ και της ΣΤΑΣΥ ΑΕ αναρτήθηκε το μήνυμα: «Μετατρέπουμε τη μετακίνηση σε ψυχαγωγία και άθληση. Χρησιμοποιούμε ποδήλατο. 3/6-Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου».
Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων προώθησε την αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς, του διαθέσιμου υλικού που αφορά στη χρήση του ποδηλάτου και παρέχεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα «e-Drive Academy» στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας της Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας.
«Δεν είναι τυχαίο ότι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Περισσότερες μετακινήσεις με ποδήλατο σημαίνει περισσότερη άθληση, λιγότερο μποτιλιάρισμα και μείωση των ρύπων. Και επειδή ζούμε στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού, ένα μέσο μετακίνησης με το οποίο αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Χώρια που πρόκειται για ένα φθηνό τρόπο μετακίνησης. Είναι γεγονός βέβαια ότι οι πόλεις μας δεν είναι φιλικές προς το ποδήλατο και τους ποδηλάτες. Αυτό όμως αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει και θα αλλάζει, όσο αλλάζουμε όλοι μας προτεραιότητες», τόνισε ο υπουργός Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με τον υφυπουργός του Υπουργείου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να επισημαίνει ότι «εργαζόμαστε ένα πλέγμα ρυθμίσεων που αφορούν στη μικροκινητικότητα, τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και την προώθηση λιγότερο ρυπογόνων μορφών ενέργειας, όπως η ηλεκτροκίνηση».