Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να στέλνουν νέα όπλα/ εξοπλισμούς στην Ουκρανία εντός των ημερών, είπε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την έγκριση του πακέτου ύψους 95 δισ. δολαρίων από τη Γερουσία την Τρίτη που περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια και για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.
Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να το υπογράψει μόλις φτάσει στο γραφείο του την Τετάρτη έτσι ώστε η βοήθεια να μπορέσει να σταλεί αυτή την εβδομάδα.
Η Ουκρανία ζητά επιπλέον δυτική βοήθεια καθώς η Ρωσία σημειώνει πρόοδο στην εισβολή της. Το πακέτο περιλαμβάνει 61 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, και πέρασε από τη Γερουσία με 79 ψήφους έναντι 18, αφού εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο.
Ο Μπάιντεν χαιρέτισε την υπερψήφισή του κάνοντας λόγο για «κρίσιμη νομοθεσία που θα κάνει το έθνος μας και τον κόσμο μας πιο ασφαλή καθώς υποστηρίζουμε τους φίλους μας που αμύνονται ενάντια σε τρομοκράτες σαν τη Χαμάς και τυράννους σαν τον Πούτιν».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η δέσμευση «ενισχύει τον ρόλο της Αμερικής ως φάρου δημοκρατίας και ηγέτη του ελεύθερου κόσμου».
Το πακέτο περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 δισ. δολάρια για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με πυραύλους και πυρομαχικά, με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να λένε πως οι παραδόσεις μπορούν να αρχίσουν μέσα σε ημέρες.
Μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2022 και του Ιανουαρίου του 2024 οι ΗΠΑ έχουν δώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 45,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου, γερμανικό οργανισμό ερευνών. Η Γερμανία έδωσε βοήθεια 19,1 δισ. δολαρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο 9,8 δισ. δολαρίων, η Δανία 9,1 δισ., και η ΕΕ 6,1 δισ. Τον Φεβρουάριο του 2024 η ΕΕ συμφώνησε σε επιπλέον βοήθεια 50 δισ. ευρώ (54 δισ. δολαρίων).
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυρομαχικών- μια από τις σημαντικότερες είναι αυτή σε πυραύλους αεράμυνας. Ο Ζελένσκι έχει πει πως η Ουκρανία χρειάζεται επτά ακόμα Patriot ή παρόμοια συστήματα για την προστασία των πόλεών της. Αυτά τα συστήματα θα επέτρεπαν την καλύτερη αντιμετώπιση των βομβών ανεμοπορίας της Ρωσίας, με τις οποίες σφυροκοπά αμυντικές θέσεις αλλά και πολιτικούς στόχους. Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει χτυπήσει επανειλημμένα το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα. Ο επικεφαλής της ουκρανικής εθνοφρουράς, Ολεκσάντρ Πιβνένκο, είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις ίσως αρχίσουν να προελαύνουν προς την πόλη.
Σύμφωνα με το Royal United Services Institute οι ουκρανικές δυνάμεις ρίχνουν 2.000 βλήματα την ημέρα, ενώ οι ρωσικές μέχρι και 10.000. Επίσης, το RUSI είπε πως η Ρωσία προμηθεύεται περίπου τρία εκατομμύρια βλήματα ετησίως από τα δικά της εργοστάσια και τη Βόρεια Κορέα.
Τι όπλα έχουν στείλει οι χώρες της Δύσης στην Ουκρανία
Αντιαρματικά
Οι χώρες της Δύσης απάντησαν στη ρωσική εισβολή στέλνοντας στην Ουκρανία αμυντικού χαρακτήρα όπλα ώστε να αντιμετωπίσει τους τεθωρακισμένους σχηματισμούς της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλαν χιλιάδες πυραύλους Javelin και NLAW, που θεωρείται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόκρουση της ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο.
Αεράμυνα
Για την αντιμετώπιση της ρωσικής αεροπορικής υπεροχής επίσης απεστάλησαν διάφοροι τύποι συστημάτων αεράμυνας- από μικρής εμβέλειας όπως το βρετανικό Starstreak μέχρι τους μεγάλης εμβέλειας αμερικανικούς Patriot. Οι ΗΠΑ και η Νορβηγία έχουν επίσης στείλει NASAMS και η Γερμανία IRIS-T και συστήματα Gepard.
Πυροβολικό, πύραυλοι
Όταν οι Ρώσοι υποχώρησαν από το Κίεβο, ο πόλεμος εστιάστηκε στα ανατολικά, με βαρεία χρήση πυροβολικού και πυραύλων. Η Αυστραλία, ο Καναδάς και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν στείλει πυροβόλα και πυρομαχικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν επίσης στείλει συστήματα μακράς εμβέλειας, όπως τα HIMARS και το M270 MLRS. Η Γαλλία έχει στείλει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας SCALP και συστήματα πυροβολικού Caesar, το Ηνωμένο Βασίλειο πυραύλους Storm Shadow και ATACMS οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει επίσης βόμβες διασποράς στην Ουκρανία- ένα όπλο απαγορευμένο από πολλές χώρες.
Άρματα μάχης
Στις αρχές του 2023 οι χώρες της Δύσης συμφώνησαν να στείλουν άρματα μάχης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε Challenger 2, οι ΗΠΑ Abrams και ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν Leopard 2. Ωστόσο, παρά τα σύγχρονα αυτά άρματα μάχης, η ουκρανική αντεπίθεση δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ετοιμάσει εκτενείς αμυντικές οχυρώσεις, με μεγάλα ναρκοπέδια, και η Ουκρανία δεν διαθέτει τον έλεγχο του αέρα.
Drones
Τα drones παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον πόλεμο, τόσο για σκοπούς παρατήρησης και στόχευσης όσο και ως φορείς όπλων ή και όπλα τα ίδια. Στην αρχή του πολέμου χρησιμοποιούνταν αρκετά τα τουρκικά Bayraktar TB2, οι ΗΠΑ έστειλαν drones αυτοκτονίας τύπου Switchblade και αρκετές χώρες έστειλαν drones του εμπορίου για σκοπούς παρατήρησης. Ένας συνασπισμός χωρών προμηθεύει την Ουκρανάι με «first person view» drones.
Μαχητικά
Η Ουκρανία ζητά σύγχρονα δυτικά μαχητικά για να αντισταθμίσει τη ρωσική υπεροχή στον αέρα. Τον Μάιο του 2023 η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε να επιτρέψει σε άλλες χώρες να παραχωρήσουν F-16. Η Δανία και η Ολλανδία συμφώνησαν να στείλουν αεροπλάνα. Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται πάνω στα F-16 από δυτικούς εκπαιδευτές.
Με πληροφορίες από BBC