
Οι αρχές του Πακιστάν ανακοίνωσαν την Τετάρτη (12/3) ότι η επίθεση ανταρτών σε τρένο που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους έληξε, με περισσότερους από 50 επιτιθέμενους να πέφτουν νεκροί ενώ τη ζωή τους έχασαν και πολλοί από τους επιβάτες που βρίσκονταν υπό ομηρία.
Αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι περισσότεροι από 300 όμηροι διασώθηκαν και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για για τον αριθμό των θυμάτων.

Οι αυτονομιστές επιτέθηκαν στο τρένο που μετέφερε περίπου 450 άτομα την Τρίτη (11/3) σε μια σήραγγα, σε απομακρυσμένη περιοχή της νοτιοδυτικής επαρχίας Μπαλουχιστάν.

Την ευθύνη ανέλαβε ο αυτονομιστικός «Απελευθερωτικός Στρατός των Μπαλόχ». Ο BLA στοχεύει τακτικά τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν και έχει επίσης στο παρελθόν επιτεθεί σε πολίτες, συμπεριλαμβανομένων Κινέζων υπηκόων που εργάζονται σε έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν.
Το τρένο ταξίδευε από την Κέτα προς τη βόρεια πόλη Πεσαβάρ όταν δέχτηκε επίθεση. Αξιωματούχοι λένε ότι το τρένο Jafer Express βρισκόταν εν μέρει μέσα σε μια σήραγγα όταν οι αντάρτες ανατίναξαν τις γραμμές, αναγκάζοντας τη μηχανή και τα εννέα βαγόνια να σταματήσουν.

Μεταξύ των διασωθέντων περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά ενώ ένας άγνωστος αριθμός προσωπικού ασφαλείας σκοτώθηκε.
Το Μπαλουχιστάν, το οποίο συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν, είναι εδώ και καιρό το πεδίο εξέγερσης, με τους αντάρτες να ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία από την κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ και μεγαλύτερο μερίδιο των φυσικών πόρων της περιοχής.