«Παναγής»: Επιχείρηση διάσωσης νεογέννητης φώκιας (Βίντεο)

Τους επόμενους μήνες θα παραμείνει στο κέντρο, έως ότου απογαλακτιστεί και αλλάξει τρίχωμα, προκειμένου να επιστρέψει ασφαλής στο φυσικό περιβάλλον.
Η «Ανδριάννα», μια μεσογειακή φώκια ενός μηνός, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014. Η «Ανδριάνα» βρέθηκε από κατοίκους της Σκοπέλου, και η κατάσταση της ήταν κρίσιμη. (Φωτογραφία Αρχείου)
Η «Ανδριάννα», μια μεσογειακή φώκια ενός μηνός, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014. Η «Ανδριάνα» βρέθηκε από κατοίκους της Σκοπέλου, και η κατάσταση της ήταν κρίσιμη. (Φωτογραφία Αρχείου)
via Associated Press

Μια φώκια Μονάχους – Μονάχους, δέκα ημερών ήταν τυχερή γιατί οι υπεύθυνοι του υπουργείου Περιβάλλοντος στην Κύπρο, κίνησαν αμέσως την διαδικασία μεταφοράς της στην Ελλάδα. Νονοί του «Παναγή» ήταν οι Κύπριοι, οι οποίοι ανέλαβαν το μωρό και το έστειλαν στο μοναδικό στην Μεσόγειο κέντρο περιθάλψεως ΜοΜ.

Ο χώρος φροντίδας της ΜοΜ που φιλοξενείται στο Αττικό Πάρκο, έγινε το σπίτι για τραυματισμένα και ορφανά νεογέννητα τα οποία διαφορετικά θα είχαν χαθεί από το φυσικό περιβάλλον, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τσιάκαλος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Οργάνωσης. Σημειώνει ότι η μεσογειακή φώκια είναι πολύ σπάνια και κινδυνεύει με εξαφάνιση, ειδικά στην Κύπρο όπου ο «Παναγής» και η μητέρα του απετέλεσαν μια σπάνια παρουσία. Δυστυχώς λόγω επιπλοκών, προφανώς στον τοκετό, η μητέρα του πέθανε και το μικρό έμεινε μόνο κινδυνεύοντας να πεθάνει και αυτό εντός ολίγων ημερών, λόγω αφυδατώσεως.

«Μέχρι στιγμής η ΜοΜ ανέλαβε και περιέθαλψε πάνω από σαράντα φώκιες, δηλαδή σχεδόν το 8% του πληθυσμού που ζει στα Ελληνικά νερά».

Τους επόμενους τρείς- τέσσερις μήνες η μικρή φώκια θα παραμείνει στο κέντρο, έως ότου απογαλακτιστεί και αλλάξει τρίχωμα, προκειμένου να επιστρέψει ασφαλής στο φυσικό περιβάλλον.

Από την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, ο «Παναγής» έχει παρέα. Μια δεύτερη φώκια ο «Ρένος» μεταφέρθηκε από την Ανάφη στο κέντρο περιθάλψεως. Εικάζεται ότι λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή, το μικρό αποχωρίστηκε από την μητέρα του και το βρήκαν οι κάτοικοι στις 25 Νοεμβρίου, σε κακή κατάσταση.

Μια ομάδα 7-8 ατόμων και ένα δίκτυο εθελοντών σε όλη την Ελλάδα βοηθούν για να σωθούν είδη που κινδυνεύουν, περισσότερο από την αδιαφορία των ανθρώπων. Αξιέπαινοι οι κάτοικοι των νησιών και οι αρμόδιοι που στήνουν αλυσίδες ζωής για να σώσουν έστω και ένα ζώο. Με αυτόν τον τρόπο μέσα σε 36 χρόνια, όπως λέει ο κ. Τσιάκαλος, ο πληθυσμός των Μονάχους-Μονάχους αυξήθηκε από 280-300 ζώα σε περίπου 500 άτομα.

Στα σχολεία ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα, οι μαθητές, με την βοήθεια των εκπαιδευτικών έχουν πλέον την δυνατότητα, μέσω της τεχνολογίας, να ενημερωθούν από την ΜοΜ και να ευαισθητοποιηθούν για τον περιβάλλοντα κόσμο. Επίσης, μια επίσκεψη στα Σπάτα, όπου βρίσκεται το Αττικό Πάρκο, τόσο κοντά στην Αθήνα είναι μια σημαντική έξοδος για το Σαββατοκύριακο, όπου η γνώση συνδυάζεται με την διασκέδαση μικρών και μεγάλων. Τα παιδιά μπορούν αποκτήσουν εμπειρίες ζωής ερχόμενα σε επαφή με τον κόσμο των πτηνών και των ζώων του πάρκου.

Δημοφιλή