Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, ο νέος Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, ο νέος Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Courtesy

Ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος γεννήθηκε το 1971 στη Αθήνα με καταγωγή από την Κορινθία την οποία επισκέπτεται συνέχεια, από δικηγορική οικογένεια μεγάλωσε στην Κηφισιά σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, AixenProvence με ειδίκευση στο δίκαιο των επιχειρήσεων και στο φημισμένο Paris II με ειδίκευση στο ευρωπαικό δίκαιο των επιχειρήσεων , ταυτόγχρονα δραστηριοποιήθηκε σε πολλά think tanks πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού. Ανέπτυξε πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα ως μαχόμενος δικηγόρος, υπήρξε μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών όπως και της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Παράλληλα ασχολήθηκε επαγγελματικά αλλά και εθελοντικά με το χώρο της υγείας ως νομικός σύμβουλος νοσοκομείων αλλά και ως άμισθο μέλος διοικητικών συμβουλίων αυτών. Πριν από ένα μήνα περίπου εξελέγη νέος γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Courtesy

- Πως ένας μαχόμενος δικηγόρος με καθημερινή παρουσία στα Δικαστήρια βρέθηκε στον Ερυθρό Σταυρό;

Ο άνθρωπος στην πορεία της ολοκλήρωσής του πρέπει να ξεφύγει από το εγώ και τον αποκλειστικά δικό του περίγυρο και να ασχολείται όλο και περισσότερο με το εμείς , προσπαθώ λοιπόν να διαθέτω χρόνο και πολύτιμη ενέργεια σε αυτή την προσπάθεια. Να σκεφθείτε ότι ο πνευματικός προπάτορας των ερυθροσταυριτών, μεγάλος ανθρωπιστής Ερρίκος Ντυνάν, σε συνθήκες βίαιου πολέμου στη μάχη του Solferino ξεπέρασε τον εαυτό του και την εθνική του ταυτότητα διδάσκοντας έμπρακτα ότι το κοινό μέτρο του πολιτισμού μας ο άνθρωπος, η αξία του και η αξιοπρέπειά του πρέπει να είναι στον πυρήνα των επιλογών του.

- Και ο Ερυθρός Σταυρός σήμερα που βρίσκεται;

Βρίσκεται σε μια ιστορική του καμπή, δεν θέλω να κάνω καμμία αναφορά στο παρελθόν του κινήματος, αλλά να σας πω ότι γυρίζουμε πλάτη σε αυτό, γυρίζουμε σελίδα, δεν ασχολούμαστε με κανένα πρόσωπο όχι γιατί δεν υπήρξαν άνθρωποι στο παρελθόν που προσέφεραν και προσφέρουν, αλλά γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με τη λειτουργία των θεσμών απρόσωπα και με τις επιλογές του ως προς τις πολιτικές που ακολουθεί ο οργανισμός. Επιθυμία μας είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός πέραν του μεταναστευτικού να ασχοληθεί και με την εγχώρια φτώχια όπως έχει εθνική και καταστατική αποστολή.

- Δηλαδή τι θα κάνετε συγκεκριμένα;

Ήδη ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με το αντίστοιχο ευρωπαικό γραφείο σε προσπάθεια εκταμίευσης πόρων προς το σκοπό αυτό, με την ενεργή βοήθεια του προσωπικού των υπηρεσιών μας όπως και με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών οι οποίοι ήταν πολύ θετικοί στο σχέδιο αυτό . Αναπτύσσουμε συγκεκριμένες δράσεις σίτισης σε χειμαζόμενες περιοχές και διανείμαμε στο κέντρο της Αθήνα ήδη 1050 επιταγές για αγορά συγκεκριμένων ειδών από Super Market σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες με ιδιαίτερη έμφαση στις μονογονεικές οικογένειες. Κατανοείτε βέβαια ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να υποκαταστήσουμε τον κοινωνικό πυλώνα του κράτους.

- Και το μέλλον του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που βρίσκεται κατά τη γνώμη σας;

Στην εθελοντική δράση. Ο εθελοντισμός κάνει τον άνθρωπο καλύτερο, πέραν του ότι διδάσκει στον άνθρωπο την αρετή, είναι μία αστήρευτη πηγή ενέργειας, ψυχωφελής για το δότη και ευεργετική για το λήπτη, στις μέρες μας αποτελεί για το συμμετέχοντα την πιο δημιουργική διέξοδο της ενέργειάς του αλλά και μοναδικό εργαλείο προσφοράς. Να σκεφθείτε ότι ευρωπαικές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό με το δικό μας διαθέτουν 100.000 ερυθροσταυρίτες εθελοντές όταν εμείς δεν ξεπερνούμε τις 6.000. Όλοι οι τομείς του Ε.Ε.Σ Σαμαρειτών νοσηλευτικής και Πρόνοιας είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους εθελοντές.