Η Γαλλία στέλνει μια ακόμα φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι υπάρχει και πιθανότητα να καταπλεύσει στην περιοχή και ιταλικό σκάφος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι διερεύνησε το ενδεχόμενο αυτό κατά τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί την Πέμπτη, καθώς η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ. «Το οικόπεδο 7 έχει παραχωρηθεί σε εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων, είπα ότι αυτό είναι τεστ αντοχών όχι μόνο προς τη Γαλλία, αλλά και προς την ΕΕ που κάνει ο Ερντογάν έναντι των συμμάχων» υπογράμμισε.
«Ρώτησα - διερεύνησα τις προθέσεις τους - εάν πρόκειται να απαντήσουν με κάποιου είδους στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και μου απάντησαν ότι στέλνουν μία φρεγάτα. Αυτή η εντύπωση νομίζω ότι υπάρχει και από ιταλικής πλευράς. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι θα στείλουν και οι Ιταλοί κάτι» είπε σχετικά.
Οι υπουργός σημείωσε ότι οι Τούρκοι είναι σε μια γωνιά του οικοπέδου 7, ενώ οι Γάλλοι σε άλλη περιοχή- αλλά εκτίμησε ότι είναι σημαντική εκεί η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως, αν χρειαστεί να ζητηθεί επισήμως στρατιωτική παρουσία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα γίνει από τη Λευκωσία.
Σχετικά με το ενδεχόμενο αγοράς δύο γαλλικών φρεγατών Belh@rra από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι κατά τη συνάντησή του με την κ. Παρλί υπεγράφη επιστολή προθέσεων ως προς τη ναυπήγηση από τους Γάλλους δύο φρεγατών, την οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα- διευκρίνισε ωστόσο πως «πάρα πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό αυτού του σκάφους, ενός σύγχρονου πολεμικού πλοίου. Θα γίνουν συναντήσεις και συνεργασία από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού με τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών».
«Είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ο Στόλος, διότι τα πλοία μας - ιδίως οι φρεγάτες - είναι αρκετά μεγάλα σε ηλικία και χρειάζονται σταδιακή ανανέωση. Οι Belh@rra είναι υπερσύγχρονες φρεγάτες. Επιμένω, όμως, ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, προκειμένου να συμφωνηθεί τι ακριβώς θα έχει αυτό το σκάφος. Όπως σας είπα, η ελληνική πλευρά βοηθά τη γαλλική. Και να πάμε και στο «παρασύνθημα» που είναι εξίσου σημαντικό, πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η ναυπήγηση. Αν όμως δεν καταλήξουμε στο πρώτο, δεν μπορούμε να πάμε στο δεύτερο» δήλωσε σχετικά.