Πανδημία: Η κυβέρνηση αποφασίζει νέα μέτρα

Σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα τα μέτρα που θα ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το επιδημιολογικό κύμα.
Eurokinissi

Τα 5.449 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα καθώς και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, έχει σημάνει καμπανάκι συναγερμού στην κυβέρνηση που ετοιμάζεται να λάβει νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για νέα μέτρα. Όπως έγινε γνωστό, ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σήμερα (Τρίτη) στις 18.00.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τα μέτρα θα στοχεύσουν κυρίως στους ανεμβολίαστους και αυτά που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι η υποχρέωση περισσότερων rapid test για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο –από 1 την εβδομάδα σε 2- και οι περαιτέρω περιορισμοί στην κινητικότητα τους, κυρίως σε χώρους που χαρακτηρίζονται μεικτοί.

Επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε περιοχές με μεγαλύτερο ιικό φορτίο, όπως σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Πάντως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην ληφθούν μέτρα που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα των εμβολιασμένων πολιτών. Πρόκειται δηλαδή για μία δύσκολη εξίσωση και αναμένεται να δούμε τις τελικές αποφάσεις των ειδικών και της κυβέρνησης.

Το βέβαιο είναι ότι οι δράσεις που θα ληφθούν, θα στοχεύουν σε τρεις άξονες:

-Στην αύξηση των εμβολιασμών, με νέες ενημερωτικές καμπάνιες, ενίσχυση της προσπάθειας πειθούς όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και με κινητοποίηση και των δήμων προς αυτή την κατεύθυνση

- Στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, καθώς πολλοί θεωρούν ότι υπήρξε μία χαλάρωση, ειδικά σε χώρους εστίασης

- Και τέλος, στην περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσθήκη δυνάμεων από τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη σε νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι οριακή και η κυβέρνηση.

Ειδικά το θέμα της ενίσχυσης των ελέγχων και η αναδιάταξη των δυνάμεων στο χώρο της υγείας ώστε να καλυφθούν κενά, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας υπουργού, κυρίας Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου.

Επιστήμονες έχουν ταχθεί και υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για άλλους κλάδους εργαζομένων, κάτι που όμως για την ώρα δεν φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση, ενώ έχει αποκλειστεί –με τα έως σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα- και το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί κάποια μορφή lockdown.

Δημοφιλή