Πανδημία: Πλούσιοι και φτωχοί

Η Πανδημία απειλεί 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενους ενώ οι δισεκατομμυριούχοι κερδίσαν πάνω από 10 τρισ. δολάρια.
Coronavirus could lead to increase social disparity, the wealthy minority possessing most of the money While most people are unemployed. Economic inequality during Covid-19 outbreak or pandemic concept.
Coronavirus could lead to increase social disparity, the wealthy minority possessing most of the money While most people are unemployed. Economic inequality during Covid-19 outbreak or pandemic concept.
Foxeel via Getty Images

Κάθε κρίση γεννάει και ευκαιρίες και ο Covid-19 είναι μια κρίση η οποία απέφερε αύξηση πάνω από δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια στους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

Την στιγμή που μια παγκόσμια ύφεση έχει γίνει ορατή, στον ίδιο κόσμο όπου ο φόβος της οικονομικής δυσπραγίας δεσπόζει στους πολίτες, υπάρχουν παγκόσμιες επιχειρήσεις οι οποίες με έναν θεόρατο τρόπο βιώνουν τον μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό παγκόσμιου χρήματος από την δεκαετία του ’30.

Το χρήμα είναι σαν την ενέργεια, δεν εξαφανίζεται ποτέ, απλά αλλάζει μορφή έτσι και τα χρήματα που χάνονται από τα νοικοκυριά δεν ”εξαφανίζονται” αλλά περνάνε σε άλλα χέρια. Τα συνοικιακά μαγαζιά που πουλάνε είδη ένδυσης και αναστέλλουν την λειτουργία λόγω του Covid-19, τα αντικαθιστά μια εταιρία κολοσσός που πιθανόν να έχει έδρα μια πολιτεία των ΗΠΑ. Αυτό που συμβαίνει στην συνοικία της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και του Αγρινίου, συμβαίνει παράλληλα στην Λυών, στην Αμιένη, στο Κάιρο και την Σεούλ.

Ο υπερσυγκεντρωτισμός χρήματος από τις μικρές και μεσαίες τάξεις προς τις υψηλές τάξεις κατά την διάρκεια της κρίσης έχει πάρει δραματική τροπή.

Η αύξηση του τζίρου εταιρειών στους τομείς της πληροφορικής και της υγείας ώθησε την περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου να σπάσει το φράγμα των δέκα τρισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με την UBS και της εταιρείας συμβούλων PwC, χρήματα τα οποία έφυγαν από τις ”τσέπες” των πολλών και συγκεντρώθηκαν στους κουμπάραδες των λίγων.

Η έκθεση, αφορά πάνω από 2.000 δισεκατομμυριούχους, στις περιουσίες των οποίων κατέχεται πέριξ του 98% του πλούτου αυτής της ομάδας του πληθυσμού, καθώς η περιουσία τους αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο και πλέον τους πρώτους μήνες της πανδημίας, φθάνοντας τα 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο.

Η κρίση του Covid-19 έχει επηρεάσει πάνω από 185 χώρες θέτοντας σε οικονομική δυσπραγία ενα τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ανεργία είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες με την Ιταλία, την Γαλλία και τον Καναδά να έχουν αύξηση της ανεργίας κατά 2%, την Ιαπωνία και την Γερμανία 1% και τις ΗΠΑ να είναι οι πιο πληττόμενες όλων των χωρών με αύξηση ανεργίας πάνω απο 7% σύμφωνα με στοιχεία του IMF.

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια οικονομική κρίση και να καταστρέψει έως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο εάν οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν τάχιστα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις συνέπειες της νόσου σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασία (ILO).

Παραδειγματικά στις ΗΠΑ η ανεργία εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μόνο τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στο 14,7%, ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 20,5 εκατομμύρια.

Το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε και ξεπέρασε το 10,8% στο οποίο είχε διαμορφωθεί το 1948.

Οι θέσεις εργασίας που μειώθηκαν από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, έφεραν τόσο μεγάλη μηνιαία πτώση που οι ΗΠΑ είχαν να βιώσουν από το 1939.

Η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει μείωση κατά 3% σύμφωνα πάλι με το ΔΝΤ ενώ οι μεγάλοι νικητές θα είναι η Κίνα και η Ινδία.

Αναφορικά με την Κίνα, σύμφωνα με την οικονομική κατάταξη της HURUN, ποτέ στην σύγχρονη ιστορία δεν είχαν συσσωρευθεί τόσα πλούτη στην Κίνα όσα το 2020, παρά την πανδημία του κορονοϊού που καταρρακώνει την παγκόσμια οικονομία, υπάρχει μια αλματώδης αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων κατά 257 επιπλέον ανθρώπων στην λίστα της ασιατικής χώρας κυρίως από τον χώρο της υγείας.

Σύμφωνα με το Bloomberg η πτώση του Dow Jones και του FTSE μόνο το πρώτο τρίμηνο της κρίσης του Covid-19 στον Δυτικό κόσμο είναι η μεγαλύτερη μετά το 1987. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones γνώρισε πτώση της τάξεως 13, 3% ο Nikkei 5, 2% και ο FTSE 19,3%.

Την ίδια στιγμή που ο πλανήτης δοκιμάζεται υπάρχουν εταιρίες που τα κέρδη τους είναι αστρονομικά ασύλληπτα για τον ανθρώπινο νου.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) ενώ περίπου 1,6 δισ. εργαζόμενοι, στην ανεπίσημη οικονομία, που αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, κινδυνεύουν να έχουν βιοποριστικοό πρόβλημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχουν εταιρίες που συγκεντρώνουν αυτό το απολεσθέν χρήμα από την παγκόσμια αγορά.

Ενδεικτικά οι κυρίαρχες εταιρείες του κόσμου, το GAFAM GROUP σημειώνει αύξηση κατά την διάρκεια της πανδημίας η οποία από μόνη της ξεπερνάει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ενώ σύμφωνα με τον Bernie Sanders συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν κυριαρχήσει αυτοκρατορικά στις αγορές.

Την στιγμή που η μεσαία τάξη μόνο στις ΗΠΑ έχει απολέσει 6, 5 τρισ. δολάρια, πάνω από 644 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ έγιναν πολύ πιο πλούσιοι όπως παραδειγματικά ο Jeff Bezos έχει αύξηση κερδών 73 δισ δολάρια, ο Elon Mask 67 δισ δολάρια, ο Marc Zuckerberg 46 δις, η MacKenzie Scott 73 δισ και ο Larry Ellison έχει αύξηση κερδών 67 δις δολάρια.

Η Amazon έχει αύξηση άνω των 401 δις δολαρίων και ποσοστιαία αύξηση 35%. Η Microsoft βίωσε αύξηση άνω των 269.9 δισ δολαρίων και ποσοστιαία 13%. Η Apple 219 δισ δολάρια και ποσοστιαία 4%. Το FB σημείωσε αύξηση στα 85,7 δισ δολάρια όπου ποσοστιαία σημαίνει 17% ανάπτυξη. Το PayPal ξεπέρασε τα 65,7 δισ δολάρια.

Συμπερασματικά εάν δεν ληφθούν άμεσα φορολογικά και περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του συγκεντρωρισμού χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ σύντομα θα γυρίσουμε σε εποχές προ βιομηχανικής επανάστασης όπου ο κόσμος αποτελούταν από υπερφέουδα, μόνο που αυτή την φορά η παγκοσμιοποίηση θα δράσει καταλυτικά υπέρ της σύστασης μιας νέας ελίτ της οποίας τα φέουδα δεν θα είναι η εκάστοτε περιοχή της αυτοκρατορίας αλλά στην οικονομική επικράτεια τους θα υπάγονται ολόκληρα έθνη-κράτη σε μια μετακαπιταλιστική εποχή την οποία ονομάζω Megacapitalism όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και το μεγάλο ψάρι το τρώει η φάλαινα του Μεγκακαπιταλισμού.

Δημοφιλή