(Μετά από άλλους που προηγήθηκαν), η Ναϊτζέλλα Λούση Λώσον - σ.σ. Αγγλίδα δημοσιογράφος, παρουσιάστρια, τηλεοπτική προσωπικότητα και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής - μπήκε επίσης με ένα κόλπο στο μαγείρεμα ζυμαρικών που εξοικονομεί χρόνο, είναι φιλικό προς τον προϋπολογισμό - και, μετά απ′ αυτό, δεν θα μαγειρέψουμε ποτέ ξανά την πάστα μας με τον ίδιο τρόπο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν μαγειρεύουμε για πολλούς ανθρώπους και δεν θέλουμε να αιωρούμαστε γύρω από μια κατσαρόλα που κοχλάζει - επίσης «μειώνει τον κίνδυνο του παραμαγειρέματος», λέει.
Η μέθοδος κάποιες φορές είναι γνωστή ως «παθητικό μαγείρεμα», αλλά η ίδια την αποκαλεί «μέθοδο Vincenzo Agnesi» στον ιστότοπό της. Περιλαμβάνει την απενεργοποίηση της εστίας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (ναι, σοβαρά μιλάω), εξοικονομώντας χρόνο, χρήματα και προσπάθεια.
Πώς «δουλεύει» αυτή η μέθοδος; «Βάζουμε το νερό να βράσει, προσθέτουμε αλάτι και μετά ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας καλά για να βεβαιωθούμε ότι είναι όλα μέσα και δεν είναι κολλήσει μαζί», αρχίζει. Μέχρι στιγμής, τόσο φυσιολογικό, σωστά; Τότε, όταν το νερό αναβράζει ξανά, συμβαίνει το μαγικό.
«Ας αφήσουμε τα ζυμαρικά να μαγειρευτούν για 2 λεπτά, στη συνέχεια ας σβήσουμε τη φωτιά, ας καλύψουμε το τηγάνι με μια καθαρή, λεπτή πετσέτα (όχι με υφή βάφλας) κι ας την απλώσουμε σε ένα καπάκι που έχει κλείσει καλά», προτείνει η Ναϊτζέλλα. Αυτό παγιδεύει τον ατμό και τη θερμότητα, που συνεχίζει να μαγειρεύει τους κόκκους - λίγο σαν το κουσκούς. «Αφήστε τα ζυμαρικά να ”σταθούν” έτσι για όσο διάστημα λέει το πακέτο να τα μαγειρέψουμε κανονικά», προσθέτει. «Όταν τελειώσει ο χρόνος, ας στραγγίσουμε τα ζυμαρικά κι ας θυμηθούμε να αφαιρέσουμε ένα μικρό φλιτζάνι μαγειρικό νερό πριν το κάνουμε». Ε! Ναι! Φαίνεται ότι δεν είναι μόνη ― Η Barilla, η εταιρεία ζυμαρικών, μοιράστηκε μια ανάρτηση στον ιστότοπό της σχετικά με τη μέθοδο.
«Το ”παθητικό μαγείρεμα” είναι μια τεχνική που υπάρχει από τα μέσα του 19ου αιώνα», αποκάλυψαν. «Είναι μια εναλλακτική μέθοδος μαγειρέματος ζυμαρικών που εξοικονομεί ενέργεια και μειώνει τις εκπομπές CO₂e έως και 80% [σε σύγκριση με την παραδοσιακή μέθοδο μαγειρέματος, εξαιρείται η φάση βρασμού του νερού]». Πρόσθεσαν επίσης ότι δεν ανταποκρίνονται όλα τα σχήματα ζυμαρικών στη μέθοδο με τον ίδιο τρόπο ― Μερικά σχήματα, όπως το tortiglioni, θα ακολουθούν τους χρόνους μαγειρέματος που αναγράφει η συσκευασία μετά το σβήσιμο της εστίας, αλλά άλλα, όπως τα μακαρόνια, θα πρέπει να αφαιρεθούν ένα λεπτό (νωρίτερα) αφού έχουν βυθιστεί στο αλμυρό νερό. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ σίγουρα δοκιμάζω αυτή τη μέθοδο απόψε κιόλας...